Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Υπέρ του Δημοσίου οι λογαριασμοί κατηγορουμένων για μαύρο χρήμα Αξιοποιούνται μεγάλα χρηματικά ποσά από φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο


Υπέρ του Δημοσίου οι  λογαριασμοί κατηγορουμένων για μαύρο χρήμα

Τη δυνατότητα να ρευστοποιεί και να μεταφέρει στα κρατικά ταμεία τις τραπεζικές καταθέσεις κατηγορουμένων ή και υπόπτων για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, λαθρεμπορία καυσίμων, αλλά και λαθρεμπορία γενικότερα θα έχει σύντομα το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τροπολογία που πρόκειται να καταθέσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης.
Η εν λόγω τροπολογία στο νομοσχέδιο του Κώδικα περί Ναρκωτικών, που είναι ήδη στη Βουλή προς ψήφιση, θα επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να αξιοποιεί τους “παγωμένους” τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων για τα προαναφερθέντα αδικήματα, κι έτσι εκτιμάται ότι
θα μπουν στα ταμεία του Δημοσίου μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία είναι δεσμευμένα και αναξιοποίητα σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων για φοροδιαφυγή και άλλα αδικήματα.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία του κ. Ρουπακιώτη, θα είναι δυνατή η σύσταση ενεχύρου, δηλαδή η ρευστοποίηση δεσμευμένων καταθέσεων σε τράπεζες κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο, υπέρ του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
Η σύσταση ενεχύρου θα είναι δυνατή όχι μόνο στο στάδιο της ανάκρισης, αλλά και της προανάκρισης, με διαταγή δικαστικού λειτουργού ή με την έκδοση βουλεύματος ή με ειδική έκθεση ελέγχου φορολογικής αρχής, μέχρι του ποσού της φερόμενης απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του ελληνικού Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα στους ίδιους τους κατηγορουμένους, σε περίπτωση που συναινέσουν στη σύσταση ενεχύρου, να τύχουν των ευεργετημάτων που παρέχει ο νόμος. Χαρακτηριστικό είναι ότι η νέα διάταξη που θα ψηφιστεί καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς υποθέσεις, έτσι ώστε να εισρέουν άμεσα στο Δημόσιο Ταμείο τα “παγωμένα” στις τράπεζες εδώ και καιρό ποσά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου