Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Σε όλα τα "ταμπλό" κινούνται οι Κύπριοι: Διευκολύνσεις ΚΑΙ στους Ρώσους στη αεροπορική βάση της Πάφου



Λευκωσία: Μόσχα και Λευκωσία προχωρούν στη σύναψη συμφωνίας για χρήση από τη Ρωσία της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, όπως γίνεται από Γαλλία και Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το θέμα αυτό ήταν στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου, Σεργκέι Λαβρόφ και Ιωάννης Κασουλίδης, που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη, στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ.

Οι διευκολύνσεις σε σχέση με τη στάθμευση πολεμικών πλοίων για ανεφοδιασμό στο λιμάνι της Λεμεσού θα συνεχισθεί, ενώ η συνεργασία αναβαθμίζεται με τη χρήση από ρωσικής πλευράς και της αεροπορικής βάσης. 
 Όπως πληροφορούμαστε, θα υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία κατανόησης, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί από τους Πούτιν και Αναστασιάδη. Τούτο θα γίνει κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα, η ημερομηνία της οποίας θα καθορισθεί διά της διπλωματικής οδού. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφούν τρεις ακόμη διμερείς συμφωνίες.

Την ίδια ώρα, ο Σεργκέι Λαβρόφ αποδέχθηκε πρόσκληση του Ιωάννη Κασουλίδη και θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Η συμφωνία αυτή για διευκολύνσεις, προσφέρει τη δυνατότητα στους Ρώσους να έχουν μια σοβαρή εναλλακτική επιλογή στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια επιλογή, η οποία θα είναι σταθερή και δεν επηρεάζεται από άλλες εξελίξεις. Την ίδια ώρα, η κίνηση αυτή εμβαθύνει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Η συνάντηση Λαβρόφ- Κασουλίδη, επιβεβαίωσε τις καλές σχέσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών. Παρά τις όποιες αναφορές έγιναν πως οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις αποφάσεις στα δύο Γιούρογκρουπ του Μαρτίου, άφησαν τα αποτυπώματα τους στις σχέσεις των δύο κρατών, τούτο δεν επιβεβαιώθηκε ποσώς.

Το Κυπριακό αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης και όπως πληροφορούμαστε, ο Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαίωσε τον Κύπριο ομόλογό του ότι η Μόσχα θα στηρίξει τις προσπάθειες για λύση και πως θα αποτελεί στήριγμα προς τη Λευκωσία. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να υπάρξει ένα συνεχές κανάλι ενημέρωσης, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στους χειρισμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ενημέρωσε τον Σεργκέι Λαβρόφ για την πρωτοβουλία της Λευκωσίας αναφορικά με το θέμα της Αμμοχώστου. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, γνωρίζει για την πρωτοβουλία και επανέλαβε πως η χώρα του υποδέχεται θετικά την πρόταση για επιστροφή της κατεχόμενης πόλης.

Συζήτηση υπήρξε και για το θέμα της ενέργειας. Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον Ρώσο αξιωματούχο για τις εξελίξεις στο πεδίο αυτό και του ζήτησε να ενθαρρύνει ρωσικές εταιρείες να ενδιαφερθούν τόσο για δραστηριοποίηση σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ όσο και για την κατασκευή του τερματικού σταθμού στο Βασιλικό. 
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, πάντως, επανέλαβε πως είναι δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβαίνει σε έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας.

Ανταλλαγή απόψεων ενόψει διαπραγματεύσεων

Στην ιστοσελίδα του ρωσικού ΥΠΕΞ www.mid.ru αναρτήθηκε ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση που είχαν σήμερα, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Κύπρου, Σεργκέι Λαβρόφ και Ιωάννης Κασουλίδης.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως ακολούθως: «Στις 21 Ιουνίου, στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη. 

Στη συνάντηση εξετάστηκαν επίκαιρα θέματα διμερούς συνεργασίας και ορισμένα διεθνή θέματα.

Στη διάρκεια της συζήτησης πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση της διευθέτησης του Κυπριακού, ενόψει της αναμενόμενης για το Φθινόπωρο επανέναρξης των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων. Ο Ιωάννης Κασουλίδης ενημέρωσε τη ρωσική πλευρά για τις προσεγγίσεις της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσεχή διαπραγματευτική διαδικασία».




Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Πηγή
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου