Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΕΩΣ 30% ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ



Υπό τον φόβο των σκληρών περικοπών του νόμου Καιρούγκαλου, η πλειονότητα όσων έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης παραμένει στην εργασία.

Μειώσεις έως 30% στις συντάξεις τους θα έχουν οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Πρόκειται για την πρώτη φουρνιά εκπαιδευτικών που θα συνταξιοδοτηθεί με τις νέες δυσμενείς αλλαγές του νόμου Κατρούγκαλου, αφού πέρυσι οι εκπαιδευτικοί υπήχθησαν στις διατάξεις του παλαιού ευμενέστερου τρόπου υπολογισμού και δεν είχαν απώλειες στις συντάξεις τους.

Πλέον για τη χορήγηση της σύνταξης έχουν αλλάξει όχι μόνο τα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά και ο συντάξιμος μισθός, καθώς θα αναπροσαρμοστεί με βάση τον πληθωρισμό, δηλαδή με τον Δείκτη Τιμών w Καταναλωτή, για το ενδιάμεσο διάστημα έως τα τέλη του 2016. Με δεδομένο ότι την τετραετία 2013 2016 υπήρχε αποπληθωρισμός, οι συντάξιμες αμοιβές θα έχουν απώλειες έως 4%. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι εκπαιδευτικοί επιλέγουν να παραμείνουν στο Δημόσιο και να μη συνταξιοδοτηθούν παίρνοντας... φιλοδωρήματα. Πα παράδειγμα, εκπαιδευτικός με τον παλιό τρόπο υπολογισμού θα λάμβανε καθαρή σύνταξη 1.000 ευρώ, αλλά με τον νέο τρόπο δικαιούται 800 ευρώ. Η προσωπική διαφορά που εξακολουθεί να υφίσταται για το τρέχον έτος θα του δώσει προσαύξηση 60 ευρώ. Άλλη περίπτωση εκπαιδευτικού θα λάμβανε σύνταξη 1.100 ευρώ, όμως με τον νέο τρόπο η σύνταξη που δικαιούται είναι 880 ευρώ. Η προσωπική διαφορά που θα λάβει για φέτος ανέρχεται στα 50 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης 1.350 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από την πρωτοβάθμια συνταξιοδοτήθηκαν 419 εκπαιδευτικοί ο μικρότερος αριθμός των τελευταίων 50 χρόνων, διότι φοβήθηκαν τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Ενδεικτικά, αιτήσεις παραίτησης στην Α' Αθηνών υπέβαλαν 25 εκπαιδευτικοί.

Κορυφαία στελέχη της ΟΛΜΕ εκτιμούν ότι ο τελικός αριθμός των εκπαιδευτικών που θα συνταξιοδοτηθούν θα είναι ακόμα μικρότερος, λόγω των μεγάλων μειώσεων στις συντάξεις.

Επίσης, για τους εκπαιδευτικούς είναι απαγορευτικές οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με μειωμένη σύνταξη, παρά το γεγονός ότι η μείωση εφαρμόζεται στην εθνική σύνταξη και όχι στο σύνολο του ποσού. Ωστόσο, η μεγάλη μείωση στην ανταποδοτική σύνταξη κρατά τους συνταξιούχους μακριά από τις πρόωρες συντάξεις. Ακόμα, δεν συμφέρει η αναγνώριση πλασματικών ετών, αφού το κόστος με τον νόμο Κατρούγκαλου έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ οι συντάξεις ακολουθούν αντίστροφη πορεία.

Το μόνο θετικό για τους εκπαιδευτικούς που υπέβαλαν αίτηση και περιμένουν έως τις 10 Μαΐου για την οριστική και αμετάκλητη παραίτηση ήταν ότι φέτος δεν χρειαζόταν να έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως τον Απρίλιο. Και αυτό γιατί ο ενδιάμεσος χρόνος των 4 μηνών ( Μάιος Αύγουστος) λογίζεται ως ασφαλιστικός χρόνος (και για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος).

Η αίτηση παραίτησης μόνιμου που υποβάλλουν οι εκπαιδευτικοί το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδικαίως η υπαλληλική σχέση στις 31 Αυγούστου. Η ανάκληση αίτησης παραίτησης, λόγω μη ύπαρξης ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για το εκπαιδευτικό προσωπικό, μπορεί να κατατίθεται μέσα σε έναν μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης παραίτησης, σύμφωνα με τον νόμο, δηλαδή έως τις 10 Μαΐου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου