Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Νίκη Κεραμέως: «Ως πότε θα κλείνετε τα μάτια μπροστά στη βία και την ανομία που επικρατεί στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα της χώρας;»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Ως πότε θα κλείνετε τα μάτια μπροστά στη βία και ανομία
που επικρατεί στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα της χώρας;»
Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2017
Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου απηύθυνε ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας σχετικά με τα περιστατικά βίας και ανομίας στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα, τα οποία αυξάνονται εκθετικά τον τελευταίο καιρό.
Για το θέμα αυτό, η κυρία Κεραμέως έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τον νόμο 4485/2017, η Κυβέρνηση επανέφερε μια άκρως προβληματική, οπισθοδρομική και επικίνδυνη ρύθμιση για το άσυλο, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η επέμβαση των δημόσιων δυνάμεων ασφαλείας για την αντιμετώπιση πλήθους παραβατικών συμπεριφορών, παρά μόνο μετά από σύγκληση και απόφαση του πολυμελούς Πρυτανικού Συμβουλίου.
Από την πρώτη στιγμή, διαμηνύσαμε σε όλους τους τόνους ότι η εν λόγω ρύθμιση θα εντείνει τα προβλήματα βίας και ανομίας στα Ιδρύματα της χώρας, καθώς δεν είναι δυνατό για κάθε έκνομη πράξη που λαμβάνει χώρα εντός των Ιδρυμάτων να μην μπορούν αμέσως να κληθούν οι δυνάμεις ασφαλείας, αλλά να πρέπει πρώτα να συγκληθεί και να συνεδριάσει το πολυμελές Πρυτανικό Συμβούλιο, διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο, ενώ οι αξιόποινες πράξεις συμβαίνουν συνήθως εντός λίγων λεπτών, αν όχι δευτερολέπτων.
Δυστυχώς, οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται καθημερινά, καθώς ολοένα και πληθαίνουν τα περιστατικά βίας, αλλά και οι εν γένει έκνομες πράξεις στους χώρους εντός των Ιδρυμάτων, αλλά και πέριξ αυτών, με τους δράστες να χρησιμοποιούν τους εσωτερικούς χώρους των Ιδρυμάτων, είτε ως ορμητήριο, είτε προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη.
Ενδεικτικά μόνο αναφέρονται οι προπηλακισμοί εναντίον της Πρυτάνεως και των Προέδρων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, οι προπηλακισμοί Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου εν ώρα διάλεξης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και η διαπόμπευσή του με αφίσες στους τοίχους Ιδρυμάτων της χώρας επειδή τόλμησε να αντιδράσει σε τέτοιου είδους πράξεις, και πιο πρόσφατα, η βίαιη επίθεση εναντίον ενός φοιτητή ΑΜΕΑ εντός του προαύλιου χώρου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Περιστατικά, τα οποία αποκαλύπτουν μια γενικευμένη παθογένεια που ενδημεί στο ελληνικό Πανεπιστήμιο.
Από την άλλη, πολλές έκνομες πράξεις λαμβάνουν χώρα γύρω από πανεπιστημιακούς χώρους, όπως, ενδεικτικά, η πώληση λαθραίων ειδών στο πεζοδρόμιο έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η επίθεση σε διερχόμενο περιπολικό και ο τραυματισμός με καδρόνια σε βάρος αστυνομικών από άτομα που βρήκαν καταφύγιο εντός του ίδιου Πανεπιστημίου, η διακίνηση ναρκωτικών στους χώρους πέριξ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τους δράστες να καταφεύγουν, συχνά, εν συνεχεία στους χώρους των Ιδρυμάτων.
Η έννοια του ασύλου αποσκοπεί στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, στην προστασία της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα και όχι στη μετατροπή των Ιδρυμάτων σε άβατα ανομίας και ορμητήρια πάσης φύσεως εγκληματιών.
Οι πρυτανικές αρχές, καθώς και το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, αυτονοήτως, επιθυμούν να προστατεύσουν τους φοιτητές και να προασπίσουν την ομαλότητα εντός των Ιδρυμάτων, ωστόσο στην πράξη τα περιθώρια ανάληψης δράσης από την πλευρά τους είναι περιορισμένα.
Ως εκ τούτου, ερωτάται ο κύριος Υπουργός πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα, το οποίο όχι μόνο απειλεί την δημόσια ασφάλεια, αλλά υποβαθμίζει το ακαδημαϊκό περιβάλλον και πλήττει την ποιότητα της παρεχόμενης ανώτατης εκπαίδευσης.»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
Θέμα: «Ως πότε θα κλείνετε τα μάτια μπροστά στη βία και ανομία
που επικρατεί στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα της χώρας;»
Αθήνα, 16 Οκτωβρίου 2017
Κύριε Υπουργέ,
Με τον νόμο 4485/2017, περί «Οργάνωσης και Λειτουργίας της Ανώτατης Εκπαίδευσης», επαναφέρατε μια άκρως προβληματική, οπισθοδρομική και επικίνδυνη ρύθμιση για το άσυλο, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η επέμβαση των δημόσιων δυνάμεων ασφαλείας για την αντιμετώπιση πλήθους παραβατικών συμπεριφορών, παρά μόνο μετά από σύγκληση και απόφαση του πολυμελούς Πρυτανικού Συμβουλίου. Η δε αυτεπάγγελτη επέμβαση δημόσιας δύναμης επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά ζωής.
Κατά την επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου, διαμηνύσαμε σε όλους τους τόνους ότι η εν λόγω ρύθμιση θα εντείνει τα προβλήματα βίας και ανομίας στα Ιδρύματα της χώρας. Υπογραμμίσαμε ιδιαίτερα ότι δεν είναι δυνατό για κάθε έκνομη πράξη που λαμβάνει χώρα εντός των Ιδρυμάτων να μην μπορούν αμέσως να κληθούν οι δυνάμεις ασφαλείας, αλλά να πρέπει πρώτα να συγκληθεί και να συνεδριάσει το πολυμελές Πρυτανικό Συμβούλιο, διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο, ενώ οι αξιόποινες πράξεις συμβαίνουν συνήθως εντός λίγων λεπτών, αν όχι δευτερολέπτων.
Δυστυχώς, οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται καθημερινά, καθώς ολοένα και πληθαίνουν τα περιστατικά βίας, αλλά και οι εν γένει έκνομες πράξεις στους χώρους εντός των Ιδρυμάτων, αλλά και πέριξ αυτών, με τους δράστες να χρησιμοποιούν τους εσωτερικούς χώρους των Ιδρυμάτων, είτε ως ορμητήριο, είτε προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη.
Οι προπηλακισμοί εναντίον της Πρυτάνεως και των Προέδρων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, οι προπηλακισμοί Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου εν ώρα διάλεξης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά και η διαπόμπευσή του με αφίσες στους τοίχους Ιδρυμάτων της χώρας επειδή τόλμησε να αντιδράσει σε τέτοιου είδους πράξεις, και πιο πρόσφατα, η βίαιη επίθεση εναντίον ενός φοιτητή ΑΜΕΑ εντός του προαύλιου χώρου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ενδεικτικά μόνο περιστατικά, αποκαλυπτικά μιας γενικευμένης παθογένειας που ενδημεί στο ελληνικό Πανεπιστήμιο.
Από την άλλη, δεν είναι λίγες οι έκνομες πράξεις που λαμβάνουν χώρα γύρω από πανεπιστημιακούς χώρους, όπως, ενδεικτικά, η πώληση λαθραίων ειδών στο πεζοδρόμιο έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η επίθεση σε διερχόμενο περιπολικό και ο τραυματισμός με καδρόνια σε βάρος αστυνομικών από άτομα που βρήκαν καταφύγιο εντός του ίδιου Πανεπιστημίου, η διακίνηση ναρκωτικών στους χώρους πέριξ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τους δράστες να καταφεύγουν, συχνά, εν συνεχεία στους χώρους των Ιδρυμάτων.
Κύριε Υπουργέ,
Η έννοια του ασύλου αποσκοπεί στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην έρευνα και τη διδασκαλία, στην προστασία της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα. Η έννοια του ασύλου επουδενί δεν στοχεύει στη μετατροπή των Ιδρυμάτων σε άβατα ανομίας και ορμητήρια πάσης φύσεως εγκληματιών.
Οι πρυτανικές αρχές, καθώς και το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, αυτονοήτως, επιθυμούν να προστατεύσουν τους φοιτητές και να προασπίσουν την ομαλότητα εντός των Ιδρυμάτων, ωστόσο στην πράξη τα περιθώρια ανάληψης δράσης από την πλευρά τους είναι περιορισμένα.
Ως εκ τούτου, ερωτάσθε:
Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε ένα ζήτημα, το οποίο όχι μόνο απειλεί την δημόσια ασφάλεια, αλλά υποβαθμίζει το ακαδημαϊκό περιβάλλον και πλήττει την ποιότητα της παρεχόμενης ανώτατης εκπαίδευσης;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Νίκη Κ. Κεραμέως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου