Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς: Η διαπραγμάτευση τελείωσε


Διαπραγμάτευση τέλος. Ο πρωθυπουργός σε γραπτή ανακοίνωσή του έβαλε τέλος στα σενάρια ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι την ψήφιση των μέτρων καθώς και ότι στη Γερμανία βλέπουν θετικά τη μετάθεση των εργασιακών για την άνοιξη.
Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η κυβέρνηση έκανε ότι ήταν δυνατόν, ότι εξάντλησε όλα τα περιθώρια και πλέον πρέπει τα μέτρα να ψηφιστούν για να πάρει η Ελλάδα τη δόση, να μην καταρρεύσει και να μείνει στο ευρώ. «Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, είναι το καλύτερο που μπορούσε να πετύχει η Ελληνική Κυβέρνηση,» προσέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς.
«Πλέον, εναπόκειται στα κόμματα η έγκρισή τους, σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι εάν τα μέτρα αυτά ψηφιστούν από την Ελληνική Βουλή, η χώρα μας θα παραμείνει στην Ευρωζώνη
και θα εξέλθει από την κρίση».
«Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο… Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος.  Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη  και – ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη.  Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν. Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός
βουλευτή ξεχωριστά».
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σκηνικό που το έχουμε ξαναδεί τουλάχιστον 3 φορές, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις έθεσαν το δίλημμα της εξόδου από το ευρώ ή της αποδοχής πολύ σκληρών μέτρων.
Πλέον τα πάντα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού καθώς φαίνεται ότι χάνονται όποιες ελπίδες υπήρχαν για υποχώρηση της τρόικας στο θέμα του επιδόματος γάμου και της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων. Ήταν ελπίδες που έτρεφε και η ΔΗΜ.ΑΡ. ώστε να αλλάξει στάση και να ψηφίσει το πακέτο. Κάτι που τώρα φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο και οι προθέσεις της θα φανούν σήμερα όπου συνεδριάζει η Κ.Ο. της ομάδα.
Το πλέον πιθανό σενάριο είναι να πάνε τα μέτρα στη Βουλή όλα μαζί και η κυβέρνηση να επιχειρήσει να περάσουν με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και πάντα με το φόβο να υπάρξουν διαρροές που θα προκαλέσουν πολιτική κρίση. Πάντως, ο Ευ. Βενιζέλος, αν και δε ζήτησε επισήμως κομματική πειθαρχία είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει τα μέτρα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις βουλευτές οι κ. Κουτσούκος, Κασσής και Σκανδαλίδης είπαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος «ατυχήματος» στην ψηφοφορία είναι πολύ πιθανός.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό.
Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή…
Εφ’ όσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση.
Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.
Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο…
Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος.
Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη και – ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη.
Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν.
Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου