βοσποροςΈντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ονομασία που έχει επιλέξει η τουρκική κυβέρνηση για την τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου που θεμελιώθηκε πρόσφατα. Η  νέα γέφυρα θα φέρει το όνομα του Οθωμανού Σουλτάνου Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ (1470-1520) .
Η εφημερίδα Radikal γράφει τα εξής: « ο Σελίμ ο Α’ έμεινε στον θρόνο 8 χρόνια και με τις εκστρατείες του στην Ανατολή επέκτεινε τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Την ίδια περίοδο κατηγορείται πως έκανε μεγάλες σφαγές εναντίον των Αλεβιτών και Σιιτών Μουσουλμάνων. Και η επιλογή αυτή προκαλεί μεγάλη συζήτηση».
«Η νέα γέφυρα θα έχει το όνομα του Σελίμ του Α΄, ο οποίος θεωρείται ως ο υπεύθυνος των σφαγών
των Αλεβιτών. Ήδη οι οργανώσεις των Αλεβιτών ζητούν να ανακληθεί αυτή η απόφαση» σημειώνει η εφημερίδα, όπως διαβάζουμε στο onalert.
Οι Αλεβίτες στην Τουρκία υπολογίζονται πως αριθμούν περίπου 10-15 εκατομμύρια άτομα και δεν έχουν καμία σχέση με το σουνιτικο Ισλάμ που ανήκει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η πλειοψηφία του τουρκικού λαού.
Ο Αλεβιτισμός είναι πιο κοντά στον Χριστιανισμό, αποτελώντας μια ανθρωπιστική προσέγγιση του Ισλάμ. Οι γυναίκες των Αλεβιτών δεν φοράνε την ισλαμική μαντίλα αλλά ούτε μπούργκα. Καταδιώχθηκαν επί αιώνες και από κάποιους Οθωμανούς Σουλτάνους.
Η ονομασία της γέφυρας του Σελίμ του Α΄ «του μεγαλύτερου σφαγέα» τους, όπως υποστηρίζουν πολλοί ιστορικοί, θεωρείται πρόκληση, σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες.