Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

ΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: «Δεν βρίσκουμε χειριστές μηχανημάτων, κύριε υπουργέ…»

«Δεν βρίσκουμε χειριστές μηχανημάτων, κύριε υπουργέ…»- «Δεν βρίσκουμε χειριστές μηχανημάτων, κύριε υπουργέ…».
 - «Να βρούμε έναν τρόπο να κατακτήσουμε την παραγωγική έρευνα, κύριε υπουργέ…»
- «Ολοήμερο Γυμνάσιο, κύριε υπουργέ…»
-«Να αλλάξετε το όριο των δικαιολογημένων και των αδικαιολόγητων απουσιών μαθητών, κύριε υπουργέ…»
-«Να εντάξετε νέες νόσους, στον κατάλογο των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις μαθητών, κύριε υπουργέ…».
Και ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, προχθές το μεσημέρι άκουγε και σημείωνε, παρακολουθώντας με προσοχή τις παρεμβάσεις φορέων, καθηγητών και μαθητών. Η συνεδρία με θεματική ενότητα «Παιδεία, Ερευνα και Οικονομία της Γνώσης» στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας, στη Λάρισα, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τον εκπαιδευτικό κόσμο της Θεσσαλίας και όχι μόνο.
Πολλοί ήταν αυτοί που πήγαν να ακούσουν τον υπουργό, να θέσουν τα ερωτήματα, τα αιτήματά τους, αλλά παράλληλα και να καταθέσουν προτάσεις για μια καλύτερη παιδεία. Αναλυτικότερα:
Γ. ΠΕΤΡΑΚΟΣ, ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Υποστηρικτής της ανασυγκρότησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δήλωσε σε παρέμβασή του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γιώργος Πετράκος.
Επισήμανε πως θα πρέπει να γίνει διερεύνηση των αναγκών σε νέα γνωστικά αντικείμενα, ώστε η εκπαίδευση να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της κοινωνίας και να προσφέρει την απαραίτητη γνώση σε κάθε νέα γενιά.
«Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας…» δήλωσε χαρακτηριστικά, για το θέμα της συνεργασίας που «άνοιξε» μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, με το «πράσινο φως» του υπουργού Παιδείας, βασισμένη στο μοντέλο των συγχωνεύσεων-συνεργειών που προωθεί το υπουργείο, μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πρότασή του ήταν: «Να βρούμε ένα τρόπο να κατακτήσουμε την παραγωγική έρευνα. Να φτάνουν τα αποτελέσματα ή τα προϊόντα, ανάλογα, των ερευνητικών εργασιών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στον παραγωγικό τομέα. Χρειάζεται ένας μηχανισμός υποστήριξης του παραγωγικού συστήματος».
Τέλος, ως αίτημα στον υπουργό Παιδείας, έθεσε το θέμα της έλλειψης φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις θεσσαλικές πόλεις, όπου υπάρχουν σχολές του και ζήτησε να αξιοποιηθούν άδεια δημόσια κτίρια, γι’ αυτό το σκοπό.
Υποστήριξε δε, ότι υπάρχουν νέοι που εισήχθησαν με τις πανελλήνιες εξετάσεις σε σχολές του Πανεπιστημίου, αλλά δεν πάνε να τις παρακολουθήσουν, κι αυτό γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οι οικογένειες στο οικονομικό βάρος ενοικίασης μια στέγης, στον Βόλο, στη Λάρισα κ.α.
ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ολοήμερο Γυμνάσιο και εισαγωγή τεχνικών ειδικοτήτων, καθώς και να δίνονται πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και γνώσης πληροφορικής , στη Γ’ τάξη Γυμνασίου, πρότεινε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή της η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελένη Αναστασοπούλου.
Επίσης πρότεινε: «Αποκέντρωση του εκπαιδευτικού συστήματος σε επίπεδο Περιφέρειας.
Δυνατότητα μερικής διαμόρφωσης των προγραμμάτων από τη σχολική μονάδα, με βάση τις ανάγκες, τις δυνατότητες, τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε σχολείου (νησιωτικά, ορεινά).
Η κάθε σχολική μονάδα, με βάση τις ιδιαιτερότητες που έχει, όπως η σύνθεση του μαθητικού πληθυσμού (Ρομά, παιδιά μεταναστών, παιδιά από οικογένειες ανέργων ή με χαμηλά εισοδήματα) να καθορίζει το ωρολόγιο πρόγραμμα , το εύρος ή τη δυσκολία των προγραμμάτων σπουδών.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στον μαχόμενο εκπαιδευτικό, με ελευθερία για καινοτόμες δράσεις και αυτενέργεια. Να ορίζει το τι (περιεχόμενο) και το πώς (τη μέθοδο) της εκπαιδευτικής πράξης.
Όχι στον ρόλο του διεκπεραιωτή, να αναλάβει την ευθύνη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σεβόμενος ένα πλαίσιο αρχών που ορίζουν τα νομοθετικά κείμενα, με ευαισθησία απέναντι στα κοινωνικά και πολιτισμικά αιτήματα, όσο και στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της μαθητικής ομάδας στην οποία απευθύνεται .
Μείωση της γραφειοκρατίας που δυσχεραίνει το έργο των εκπαιδευτικών. Ενίσχυση βιωματικών πρακτικών σε θεματικές σχετικά με το περιβάλλον, παροχή κινήτρων στους εκπαιδευτικούς για να υπηρετήσουν στις νησιιτικές περιοχές».
Γ. ΣΟΥΛΤΗΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
«Εχω ένα σωρό φακέλους –βιογραφικά στο γραφείο μου, από νέους ανέργους πτυχιούχους που ζητούν δουλειά, κύριε υπουργέ. Για τις ανάγκες του Δήμου χρειαζόμαστε χειριστές μηχανημάτων και γενικά ειδικότητες σε τεχνικά επαγγέλματα.
Δεν βρίσκουμε χειριστές μηχανημάτων και δύσκολα βρίσκουμε άτομα με γνώσεις σε τεχνικά επαγγέλματα.
Γιατί; Γιατί, έχουμε απαξιώσει τη χειρωνακτική εργασία κύριε υπουργέ!», δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Λαρισαίων κ. Γιώργος Σούλτης, στην παρέμβασή του, με στόχο να αναδείξει το πρόβλημα της έλλειψης ατόμων, που όπως είπε «πιάνουν κατσαβίδι»!
Η πρότασή του ήταν να εισαχθούν τεχνικές ειδικότητες στο Γυμνάσιο, και να τις ακολουθήσουν όσα παιδιά έχουν κλίση σε αυτές, ώστε να μην αναγκάζονται να χάνουν χρόνο περιμένοντας να ολοκληρώσουν τη φοίτηση στο λύκειο, χωρίς να εκπαιδευτούν πάνω σε τεχνικές γνώσεις.
Ο αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι είναι ανάγκη να ξεκινήσει μια τέτοια εκπαίδευση από το Γυμνάσιο, επισημαίνοντας: «είναι η κατάλληλη ηλικία, αφού αποδεδειγμένα μετά το Λύκειο, κανένα παιδί δεν πιάνει κατσαβίδι!».
Ο κ. Σούλτης, είναι από τους πρωτοπόρους καθηγητές στη Λάρισα, που προώθησε τη ρομποτική στην εκπαίδευση, συγκροτώντας ομάδες ενδιαφερόμενων μαθητών για τη διδασκαλία της επιστήμης. Πολλοί νέοι αυτών των ομάδων διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς.
Η πρότασή του στον υπουργό ήταν «η εισαγωγή και ανάπτυξη της ρομποτικής στα σχολεία».
ΠΑΝ. ΓΟΥΛΑΣ, ΤΕΩΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να ενισχύσει, το Υπουργείο Παιδείας, με εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό το ΤΕΙ Θεσσαλίας, ζήτησε σε παρέμβασή του ο κ. Παναγιώτης Γούλας, τέως πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Ο κ. Γούλας, αναφέρθηκε στο έργο του ΤΕΙ, και ανέδειξε σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματά του, προσκαλώντας τον υπουργό να τα διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι».
Συνεχάρη τον κ. Γαβρόγλου για τις μεταρρυθμίσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, υποστηρίζοντας ότι: «ήταν τολμηρές! Πραγματοποιήθηκαν χρόνια αιτήματα συνόδων των τέως προέδρων- νυν πρυτάνεων, των ΤΕΙ όλης της χώρας, με στόχο την καλύτερη λειτουργία των ιδρυμάτων».
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΜΕ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
«Σε πέντε λύκεια της Λάρισας, μαθητές της Γ’ τάξης, δεν κάνουν ακόμη μάθημα βιολογίας κατεύθυνσης. Γίνονται συμπτύξεις τμημάτων, σε γυμνάσια και λύκεια….», κατέθεσε μεταξύ άλλων, στην παρέμβασή του ο κ. Ν. Παναγιώτου, πρόεδρος ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας, αναδεικνύοντας το πρόβλημα έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού. Παράλληλα ζήτησε από τον υπουργό: «Την αναβάθμιση της Πληροφορικής στα σχολεία.
Να προστεθούν νέες νόσοι, στον κατάλογο των ασθενειών, που αφορά μαθητές πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, οι οποίοι εισάγονται χωρίς πανελλήνιες εξετάσεις στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας …» κ.α.
Ο κ. Παναγιώτου, σχολιάζοντας αναφορά του υπουργού Παιδείας, περί «παζαριού απουσιών» από το σχολείο, μαθητών της Γ’ Λυκείου, τον Μάρτιο, με σκοπό να μελετήσουν την ύλη των πανελλαδικών στα φροντιστήρια, πρότεινε: «Να αλλάξετε το όριο των δικαιολογημένων και των αδικαιολόγητων απουσιών, κύριε υπουργέ, για να μην φεύγουν οι μαθητές από το σχολείο».
Ι. ΚΑΨΑΛΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στην παρέμβασή του ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Ιωάννης Καψάλης, απαντώντας ουσιαστικά σε διαμαρτυρίες συνδικαλιστικών φορέων για συμπτύξεις τμημάτων, υποστήριξε: «Δεν υπάρχει καμία απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, για συγχώνευση-σύμπτυξη τμημάτων. Αυτές έγιναν σύμφωνα με τον ισχύοντα εδώ και χρόνια νόμο, που καθορίζει τον μέγιστο αριθμό μαθητών στα τμήματα».
ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Τη συνεδρία παρακολούθησαν και συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους, μαθητές και καθηγητές από όλες τις θεσσαλικές πρωτεύουσες.
Διευθυντές Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) πήραν τον λόγο και ζήτησαν έγκριση των ολιγομελών τμημάτων των σχολείων τους, και μαθητές επαγγελματικής εκπαίδευσης διαμαρτυρήθηκαν για την κατάργηση τμημάτων και κυρίως της Γ’ τάξης, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων: «Δεν θέλουμε να αλλάξουμε ειδικότητα στη Γ’ τάξη. Θέλουμε να πάρουμε το πτυχίο μας στο αντικείμενο αυτό, όχι σε άλλο…».
Στο τέλος, όλοι τους έφυγαν ευχαριστημένοι. Τα αιτήματά τους εγκρίθηκαν την ίδια στιγμή!
Πώς; Όση ώρα καθηγητές και μαθητές μιλούσαν, ο υπουργός «έριχνε» ματιές στον υπολογιστή του και ενημερώθηκε την ίδια στιγμή με «email» (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο), από τον αρμόδιο στην Τεχνική –Επαγγελματική Εκπαίδευση, υφυπουργό Παιδείας, κ. Μπαξεβανάκη- όπως ο ίδιος δήλωσε- πως τα τμήματα για τα οποία γίνεται αναφορά, εγκρίθηκε να λειτουργήσουν.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τμήματα Εσπερινών ΕΠΑΛ, όπου φοιτούν εργαζόμενοι μαθητές.
Της Λένας Κισσάβου
 eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου