Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Περισσότεροι εισακτέοι στις ΑΕΝ

Την αύξηση των εισακτέων στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού στα 1.200 άτομα για το έτος 2013-2014 αποφάσισε στη συνεδρίασή του το Συμβούλιο Ναυτικής Εκπαίδευσης. Στην ίδια συνεδρίαση ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης παρουσίασε σειρά παρεμβάσεων για τη ναυτική εκπαίδευση.
Το Συμβούλιο Ναυτικής Εκπαίδευσης αποφάσισε παράλληλα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να θεσπιστεί για πρώτη φορά ως απαραίτητη προϋπόθεση εισαγωγής στις ΑΕΝ η κατοχή τίτλου σπουδών ή πιστοποιητικού γνώσης της αγγλικής γλώσσας επιπέδου τουλάχιστον Β2.
ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ
Φέτος θα αυξηθεί η μοριοδότηση γνώσης της αγγλικής γλώσσας για τους υποψηφίους σπουδαστές
(εκτός των υποψηφίων που προέρχονται από Πανελλαδικές Εξετάσεις). «Η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Θα φροντίσουμε να προσελκύσουμε τους νέους μας στο ναυτικό επάγγελμα, δίνοντάς τους τα απαιτούμενα αυξημένα ποιοτικά εφόδια που πάντα χαρακτήριζαν τον Ελληνα ναυτικό», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης, το οποίο αποφάσισε ακόμα τα εξής:
Θα ορισθεί στα 50 ευρώ η ημερήσια αποζημίωση των ειδικά καταρτιζόμενων ναυτικών (όπως οικονομικών, κατώτερων πληρωμάτων, φροντιστών κ.λπ.) στα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ). Αφορά στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενης δράσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» ύψους 6 εκατ. ευρώ για δύο χρόνια.
Θα συζητηθεί εκ νέου, μετά την υποβολή απόψεων των φορέων, η αναμόρφωση του κανονισμού σπουδών των ΑΕΝ ως προς τον χρόνο εκτέλεσης των εκπαιδευτικών ταξιδιών των σπουδαστών.
Στη συνέχεια, ο κ. Μουσουρούλης ανέλυσε συνοπτικά στα μέλη του Συμβουλίου τι σημαίνουν για την αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα:
  • Συστήνεται Υπηρεσία Ναυτικής Εκπαίδευσης.
  • Διευκολύνεται η διαδικασία μονιμοποίησης των επίκουρων καθηγητών των ΑΕΝ.
  • Διευκολύνεται σημαντικά η διενέργεια των εκπαιδευτικών ταξιδιών των σπουδαστών των ΑΕΝ, με την καθιέρωση υποχρέωσης για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις του ν. 27/1975, να ναυτολογούν για εκπαίδευση σε κάθε πλοίο που διαχειρίζονται, ανεξαρτήτως σημαίας, κατ' ελάχιστον έναν σπουδαστή για κάθε εκπαιδευτική περίοδο, ενώ θεσπίζονται κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης αυτής. Παρέχεται η δυνατότητα ναυτολόγησης σπουδαστών ΑΕΝ και σε πλοία ξένης σημαίας.
  • Παρατείνεται ο χρόνος χορήγησης του μηνιαίου εκπαιδευτικού επιδόματος πρακτικής άσκησης στους πρωτοετείς σπουδαστές των ΑΕΝ από 1/1/2014 έως 31/12/2015.
  • Θεσπίζεται το Γραφείο Σταδιοδρομίας, κατά τα πρότυπα αντίστοιχων γραφείων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου