Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Σε επίσχεση εργασίας στον ΕΟΠΥΥ καλεί ο ΙΣΑ

Να ξεκινήσουν πενθήμερη επίσχεση εργασίας από τις 3 Σεπτεμβρίου καλεί τους γιατρούς-μέλη του που «συμβλήθηκαν» με τον ΕΟΠΥΥ ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας ΙΣΑ .
Το ΔΣ του ΙΣΑ στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να διεκδικήσει εκ νέου:
1) την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ τόσο για τους συμβεβλημένους γιατρούς όσο και για τους μη συμβεβλημένους
2) την δυνατότητα ελεύθερης συνταγογράφησης χωρίς περιορισμούς (όσον αφορά τον αριθμό συνταγών, φαρμάκων και αναλωσίμων)
3) τη δυνατότητα εκτέλεσης των παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις σε ΟΛΑ τα εργαστήρια (μικροβιολογικά, ακτινολογικά) και όχι μόνο στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ μεγάλα
«Διαγνωστικά Κέντρα».
Ο ΙΣΑ στη σχετική του ανακοίνωση υπενθυμίζει πως «είχε προειδοποιήσει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα ήταν θνησιγενής και για αυτό είχαμε καλέσει όλους τους ιατρούς μέλη μας να μην συμβληθούν». Όπως επισημαίνει, «η μέχρι σήμερα πορεία του το απέδειξε, όμως υπάρχει ακόμα και σήμερα χρόνος, ώστε να επιβιώσει και να λειτουργήσει σε μια νέα βάση, αν εισακουστούν οι ανωτέρω εισηγήσεις μας».
Τονίζει ακόμη πως κρίνονται αναγκαία:
1) η απευθείας χρηματοδότηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ,
2)η δημιουργία Διαρκούς Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ
3) η με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των 570.000.000 ευρώ των παλαιοτέρων οφειλών
4) η χρηματοροή των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων εντός του χρονικού διαστήματος των 45 ημερών.
Τη Δευτέρα η Ενωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι οι συμβεβλημένοι γιατροί προχωρούν σε αναστολή της σύμβασής τους με τον οργανισμό από τις 3 Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας πως ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους κλινικούς ιατρούς πάνω από 50 εκ. ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς, 200 εκ. για το για το 2012 καθώς και 570 εκ. ευρώ και 540 εκ. αντίστοιχα για τα έτη 2010 και 2011.
Ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας προειδοποιούσε τους γιατρούς με διακοπή της σύμβασής τους σε περίπτωση άρνησης παροχής των υπηρεσιών τους ή αποδοχής χρημάτων απευθείας από τους ασφαλισμένους. Τόνισε ακόμη πως δεν υφίσταται συλλογική σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των συμβεβλημένων ιατρών αλλά έχουν υπογραφεί αποκλειστικά ατομικές συμβάσεις, ενώ αναφερόμενος στην Ενωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ έκανε λόγο για «σωματείο-μόρφωμα που ουδόλως νομιμοποιείται να εκπροσωπεί το σύνολο των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ».
Η κόντρα συνεχίστηκε όταν ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας έστειλε εξώδικο στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ζητώντας εξηγήσεις σχετικά:
α) με τον προϋπολογισμό του
β) την απευθείας χρηματοδότηση
γ) την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των ιατρών
δ) τη δημιουργία διαρκούς Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου
ε) με το αν διενεργήθηκε Μειοδοτικός Διαγωνισμός για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ μέσω κλήσης.
στ) την ταυτόχρονη πληρωμή όλων για τις υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τον Διοικητή, έως τον τελευταίο λειτουργό της ή την εθελοντική τους συμμετοχή.
Στη σημερινή του ανακοίνωση, ο ΙΣΑ επισημαίνει πως η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αν και μετά από την κοινοποίηση της εξώδικης καταγγελίας- διαμαρτυρίας απέστειλε τα στοιχεία του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, «κώφευσε στα υπόλοιπα, ιδιαιτέρως σημαντικά αιτήματά τόσο αρχικώς επικαλούμενη έλλειψη χρόνου, όσο και μέχρι σήμερα επιλέγοντας αντί της συνεργασίας με τον ΙΣΑ, την εκτόξευση απειλών και την τρομοκράτηση των συμβεβλημένων ιατρών που θα αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου