Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Υπάρχει plan B;


Θέλουμε να πιστεύουμε από βάθους καρδιάς ότι η ελληνική κυβέρνηση ξέρει τι κάνει, διότι λάθη δεν υπάρχουν περιθώρια να γίνουν. Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Γιάννης Στουρνάρας που διαχειρίστηκαν το μεγάλο μέρος της διαπραγμάτευσης που έφερε τη συμφωνία των Βρυξελλών γνωρίζουν εξαιρετικά οικονομικά. Και το κυριότερο: Και οι δύο δεν παίζουν πόκερ με το μέλλον της χώρας.
Επίσης, επειδή βλέπουμε ότι υπάρχει μια σχετική ευφορία για τη συμφωνία –και κανείς δεν πρέπει να τους αδικεί μετά από τόσο σκληρή δουλειά- θέλουμε να πιστεύουμε ότι χαίρονται γιατί γνωρίζουν και τα καλά και τα κακά που προκύπτουν.
Τα λέμε όλα αυτά διότι τα τελευταία 24ωρα ακούγονται διάφορα κυρίως από το εξωτερικό. Το ΔΝΤ
λέει ότι αν δεν πετύχει η επαναγορά λεφτά γιοκ.
Η Κομισιόν σε επικαιροποιημένη έκθεσή της λέει ότι ίσως χρειαστούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα 4 δις ευρώ την περίοδο 2014-2015.
Το IIF και ο Τσαρλς Νταλάρα λένε ότι η επιτυχία της επαναγοράς ομολόγων είναι αβέβαιη. Ακόμη και εντός της Γερμανίας πιστεύουν ότι η λύση αυτή δεν είναι η βέλτιστη αλλά τι να κάνουν, την ανάγκη φιλοτιμία.
Το δε Reuters λέει ότι η επαναγορά θα γίνει με διαφορετικές τιμές ανά ομόλογο. Η Χ. Κλίντον λέει ουσιαστικά στους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι κάνουν ανοησίες, δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα, η λιτότητα στραγγαλίζει τις χώρες και κινδυνεύει έτσι και η ελληνική οικονομία.
Εν πάση περιπτώσει υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που είτε αναφέρουν ότι θα αποτύχει το σχέδιο, είτε είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξα για τις προβλέψεις του Eurogroup σε ότι αφορά την Ελλάδα.
Ρωτάμε, λοιπόν την κυβέρνηση, επειδή μπορεί να συμβεί κάποιο… ατύχημα και να αποτύχει το βασικό προαπαιτούμενο, δηλαδή η επαναγορά του χρέους: Σχέδιο Β υπάρχει; Έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο μια άλλη διέξοδο σε περίπτωση που στραβώσει όλη αυτή η προσπάθεια για την επαναγορά;
Διότι εδώ δεν παίζουμε, όλα είναι στην κόψη του ξυραφιού. Έμειναν ουσιαστικά 14 ημέρες, δύο εβδομάδες για να μπει το νερό στ’ αυλάκι. Και προτού αρχίζουμε να μοιράζουμε το χρήμα σε όσους χρωστά το Δημόσιο, έχει εξασφαλιστεί η δόση μετά την επαναγορά;
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Όμως, ακόμη κι έτσι να είναι, πολύ φοβούμαστε ότι στο μέλλον δεν αποκλείεται η Ελλάδα να βρεθεί μπροστά σε προσφυγές από μετόχους τραπεζών που δε θα δέχονται αυτή τη φορά την επαναγορά όπως υποχρεώθηκαν να δεχθούν το… εθελοντικό κούρεμα. Για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν… διαρροές στο πατριωτικό καθήκον που ζήτησε ο Γ. Στουρνάρας.
Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία είναι εξαιρετική και στην παρούσα φάση η Ελλάδα δε θα μπορούσε να ζητήσει κάτι καλύτερο, όλοι πλέον είναι πεπεισμένοι ότι η λύση Λαγκάρντ, δηλαδή το κούρεμα χρέους του επίσημου τομέα είναι η μόνη καλύτερη λύση. Και στο άμεσο μέλλον θα υποχρεωθούν να την υλοποιήσουν. Διότι οι προβλέψεις για την Ελλάδα και για το σχέδιο που αποφασίστηκε βασίζεται σε βάσεις που δεν είναι και τόσο στέρεες. Με τα πλεονάσματα, την επανεκκίνηση της οικονομίας, την αύξηση της κατανάλωσης και την υποχώρηση της ύφεσης μέσω επενδύσεων. Όλα αυτά ακούγονται υπέροχα αλλά δεν ξέρουμε αν είναι και σίγουρα.
Γι’ αυτό λέμε: Υπάρχει plan B;
 Α.Ψ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου