Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Συρία: Σφοδρούς βομβαρδισμούς καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Με βομβαρδισμούς από ξηράς και αέρος συνεχίστηκαν σήμερα οι επιχειρήσεις των δυνάμεων του καθεστώτος Ασαντ σε προάστια ανατολικά της Δαμασκού, προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις των ανταρτών, όπως ανέφεραν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από το σφυροκόπημα του συριακού στρατού έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 27 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες οικογένειες εγκατέλειψαν την περιοχή, στον μεγαλύτερο εκτοπισμό πολιτών από την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
Κατά τις μαρτυρίες των ακτιβιστών, ο συριακός στρατός εξαπέλυσε επίσης χερσαίες επιθέσεις κι
εισέβαλε σε αρκετές συνοικίες προχωρώντας σε συνοπτικές εκτελέσεις πριν αποχωρήσει.
Οι συριακές αρχές έχουν απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα στα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης, καθιστώντας αδύνατη την επαλήθευση των ισχυρισμών των αντικαθεστωτικών, ή των αρχών, σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη χώρα.
Οι αντάρτες ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι βομβάρδισαν με δύο άρματα μάχης το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ταφτάναζ, ανάμεσα στην Ιντλίμπ και στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, καταστρέφοντας πέντε στρατιωτικά ελικόπτερα.
Στο μεταξύ, η Ρωσία ζήτησε να διεξαχθεί μια «ανεξάρτητη έρευνα» στη Συρία για την φονική επίθεση στη Νταράγια, ένα προάστιο της Δαμασκού, δύο ημέρες μετά την ανακάλυψη 200 και πλέον πτωμάτων.
Νωρίτερα ο Μπασάρ αλ Ασαντ, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι πυροδοτεί τη συνέχιση της βίας στο εσωτερικό της χώρας του που ξέσπασε πέρυσι τον Μάρτιο. «Για την τωρινή αιματοχυσία στη Συρία, η τουρκική κυβέρνηση φέρει άμεση ευθύνη», υπογράμμισε ο Σύρος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο συριακό δίκτυο «Addounia».
Την ίδια ώρα πρώην σημαίνον στέλεχος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (ΣΕΣ) που παραιτήθηκε χθες, υποστήριξε σε δηλώσεις της ότι η οργάνωση έχει επικεντρωθεί τόσο πολύ σε προσωπικές επιδιώξεις που πρέπει να αντικατασταθεί από μια νέα πολιτική αρχή.
«Η αίσθησή μου είναι ότι το ΣΕΣ δεν αίρεται στο ύψος των περιστάσεων για να αντιμετωπίσει τις όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις», δήλωσε η Μπάσμα Κοντμάνι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου