Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Επιτροπές Παιδείας Κύπρου - Ελλάδας : Ελπίδα για καλύτερες μέρες

Την ελπίδα για καλύτερες ημέρες σε Κύπρο και Ελλάδα εξέφρασαν οι Πρόεδροι των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παιδείας των δύο χωρών, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κύπρο αντιπροσωπεία της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, με επικεφαλής τον βουλευτή Γιώργο Καλαντζή.
Το πρωί, η αντιπροσωπεία των Βουλευτών από την Ελλάδα πραγματοποίησε κοινή επίσκεψη με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας της Κύπρου στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Έγκωμης, όπου παρακολούθησε μαθητική εκδήλωση, αφιερωμένη στα δικαιώματα του παιδιού.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής των Αντιπροσώπων Νίκος Τορναρίτης είπε ότι υποδέχεται στην Κύπρο την αντιπροσωπεία από την Ελλάδα, στους γκρίζους καιρούς του μνημονίου και της Τρόικας, προσθέτοντας ότι οι δύο Επιτροπές έχουν υπογράψει μεταξύ τους ένα «θετικό μνημόνιο» συναντίληψης, εδώ και 4-5 χρόνια.
Αυτήν την ώρα, συμπλήρωσε, τα κεντρικά θύματα της οικονομικής κρίσης σε Ελλάδα και Κύπρο είναι οι νέοι, οι οποίοι απειλούνται με την ανεργία. «Εύχομαι ότι όλοι εμείς, που ευθυνόμαστε λίγο ή πολύ ή περισσότερο για την κατάντια που οδηγήθηκε η Δημοκρατία της Κύπρου», θα χαρίσουμε και πάλι το χαμόγελο στα παιδιά μας και την ελπίδα, και θα ανοίξουμε το δρόμο της ευημερίας, είπε ο κ. Τορναρίτης.
Ανέφερε τέλος ότι η πολιτεία, οι δάσκαλοι και οι γονείς οφείλουν να κατευθύνουν την πορεία της νέας γενιάς της πατρίδας προς ένα λαμπρό μέλλον, εφοδιάζοντας τα παιδιά με μόρφωση, ώστε να καταστούν οι αυριανοί ηγέτες της πατρίδας.
Ο Γιώργος Καλαντζής εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία των μελών της Επιτροπής στην Κύπρο και είπε ότι Κύπρος και Ελλάδα πορεύτηκαν «στα καλά και τα άσχημα» για χιλιάδες χρόνια, ενώ συνέχισε, λέγοντας ότι τώρα είμαστε πάλι σε ένα δύσκολο δρόμο.
Είπε ότι βλέποντας τα χαμόγελα των παιδιών, παίρνει κανείς κουράγιο και παρότρυνε τα παιδιά να ανοίξουν τα φτερά τους, σεβόμενοι την ελευθερία του άλλου.
Εξάλλου, εξέφρασε τις απολογίες του για τη γενιά του Πολυτεχνείου, που όπως είπε, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του κόσμου. «Συγγνώμη, όχι για αυτά που κάναμε αλλά για αυτά που δεν κάναμε» και που «δεν ανταποκριθήκαμε στις ελπίδες και στις προσδοκίες. Ταπεινά συγγνώμη» κατέληξε ο κ. Καλαντζής.
Από την πλευρά της η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της Σύμβασης του ΟΗΕ, λέγοντας ότι σκοπός της είναι να διασφαλίσει ότι οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου θα προστατεύσουν τα παιδιά από την κακοποίηση και θα τους παρέχουν αυτά που χρειάζονται για να μεγαλώσουν.
Είπε εξάλλου ότι η Σύμβαση αναφέρεται στην ισότητα μεταξύ των ανθρώπων και στα δικαιώματά τους στη μάθηση, την προστασία, την εκπαίδευση και την διατροφή, απαγορεύει τις διακρίσεις, ενώ προσθέτει και «το δικαίωμα στην αγάπη».
Ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης Ελπιδοφόρος Νεοκλέους, αναφερόμενος στη Σύμβαση, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Νοεμβρίου του 1989, είπε ότι η Κύπρος ήταν μια από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν τη Σύμβαση το 1990 και την ενσωμάτωσαν στην εθνική νομοθεσία.
Η Διευθύντρια του Σχολείου Μαρία Καραγιάννη, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στην επέτειο της υπογραφής της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, και πρόσθεσε ότι το σχολείο είναι ο κατεξοχήν χώρος όπου αυτά πρέπει να διαφυλάσσονται και να προωθούνται.
Ακολούθως οι βουλευτές παρακολούθησαν στην παρουσία γονέων και δασκάλων θεατρική παράσταση από τους μαθητές του σχολείου, αφιερωμένη στα δικαιώματα του παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου