Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

ΕΛΜΕ Ν.Καβάλας: Για την αύξηση του εργασιακού ωραρίου!



ΕΛΜΕ Ν.Καβάλας        Αρ.Πρ: 117

Για  την αύξηση του εργασιακού ωραρίου!

   Τις τελευταίες ημέρες, για άλλη μια φορά, τέθηκε από τον Υπουργό Παιδείας  το ζήτημα του υποχρεωτικού εργασιακού ωραρίου των 30 ωρών εβδομαδιαίως για τους εκπαιδευτικούς (σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 13  του νόμου 1566/85).
  Υπενθυμίζουμε ότι η διάταξη αυτή παραμένει ουσιαστικά ανενεργή για τα τελευταία 32 χρόνια και είχε συναντήσει εξ αρχής την καθολική και σθεναρή αντίθεση του κλάδου των εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα τη μη εφαρμογή της έως και σήμερα.

  Η εκ νέου εμμονή του Υπουργείου στην εφαρμογή της διάταξης, ως μνημονιακή απαίτηση-επιταγή, κατ’ αντιγραφή και υπαγόρευση των αντίστοιχων ευρωπαϊκών μεθόδων και πρακτικών,  μας δίνει την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε τους λόγους που την καθιστούν ανεφάρμοστη στην Ελληνική πραγματικότητα:
Ø      Πολλοί συνάδελφοι μας, προκειμένου να καλύψουν το υποχρεωτικό τους ωράριο περιφέρονται σε περισσότερα από ένα σχολεία, έχοντας μετατραπεί σε ιδιότυπους νομάδες -  εκπαιδευτικούς λάστιχο. Κάποιοι μάλιστα μετακινούνται σε μέχρι και πέντε σχολεία και στις δύο βαθμίδες,  χωρίς καν να τους παρέχονται τα στοιχειωδώς οφειλόμενα οδοιπορικά.
Ø       Σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η ανεπάρκεια των υλικοτεχνικών υποδομών  στο σημερινό ελληνικό σχολείο υποχρεώνει τον εκπαιδευτικό να  διαπεραιώνει  τη διδακτική του προετοιμασία και τις άλλες εργασίες στο σπίτι του. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν διαθέτουν γραφείο ή υπολογιστή, κάτι αυτονόητο για τις "πρότυπες" εκπαιδευτικά  χώρες, όπως η   Φινλανδία  κ.α.).
Ø      Πράγματι, σε «πρότυπες συνθήκες» το ωράριο παραμονής των εκπαιδευτικών στο σχολείο διαφέρει δραστικά από το διδακτικό, με σκοπό την επαρκή και κατάλληλη  διδακτική  προετοιμασία (σχέδια μαθήματος, project κλπ). Οι οργανωμένες γραμματειακές κι άλλες υποστηρικτικές δομές απαλλάσσουν τον εκπαιδευτικό από κάθε άλλο  εξωδιδακτικό και γραμματειακό  καθήκον. (Παράδειγμα το Ιαπωνικό πρότυπο με  υποχρεωτικό ωράριο παραμονής 9.00-17.00, αλλά με μόνο 10 διδακτικές ώρες την εβδομάδα!!!)
Ø      Η μισθολογική κατάσταση των Ελλήνων εκπαιδευτικών, στα χρόνια των μνημονίων, σε σύγκριση με τις χώρες «πρότυπα», είναι από τραγική έως εξευτελιστική!
  Ας μη ξεχνάμε ότι ή Ελληνική Πολιτεία απροσχημάτιστα στέρησε από τον κλάδο μας το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης το 2010 και δυστυχώς εμείς το «αποδεχτήκαμε»!
  Τέλος,  θεωρούμε ότι η επαναφορά του  θέματος από τον Υπουργό, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, αφήνει περιθώρια για μια νέα αύξηση του διδακτικού ωραρίου. Αν και το Υπουργείο προσπαθεί συστηματικά να εμφανίζει πλασματικά πλεονάσματα εκπαιδευτικών, η ανάγκη κάλυψης των κενών (λόγω της παγιωμένης πλέον πολιτικής μη διορισμού νέων συναδέλφων) είναι προφανής για το άμεσο χρονικό διάστημα.

Συνάδελφοι!
Δεν εφησυχάζουμε και δεν δεχόμαστε αλλαγές στο εργασιακό και διδακτικό μας ωράριο!
Υπενθυμίζουμε ότι ό μοναδικός τρόπος διάσωσης των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων μας είναι:
η αντίσταση και ο αγώνας!
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ
ΟΣΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ!

   Καβάλα 10/12/2017

Ο Πρόεδρος                                          H Γ. Γραμματέας
           Τότης Σωτήριος                                                           Παπαχίνζιου Χρύσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου