Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Έλληνας ο παππού του Γκρούεφσκι !!!

  Αποκαλυπτικές μαρτυρίες για τον Έλληνα παππού του Γκρούεφσκι

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη της zougla.gr για τον Έλληνα παππού του εθνικιστή πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, που σκοτώθηκε το 1940, πολεμώντας τους Ιταλούς εισβολείς στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τον Νικόλαο Γρούιο, από το χωριό Αχλάδα της Φλώρινας, που τραυματίστηκε σοβαρά στο ελληνοαλβανικό μέτωπο και υπέκυψε στις 19/11/1940 στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Φλώρινας, σε ηλικία 29 ετών.

Στο ηρώο του χωριού Αχλάδα, είναι γραμμένο το όνομά του, μαζί με τους άλλους άνδρες του χωριού, που έχασαν τη ζωή τους, στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1913, τη Μικρασιατική εκστρατεία και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η zougla.gr βρέθηκε στην ακριτική Αχλάδα και συνάντησε ανθρώπους που έζησαν με τον παππού του
σημερινού πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, που φαίνεται πως λησμόνησε τις ελληνικές ρίζες του.

''Να έρθει εδώ ο κ. Γκρούεφσκι, να δει το όνομα του παππού του, στο Ηρώο του χωριού. Πέθανε για την Ελλάδα κι όχι για τη «Μακεδονία», ήταν Έλληνας, όχι Σλάβος'' λέει στη zougla.gr, υπερήλικας κάτοικος της Αχλάδας, που υπήρξε και συμμαθητής του Νικόλαου Γρούιου.

Με το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1949, η χήρα του Νικόλαου Γρούιου, εγκατέλειψε με τα τρία ανήλικα παιδιά της, ανάμεσά τους και ο πατέρας του Νίκολα Γκρούεσφκι, την Αχλάδα, ακολουθώντας τους μαχητές του ΕΛΑΣ, στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας.

«Έλεγαν στο κόσμο πως θα έρθουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και θα κάψουν τα χωριά μας, επειδή είχαμε αντάρτες στον ΕΛΑΣ. Κάποιοι φύγανε στη Γιουγκοσλαβία από φόβο, εμείς μείναμε. Δεν μας έδιωξε κανείς, όπως λέει η προπαγάνδα των Σκοπιανών» τονίζει κάτοικος του χωριού.

Οι κάτοικοι της Αχλάδας είναι εξοργισμένοι με τα όσα υποστηρίζει στην πρόσφατη επιστολή του προς τον Κώστα Καραμανλή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, για ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στη βόρεια Ελλάδα.

«Να έρθει εδώ στην Αχλάδα για να δει αν είμαστε καταπιεσμένοι ή όχι. Είμαστε Έλληνες Μακεδόνες. Δεν είμαστε σλάβοι. Να σταματήσει να ασχολείται μαζί μας» λένε στη zougla.gr, κάτοικοι του μικρού χωριού.

Οι ίδιοι σχολιάζουν και τις κινήσεις ορισμένων στην περιοχή, που επιχειρούν να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους, ως εκπροσώπους της «καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας» στη δυτική Μακεδονία. «Αυτοί πλούτισαν από αυτό» λένε με νόημα.

Ο Έλληνας Νίκος Γρούιος παππούς του Γκρούεφσκι 


Νίκολας Γκρούεφσκι, ο εθνικιστής πρωθυπουργός των Σκοπίων.
Νικόλαος Γρούιος, ο Έλληνας παππούς του, που γεννήθηκε στο χωριό Αχλάδα της Φλώρινας και σκοτώθηκε το 1940 στα βουνά της Αλβανίας, πολεμώντας τους Ιταλούς εισβολείς.
«Να έρθει εδώ ο κ. Γκρούεφσκι να δει το όνομα του παππού του, στο Ηρώο του χωριού. Πέθανε για την Ελλάδα κι όχι για τη «Μακεδονία», ήταν Έλληνας, όχι Σλάβος» λέει στη zougla.gr, υπερήλικας κάτοικος της Αχλάδας, που υπήρξε και συμμαθητής του παππού του Ν. Γκρούεφσκι.
Οι κάτοικοι του χωριού είναι εξοργισμένοι με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό για τα όσα υποστηρίζει στην προκλητική επιστολή του προς τον Έλληνα ομόλογό του, για ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας.
«Είμαστε Έλληνες, είτε αρέσει στον κ. Γκρούεφσκι, είτε όχι», λέει νεαρός κάτοικος του χωριού, επισημαίνοντας πως αυτοί που δηλώνουν «Μακεδόνες» μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. «Ας μας πουν, πού έκαναν τις περιουσίες τους», τονίζει με νόημα ο ίδιος.
Με το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1949, η γιαγιά του και ο πατέρας του Ν. Γκρούεφσκι βρέθηκαν  στο έδαφος της σημερινής ΠΓΔΜ, ακολουθώντας τους κομμουνιστές μετά την ήττα τους. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και στα Σκόπια, η γιαγιά του Ν. Γκρούεφσκι λάμβανε τη σύνταξη του ΟΓΑ από το ελληνικό κράτος, όπως λένε κάτοικοι της Αχλάδας.
Οι γονείς του Ν. Γκρούεφσκι χώρισαν, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός των Σκοπίων, ήταν σε πολύ μικρή ηλικία. Ο ίδιος μεγάλωσε με τη μητέρα του, που δήλωνε φανατική «Μακεδόνισσα».
«Εδώ, είναι Ελλάδα. Ο κ. Γκρούεφσκι ή Γρούιος είναι καλοδεχούμενος να ‘ρθει στο χωριό μας και να δει το μέρος από το οποίο κατάγεται, να δει το χωριό όπου έζησε ο παππούς του, ο οποίος πέθανε για την Ελλάδα,» μας λέει κάτοικος του χωριού.
Μήπως στην απαντητική επιστολή που ετοιμάζει ο Κώστας Καραμανλής στον κ. Γκρούεφσκι, θα πρέπει να του υπενθυμίσει ότι στις φλέβες του ρέει ελληνικό αίμα;











Αποστολή : Παναγιώτης Σαββίδης
 www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου