Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Σχολεία: Τέλος στην εκλογή διευθυντών



Τι λύση προτείνεται για να μπορέσουν να υπογράψουν τα φετινά απολυτήρια

Το υπουργείο Παιδείας καταργεί το σύστημα Μπαλτά Κουράκη και θέλει να επαναφέρει την επιλογή τους από υπηρεσιακό συμβούλιο Τέρμα οι εκλογές για διευθυντές στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης! Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει αποφασίσει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το σύστημα το οποίο εισήγαγε πριν από δύο χρόνια το δίδυμο Μπαλτά Κουράκη, προκαλώντας αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα. Το σύστημα προέβλεπε μίνι προεκλογικές περιόδους στα σχολεία, όπου δάσκαλοι και καθηγητές έριχναν ψήφο στην κάλπη με μυστική διαδικασία. Έτσι εξελέγησαν περίπου 20.000 στελέχη της εκπαίδευσης, διευθυντές και υποδιευθυντές (στην πλειονότητά τους επανεξελέγησαν οι πρώην διευθυντές). Οι θητείες όσων εξελέγησαν με το συγκεκριμένο σύστημα λήγουν το καλοκαίρι.


Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε ότι εκλογές δεν θα ξαναγίνουν στα σχολεία και οι υποψήφιοι διευθυντές δεν θα ψηφίζονται από τον σύλλογο των δασκάλων και των καθηγητών.

Αναζητείται μέθοδος, βέβαια, για να διατηρηθεί η αξία της αξιολόγησης ενός εκπαιδευτικού για τον υποψήφιο διευθυντή του, αλλά όχι μέσω μυστικής ψηφοφορίας.

Τώρα το υπουργείο αντιμετωπίζει ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα: Πώς θα νομιμοποιήσει τους νυν διευθυντές, που πρέπει να υπογράψουν απολυτήρια και έγγραφα σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις πριν λήξει η θητεία τους.

Για τον λόγο αυτό έχει ζητηθεί γνωμοδότηση (με τη διαδικασία της επείγουσας ) από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Να σημειωθεί πάντως ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει καθαρογραφεί ακόμα, ώστε να αναλυθεί το σκεπτικό και να θεραπευτούν παρενέργειες της διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι να παραμείνουν οι νυν διευθυντές μέχρι το καλοκαίρι και έπειτα να αντικατασταθούν με σύστημα που θα βασίζεται στη διαδικασία επιλογής μέσω υπηρεσιακών συμβουλίων με κριτήρια και συνέντευξη, όπως στο παρελθόν. Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο μελετά την πιθανότητα να διοριστούν ως υπηρεσιακοί οι νυν διευθυντές ή να νομιμοποιηθούν κάπως οι πράξεις που υπέγραψαν ή θα υπογράψουν. Για το θέμα αυτό θα αναζητηθεί συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με το επιχείρημα ότι κανείς δεν θέλει να διαταραχθεί η ηρεμία πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου