Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Financial Times: «η Ευρωζώνη 'βλέπει' εταιρεία για το ύψους 20 δισ. ευρώ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας»

Financial Times: «η Ευρωζώνη 'βλέπει' εταιρεία για το  ύψους 20 δισ. ευρώ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας» Σε άρθρο τη με αυτό τον τίτλο η γνωστή εφημερίδα υποστηρίζει ότι υπάρχουν σκέψης από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για παραχώρηση της εξουσίας διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου σε εταιρία του Λουξεμβούργου.

Η συγκεκριμένη «ιδέα» εμφανίζεται σε έκθεση του μηχανισμού σταθερότητας σύμφωνα με την οποία «Με την παροχή στήριξης στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, με βελτιώσεις στα ''στοιχεία διαφάνειας'', με καλύτερη εξυπηρέτηση και μεγαλύτερη ευελιξία στα χρονοδιαγράμματα, η αγορά θα ανοίξει σε μια μεγαλύτερη ομάδα επενδυτών και θα εξασφαλισθούν καλύτερες στις πωλήσεις, από αυτές που γίνονται σε μια καταπιεσμένη αγορά σε
συνθήκες πολιτικής αστάθειας»

Εν τέλει το  σχέδιο φαίνεται να περιλαμβάνει απόδοση της εξουσίας στην ξένων συμφερόντων εταιρεία προκειμένου να χειριστεί τις ιδιωτικοποιήσεις της ακίνητης περιουσίας χωρίς να επεμβαίνει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ μέσα στις εξουσίες αυτή της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται και η συγκέντρωση εσόδων έναντι της αξίας του χαρτοφυλακίου για να αποπληρωθούν τα κυβερνητικά χρέη, ή να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι απρόθυμοι για επενδύσεις. Ωστόσο όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση θα είχε τον έλεγχο της ακίνητης περιουσίας και «θα ήταν στο χέρι της Αθήνας η απόφαση για να γίνουν πωλήσεις».
Δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το έρεισμα τέτοιων σκέψεων, αν πραγματικά υπάρχουν. Γιατί άραγε η ευρωζώνη να επιλέξει να κάνει μια πρόταση που και την εθνική αξιοπρέπεια του ελληνικού θίγει και με άρση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση ισοδυναμεί ? Ιδίως σε μια περίοδο που οι συζητήσεις για την ανεύρεση συνολικής λύσης για το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου