Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

«2η εγκύκλιος υλοποίησης του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας περιόδου 2017-2018»


Στο πλαίσιο της έναρξης της υλοποίησης του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας νέας περιόδου 2017-2018, σας ενημερώνουμε για τα ακόλουθα θέματα: Με ευθύνη των Π.Δ.Ε. να αποσταλούν στη Διεύθυνσή μας άμεσα και σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 16-10-2017 (13.00) συγκεντρωτικοί πίνακες σε μορφή Excel, στη βάση του Πίνακα 1 που σας έχει ήδη αποσταλεί, όπου για κάθε ΕΠΑ.Λ. που προκηρύχθηκε τμήμα/τμήματα μαθητείας θα αναγράφεται στο αντίστοιχο κελί ο αριθμός των θέσεων που έχουν προκηρυχθεί και σε παρένθεση ο αριθμός των υποψηφίων που έχουν υποβάλει αίτηση. Στα τμήματα που πρόκειται να ξεκινήσουν Δεκέμβριο να χρησιμοποιηθεί ξανά το σύμβολο “*”.
Στον ίδιο Πίνακα να χρωματιστούν τα επιμέρους κελιά ως εξής: o Με πράσινο χρώμα τα τμήματα για τα οποία υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός αιτήσεων για να αποφασιστεί η λειτουργία του τμήματος από τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Φ7/179513/Δ4 «Οργάνωση και λειτουργία τμημάτων «Μεταλυκειακού έτους - τάξης μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.» (ΦΕΚ 3529Β 01.11.2016) , όπως τροποποιήθηκε με την Υπουργική Απόφαση Φ7/33671/Δ4 (ΦΕΚ 732Β 09.03.2017). o Με κίτρινο χρώμα τα τμήματα για τα οποία ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις λειτουργίας δεν καλύφθηκε ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων, αλλά ζητείται η απόφαση λειτουργίας από τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με αιτιολογημένη πρόταση προς τον αρμόδιο Υπουργό. Πέραν της συμπλήρωσης του Πίνακα, για την συγκεκριμένη κατηγορία τμημάτων στο διαβιβαστικό του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Δ.Ε.) θα πρέπει να τεκμηριώνεται η ανάγκη έγκρισης του τμήματος με μικρότερο από τον απαιτούμενο αριθμό αιτήσεων, καθώς και να αναφέρονται όλες οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν για να καταστούν τα τμήματα βιώσιμα και σύμφωνα με τις αναφερόμενη Υπουργική Απόφαση, όπως ισχύει. o Με γαλάζιο χρώμα τα τμήματα τα οποία προκηρύχθηκαν με (*) και τα οποία με βάση τη ροή των αιτήσεων κατά την τρέχουσα περίοδο εκτιμάται ότι μπορούν να λειτουργήσουν την 1/12/2017. Σε κάθε περίπτωση για τα εν λόγω τμήματα θα πρέπει στις παρατηρήσεις να σημειώνεται εάν το τμήμα έχει τις προϋποθέσεις λειτουργίας ή εάν θα πρέπει να συμπληρωθεί με θέσεις σε νέα πρόσκληση του Π.Δ.Ε.
Επισήμανση: για όλα τα τμήματα πέραν της ύπαρξης θέσεων μαθητείας θα πρέπει να έχουν τηρηθεί πλήρως οι προϋποθέσεις δηλ. α)να υπηρετούν στις σχολικές αυτές μονάδες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που διδάσκουν τα εργαστηριακά μαθήματα της ειδικότητας με βάση τα ΠΣ Μαθητείας και β)να υπάρχει η απαιτούμενη εργαστηριακή υποδομή. Με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του Ε.Κ. καθορίζονται οι εκπαιδευτικοί για την εποπτεία της μαθητείας του συγκεκριμένου τμήματος μαθητών με προτεραιότητα στο διδάσκοντα/ες το εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας του «Μεταλυκειακού έτους - τάξης μαθητείας». Υπενθυμίζουμε ότι ο κανόνας είναι ο διδάσκων εκπαιδευτικός να αναλαμβάνει και την εποπτεία στο χώρο απασχόλησης.
Επισήμανση: στην υπηρεσία μας θα πρέπει να αποσταλεί μόνο ένας συγκεντρωτικός πίνακας ανά Π.Δ.Ε. με όλα τα ζητούμενα στοιχεία.
Σας υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε ΕΠΑ.Λ. και Ε.Κ. στα οποία θα πραγματοποιηθεί τμήμα Μαθητείας, πρέπει να έχουν δημιουργηθεί οι ακόλουθες Ομάδες:
o Τριμελής ομάδα επεξεργασίας των αιτήσεων των υποψηφίων μαθητευόμενων και σύνταξης προσωρινού Πίνακα κατάταξης υποψηφίων. Για την κατάταξη υπενθυμίζουμε ότι ισχύει το άρθρο 3 «Αριθμός μαθητευόμενων, διαδικασία υποβολής αιτήσεων, κριτήρια επιλογής υποψηφίων και κατάρτισης Πίνακα Κατάταξης Συμμετεχόντων» της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Φ7/136312/Δ4/11-08-2017 με θέμα: «Υλοποίηση Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας αρμοδιότητας ΥΠ.Π.Ε.Θ.» (ΦΕΚ 2859/τ.Β΄/21.08.2017).
o Τριμελής ομάδα επεξεργασίας των ενστάσεων (είναι σκόπιμο τα μέλη των δύο αυτών ομάδων να μην είναι κοινά) και αντιστοίχισης των μαθητευόμενων που βρίσκονται στον τελικό πίνακα επιτυχόντων με τις διαθέσιμες θέσεις μαθητείας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στην Ομάδα αυτή προτείνεται να μετέχουν οι Διευθυντές ΕΠΑ.Λ. και Ε.Κ. όπου προκηρύχθηκαν οι θέσεις μαθητείας, καθώς και ο εκάστοτε Υπεύθυνος Τομέα ειδικότητας. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τους φορείς απασχόλησης για την αντιστοίχιση στην τελική φάση των υποψηφίων και των θέσεων μαθητείας.
Την Πέμπτη 19-10-2017, οι Π.Δ.Ε. πρέπει να εκδώσουν απόφαση με την οποία ξεκινά η λειτουργία των τμημάτων μαθητείας του Οκτωβρίου της περιφέρειάς τους. Σε αυτή την απόφαση αναγράφονται μόνο τα τμήματα που έχουν συμπληρωμένο τον ελάχιστο αριθμό μαθητευόμενων με τις θέσεις που προκηρύχθηκαν και όσες δεσμευμένες θέσεις υπάρχουν. Την ίδια ημέρα και εφόσον έχει τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα από τις ΠΔΕ, η Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης θα μεριμνήσει για την προώθηση της έκδοσης, εφόσον χρειαστεί, Υπουργικής Απόφασης για τη λειτουργία τμημάτων με μικρότερο αριθμό μαθητευομένων.
Την Παρασκευή 20-10-2017 και με την ολοκλήρωση των εγγραφών των μαθητευόμενων και εφόσον δεν έχουν εγγραφεί όλοι οι επιτυχόντες θα πρέπει με ευθύνη των Π.Δ.Ε. να πραγματοποιηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης του τμήματος με επιλαχόντες. Οι επιτυχόντες μαθητευόμενοι που δεν επιθυμούν τελικά να εγγραφούν στη μαθητεία θα πρέπει να προσκομίσουν στο αρμόδιο ΕΠΑ.Λ. Υπεύθυνη Δήλωση με την οποία θα δηλώνουν την παραίτησή τους, έτσι ώστε να κληθεί ο πρώτος επιλαχών κ.ο.κ. Στην περίπτωση κατά την οποία οι επιτυχόντες δεν εμφανίζονται στο ΕΠΑ.Λ. για να εγγραφούν ή για να δηλώσουν την παραίτησή τους μέχρι τη Δευτέρα 23-10-2017, η θέση θα καλύπτεται από τον επόμενο επιλαχόντα.
Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, επισημαίνεται η τήρηση του επισυναπτόμενου χρονοδιαγράμματος, ως προς την έναρξη των τμημάτων του Οκτωβρίου στο ΕΠΑ.Λ./Ε.Κ. και την υπογραφή των συμβάσεων μαθητείας (συνημμένο υπόδειγμα), με ιδιαίτερη προσοχή ως προς τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης (π.χ. έναρξη 24/10/2017 - λήξη 23/7/2018) και την καταχώρηση στο ΕΡΓΑΝΗ (με ημερομηνία έναρξης την ίδια ημερομηνία με την ημερομηνία έναρξης της σύμβασης μαθητείας).
Για τα τμήματα με έναρξη 1/12/2017 θα ακολουθήσει νέα εγκύκλιος.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΜΠΑΡΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου