Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΙΡΑΝ «Πεδίο μάχης» η σύνοδος των Αδεσμεύτων

«Πεδίο μάχης» η σύνοδος των Αδεσμεύτων
Σε... πεδίο μάχης μετατράπηκε η σύνοδος κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων που ξεκίνησε σήμερα στην Τεχεράνη.
Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επέκρινε δριμύτατα τον ΟΗΕ και ζήτησε μία νέα παγκόσμια τάξη. «Γίνονται πόλεμοι και φόνοι, όλοι τους δικαιολογημένοι από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» δήλωσε ο Αχμαντινεζάντ από το βήμα της συνόδου, προσθέτοντας:
«Οι σημερινοί ηγέτες του κόσμου είναι οι δουλέμποροι του χθες και εξαπολύουν πολέμους, ταπεινώνουν και εξασθενούν έθνη και σκοτώνουν αθώους ανθρώπους. Θα πρέπει γι' αυτό να αγωνιστούμε για μια νέα παγκόσμια τάξη και διαχείριση».
Η αντίδραση του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν ήταν άμεση. Κάλεσε το Ιράν να εφαρμόσει πλήρως τις
αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις πυρηνικές δραστηριότητες στη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε στη σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων στην Τεχεράνη.
Το Ιράν οφείλει «να συμμορφωθεί πλήρως προς τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και να συνεργαστεί σε βάθος με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας» (IAEA), δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν, προειδοποιώντας να μην ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος βίας γύρω από το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.
Οι εντάσεις δεν περιορίστηκαν εκεί...
Στην ομιλία του στη σύνοδο των Αδεσμεύτων, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι κατήγγειλε το «καταπιεστικό καθεστώς» της Δαμασκού, υποστηρίζοντας πως είναι «ηθικό καθήκον» η υποστήριξη του συριακού λαού κατά του «καταπιεστικού καθεστώτος» της Δαμασκού.
Ο Μόρσι απηύθυνε έκκληση για ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία στη Συρία και κάλεσε την αντιπολίτευση να ενωθεί.
Προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της συριακής αντιπροσωπείας που αποχώρησε από την αίθουσα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουάλιντ Μουάλεμ, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Αιγύπτου ότι υποκινεί «τη συνέχιση της αιματοχυσίας στη Συρία».

«Η συριακή αντιπροσωπεία εγκατέλειψε την αίθουσα για να διαμαρτυρηθεί για το περιεχόμενο της ομιλίας του Μόρσι που συνιστά επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και μια παρακίνηση για τη συνέχιση της αιματοχυσίας στη Συρία» δήλωσε ο Μουάλεμ, ο οποίος συμμετείχε στη συριακή αντιπροσωπεία, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου