Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Εγκαταλείπουν την επιβολή φόρου στα ακίνητα από το πρώτο ευρώ Με αφορολόγητο έως 100.000 ευρώ ο νέος φόρος


Εγκαταλείπουν την επιβολή φόρου στα ακίνητα από το πρώτο ευρώ
Σε δύο από τα τρία σενάρια που αρχικά είχαν γίνει γνωστά φαίνεται να καταλήγει η τρικομματική επιτροπή που σχεδιάζει το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων και σύμφωνα με πληροφορίες εγκαταλείπεται το ενδεχόμενο να πληρώνουν όλοι φόρους από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Ασφαλείς πληροφορίες από στελέχη που μετέχουν στην αρμόδια επιτροπή αναφέρουν ότι θα υπάρχει αφορολόγητο όριο για την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων.
Τα δύο σενάρια που εξετάζονται είναι το αφορολόγητο όριο να αρχίζει είτε από τις 50.000 ευρώ είτε από τις 100.000 ευρώ, ενώ όπως έχει ήδη γράψει το news.gr θα υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία για την
φορολόγηση οικοπέδων εντός η εκτός σχεδίου.
Οι συντελεστές φορολόγησης των ακινήτων αρχίζουν από το 0,1% και φτάνουν έως και 2% για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, άσχετα με το εάν αυτή προσφέρει έσοδα ή όχι στον ιδιοκτήτη της.
Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα πληρωθεί πιθανότατα σε 5 μηνιαίες δόσεις, το αργότερο από το Σεπτέμβριο.
Στη σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη με τους εκπροσώπους της Ν.Δ. (Α. Βεσυρόπουλου), του ΠΑΣΟΚ (Α. Μακρυπίδη) και της ΔΗΜΑΡ ( Δ. Χατζησωκράτη και Γ. Ιωαννίδη) την Παρασκευή θα επανεξεταστούν τα σενάρια με στόχο έσοδα 3 δισ ευρώ το 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια για την επιβολή του νέου φόρου είναι:
-Μία κλίμακα για τα εντός σχεδίου οικόπεδα-κτίρια
-Μία κλίμακα για τα ακίνητα των νομικών προσώπων
-Μία κλίμακα για τα αγροτεμάχια.
Ανάμεσα σε όσα εξετάζονται είναι η καθιέρωση 8 ή ακόμη 10 συντελεστών οι οποίοι θα μπορούν να ξεκινούν από 0,05% αν το αφορολόγητο είναι 50.000 ευρώ ή 0,1% αν το αφορολόγητο είναι 100.000 ευρώ και να φτάνουν το 2% για όσους έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

"Δεν έχω να πληρώσω"

Κύμα αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν τις έκτακτες εισφορές και τους φόρους στα ακίνητα εμφανίζει έρευνα.
Ένας στους δύο πολίτες δηλώνει ότι το 2013 δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους στα ακίνητα, ακόμη και κάτω από την αντικειμενική τους αξία. Οι κάτοχοι ακινήτων, ερωτώμενοι, διευκρινίζουν ότι μέσα στην τρέχουσα χρονιά, ή, όποτε, τέλος πάντων, τα καταφέρουν, θα προσπαθήσουν να πουλήσουν ακίνητα.
Σαν δεύτερη λύση, προκρίνουν τα... δανεικά σας μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγουν τις ποινικές ευθύνες που προβλέπονται για τους οφειλέτες του Δημοσίου.
Σύμφωνα με την Kapa Research το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν την επόμενη χρονιά να πληρώσουν τους φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ, φόρο εισοδήματος) φθάνει στο 54%, ενώ άλλο ένα 32% δηλώνουν ότι μάλλον θα ανταποκριθούν, χωρίς όμως να είναι σίγουροι.

Μίχαλος: Χαριστική βολή ο ενιαίος φόρος ακινήτων

Χαριστική βολή χαρακτήρισε το νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα που σχεδιάζει η κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Ο κ. Μίχαλος εκτιμά ότι ο νέος φόρος θα φέρει σε πλήρη οικονομικό αδιέξοδο το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας.
"Τα σενάρια που εξετάστηκαν στη σύσκεψη για το ύψος του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα, αν υλοποιηθούν θα καταφέρουν τη χαριστική βολή στην αγορά ακινήτων και θα φέρουν σε πλήρη οικονομικό αδιέξοδο το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να κατανοήσει ότι η εισπρακτική πολιτική που υλοποιεί, όχι μόνο αποτελεί φραγμό σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, αλλά δεν πρόκειται και να αποδώσει τα αναμενόμενα έσοδα, καθώς φυσικά και νομικά πρόσωπα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στη χιονοστιβάδα αυτή των νέων υπέρογκων φόρων" τονίζει ο κ. Μίχαλος.
news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου