Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Σε CC υποβάθμισε την Ισπανία η Egan Jones

Σε CC υποβάθμισε την Ισπανία η Egan Jones Ενώ κανένας οίκος δεν είχε τολμήσει τελευταία να "αγγίξει" το ισπανικό χρέος, υπό το φόβο ότι θα "ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως" και θα καταπιούν τους πάντες στις αγορές και την πολιτική, ήρθε αργά εχθές η Egan Jones, που υποβάθμισε τη χώρα σε CC από CC+.
 Στο σχετικό σημείωμά του ο οίκος αναφέρει:

"Η Ισπανία έχει ανεργία σχεδόν 25% και παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση προτείνει αυξήσεις φόρων και επιδρομή στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού της. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 4,77% του ΑΕΠ στο οκτάμηνο του έτους. Το θέμα είναι εάν η Ισπανία θα καταφέρει να περικόψει αρκετά, ώστε να εξασφαλίσει
στήριξη από την Ε.Ε και εάν τελικά θα υπάρξει κούρεμα για τους υφιστάμενους ομολογιούχους (πιθανότατα).
Η Καταλονία, η Βαλένθια και άλλες περιφέρειες θα χρειαστούν γύρω στα 20 δισ. δολάρια σε βοήθεια. Οι κάτοχοι χρέους των αδύναμων τραπεζών θα αναγκαστούν να αναλάβουν ζημιές, ενώ μπορεί ζημιές να μοιραστούν και όλες οι τράπεζες.
Η επισήμως αναμενόμενη κάμψη του ΑΕΠ κατά 1,7%, η πρόσφατη εκτίμηση του IIF για τραπεζκές ζημιές έως 260 δισ. ευρώ και η φυγή καταθετών επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση.
Από το 2008 έως το 2011 το ισπανικό χρέος εκτινάχθηκε από 436 δισ. ευρώ σε 735 δισ. ευρώ, ενώ το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε από 1,09 τρισ. ευρώ σε 1,07 τρισ. ευρώ.
Οι κοινωνικές δαπάνες επροβληματίζουν. Ενώ οι καταβολές προς το Κράτος παρέμειναν λίγο-πολύ αμετάβλητες την τελευταία τετραετία (αυξημένες κατά 3 δισ. ευρώ), οι πληρωμές του αυξήθηκαν κατά 45 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, υπολείπονται περίπου 50 δισ. ετησίως για κοινωνικές δαπάνες, 20 δισ. ευρώ για τόκους και 20 δισ. ευρώ για asset growth. Και έτσι το χρέος αυξάνεται ετησίως κατά 90 δισ. ευρώ.

Το ενεργητικό των δύο μεγαλύτερων ισπανικών τραπεζών υπερβαίνει το ΑΕΠ της χώρας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου