Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

OΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΟΛΜΕ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ - ΦΙΛΙΑ ΠΥΡΑ... ΚΑΤΑ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ



Ο ΚΩΣΤΑΣ Γαβρόγλου έχει ρίξει τους τόνους για το νέο Λύκειο και το εισαγωγικό σύστημα που θα φέρουν την υπογραφή του, όχι όμως οι συνδικαλιστές του κόμματός του, που το απορρίπτουν σε ανακοίνωσή τους, καλώντας την ΟΛΜΕ να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να μην περάσει αυτό το σχέδιο. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η ΣΥΝΕΚ (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) αναφέρει για το σχέδιο Γαβρόγλου ότι έχει χαρακτήρα φροντιστηριακό και δεν ενισχύει τη μορφωτική αυτοτέλεια του Λυκείου. Αναγνωρίζει τις διπλές εξετάσεις του συστήματος, κάτι που όπως φαίνεται αρνείται να δει μόνο ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος επιχείρησε να τις υποβαθμίσει παραλλάσσοντας όλη τη φιλοσοφία ' του σχεδίου.

Για μας η Παιδεία αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, ισότιμα σε όλους και όλες, με τρόπο που να καλύπτει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες και να αντισταθμίζει τις εκπαιδευτικές ανισότητες. Το πρόσφατο σχέδιο για τις αλλαγές στο ΓΕΛ που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας έχει μεγάλη απόκλιση από τους βασικούς άξονες των θέσεων της ΟΛΜΕ και του εκπαιδευτικού κινήματος, αλλά και από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας , αναφέρει η ανακοίνωση της ΣΥΝΕΚ και στη συνέχεια αποδομεί το σχέδιο Γαβρόγλου.
Αύξηση ωρών διδασκαλίας
Η εξειδίκευση ορισμένων διδακτικών αντικειμένων με αύξηση ωρών διδασκαλίας (σ.σ. το οποίο αποτελεί τη βασική τομή στις αλλαγές που θέλει να φέρει ο υπουργός Παιδείας), η περικοπή άλλων μαθημάτων γενικής παιδείας αλλά και οι διπλές εξετάσεις βρίσκουν αντίθετους τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σημειώνουν ότι δεν ολοκληρώνεται η βασική γνώση της γενικής παιδείας ενώ αυξάνεται παράλληλα ο βαθμός δυσκολίας του Γενικού Λυκείου. Από  την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, μετά την υπέρ έκθεση που έλαβε το σχέδιό του, τις δικές του παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής που περισσότερο θόλωσαν παρά ξεδιάλυναν τα πράγματα, έχει περιοριστεί σε γενικές τοποθετήσεις που αφορούν τις αλλαγές στο Λύκειο. Επιλογή της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώνονται οι σπουδές στη Β' Λυκείου και η Γ' Λυκείου να είναι ένα προπαρασκευαστικό έτος χωρίς ωστόσο να χάνει τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα , δήλωσε προχθές.
Βέβαια δεν είναι μόνο η ΣΥΝΕΚ που διαφωνεί, καθώς η σύμπτυξη στις Φυσικές Επιστήμες που ορίζει το νέο σχέδιο έχει ξεσηκώσει τις επιστημονικές ενώσεις λόγω της περικοπής 33% στις ώρες των Φυσικών Επιστημών. Στη Β' Λυκείου προβλέπονται 10 μαθήματα εμβάθυνσης, εκ των οποίων τα τρία είναι Μαθηματικά Φυσική Χημεία Βιολογία. Από τα μαθήματα αυτά ο μαθητής θα επιλέγει ελεύθερα, επομένως μπορεί να μη διδαχθεί καθόλου Επιστήμες ή Μαθηματικά στη Β' Λυκείου , αναφέρουν χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για υποβάθμιση των γνωστικών αντικειμένων και νια απαξίωση του Λυκείου.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου