Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

O Βενιζέλος... Βοναπάρτης!




Μάρτυρες των απωθημένων ενός ανθρώπου που περίμενε να γίνει πρωθυπουργός και κατέληξε αρχηγός ενός συρρικνωμένου κόμματος έγιναν χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ακόμη ρεσιτάλ μικρομεγαλισμού από τον Ε. Βενιζέλο στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ούτε λίγο ούτε πολύ επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το σύνολο των έως τώρα πολιτικών πρωτοβουλιών και αποφάσεων του Α. Σαμαρά ήταν δρομολογημένο από την περίοδο της κυβέρνησης Παπαδήμου, στην οποία ο ίδιος ήταν αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, ενώ, για να δείξει ότι έχει και αυτός κυρίαρχο ρόλο στις επιτυχείς διαπραγματεύσεις
με τους ξένους ηγέτες, επανέλαβε ουκ ολίγες φορές ότι το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποιεί ως μπούσουλα τη δική του επιχειρηματολογία.

Μάλιστα -και αυτό εκ των υστέρων- δεν δίστασε να επιδοθεί σε δασκαλίστικου τύπου υποδείξεις προς τον Α. Σαμαρά, σαν να ήθελε να αποδείξει στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ότι ο ίδιος θα χειριζόταν καλύτερα τη διακυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό άφησε αιχμές εναντίον του Α. Σαμαρά, επειδή δεν έκανε νωρίτερα τις συζητήσεις με τους ηγέτες της ευρωζώνης, έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ δεν μπόρεσε να κρύψει και την πικρία του επειδή ο πρωθυπουργός δεν τον έβαλε στο κάδρο της «συνευθύνης» για τις εξελίξεις προτού αναχωρήσει για το εξωτερικό.

«Η χώρα δεν μπορεί να μπει σε περιπέτεια και σε πολιτική κρίση, αλλά ούτε ο κ. Σαμαράς μπορεί να συμπεριφέρεται ως πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης που φέρνει τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους προ τετελεσμένων εκτιμώντας ότι αυτοί θα ακολουθήσουν από αίσθημα ευθύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά, λησμονώντας όμως ότι πριν από μερικές εβδομάδες άφηνε μόνο του τον Α. Σαμαρά να εκτεθεί στους κινδύνους της διαπραγμάτευσης με τους ηγέτες της ευρωζώνης.

Με την ομιλία του ο κ. Βενιζέλος έριξε σπόντες εναντίον του Α. Σαμαρά ότι δήθεν κινείται σε καλύτερο επικοινωνιακό περιβάλλον από το εχθρικό που αντιμετώπιζε ο ίδιος ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών. «Δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική των άλλων, όταν εμείς είχαμε την ευθύνη των χειρισμών. Εχει σημασία να λέμε το ουδείς αναμάρτητος. Χαίρομαι για την εντυπωσιακή επικοινωνιακή στήριξη που έχει ο πρωθυπουργός. Σημασία όμως έχει η κοινωνική στήριξη» ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου