Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ



ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑΤΙ ΕΚΡΙΝΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΜΕ ΜΥΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Αμφισβητεί απόφαση της Δικαιοσύνης το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΣτΕ ρίχνει το τμήμα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ για τη δικαστική απόφαση που κρίνει αντισυνταγματική την επιλογή διευθυντών με μυστική ψηφοφορία. Πρόκειται για νόμο που ψηφίστηκε το 2015 επί υπουργίας Μπαλτά - Κουρακη. Σε αντίθεση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που έκανε λόγο για σεβαστή απόφαση , το τμήμα Παιδείας όχι μόνο αφήνει αιχμές για τις δικαστικές αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου αλλά δηλώνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπραξε το αυτονόητο για τη διοίκηση στα σχολεία .


 Δυστυχώς η απόφαση αυτή του ΣτΕ δεν μας εκπλήσσει. Αντισυνταγματική λοιπόν η επιλογή των διευθυντών/τριών από τον σύλλογο διδασκόντων, αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός για να μπει τέρμα επιτελούς στην αυθαιρεσία των καναλαρχών , σημειώνεται σε ανακοίνωση η οποία συνεχίζει: συνταγματική όμως η διαθεσιμότητα και το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών, συνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων το 2011, πλην των δικαστών βεβαίως .

Το τμήμα Παιδείας τάσσεται υπέρ της νομοθεσίας Μπαλτά - Κουράκη και των συνακόλουθων υπουργικών αποφάσεων κάνοντας λόγο για εκδημοκρατισμό της διοίκησης . Βέβαια οι επικριτές του νόμου είχαν αντιτάξει ως επιχείρημα την κομματικοποίηση της διαδικασίας της επιλογής διευθυντών σχολείων, λόγω της κάλπης. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας αφορούσαν το 1/3 της συνολικής μοριοδότησης, γεγονός που είχε προκαλέσει την αντίδραση των εκπαιδευτικών.

Ανησυχία στην κυβέρνηση

Αν και μία από τις αρκετές νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ που κατέπεσε στο Ανώτατο Δικαστήριο, η απόφαση για τους διευθυντές σχολείων έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό και ανησυχία στην κυβέρνηση και ειδικότερα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία των σχολείων, την ώρα που η σχολική χρονιά μετράει ακόμα τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί. Παράλληλα εν αναμονή και της δημοσιοποίησης του σκεπτικού της απόφασης δεν είναι γνωστό αν οι εκπαιδευτικοί που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ για τη μη επιλογή τους σε διευθυντικές θέσεις προχωρήσουν στη διεκδίκηση αποζημιώσεων. Τέλος, το υπουργείο καλείται να φέρει νέο νόμο για την επιλογή διευθυντών, καθώς η θητεία των σημερινών λήγει τον Ιούνιο.

ΕΛΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου