Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Έβγαλαν τον Επιτάφιο , έκοψαν Αρχαία, Ιστορία



ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ.

Στη χώρα που γέννησε τον Ελληνοκεντρικό Ανθρωπισμό η ανθρωπιστική παιδεία βρίσκεται υπό διωγμών, παρά τις αντίθετες αρχικές εξαγγελίες του νέου υπουργού Παιδείας, κατήγγειλε η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων, διατυπώνοντας την έντονη ανησυχία της για την συντελούμενη συστηματική υποβάθμιση της ανθρωπιστικής παιδείας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση . Οι φιλόλογοι επισημαίνουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια (2015 16) στα μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, καθώς και στο μάθημα της Ιστορίας στην Α' Λυκείου καταφέρθηκαν καίρια πλήγματα με την εφαρμογή μέτρων χωρίς διάλογο με τους αρμόδιους φορείς. Συγκεκριμένα ως προς τα Αρχαία Ελληνικά:


1) Καταργήθηκε η διδασκαλία του Επιταφίου από την Γ Λυκείου, ενός κειμένου που διδάσκεται αδιαλείπτως στην Εκπαίδευση. Συνέπεια της απόφασης αυτής είναι η πλήρης αποξένωση των μαθητών από τις αξίες της δημοκρατίας και του ορθού πολιτικού βίου που εκφράζονται στο μοναδικό αυτό κείμενο.

2) Ελαττώθηκε κατά μία ώρα την εβδομάδα η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.

3) Αφαιρέθηκε το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας από τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Γυμνασίου, απόφαση που επιφέρει την χαριστική βολή στα Αρχαία Ελληνικά, αφού είναι πανθομολογούμενο ότι η κατάργηση της εξέτασης ενός μαθήματος εξαφανίζει το ενδιαφέρον του μαθητή προς αυτό. Τελειώνουν έτσι οι μαθητές το Γυμνάσιο χωρίς ουσιαστική γνώση της διαχρονίας της ελληνικής γλώσσας και των σταθερών αξιών που εκφράζουν τα κλασσικά κείμενα.

4) Στην Α' Λυκείου ανατράπηκε πλήρως η αντιστοιχία των διδασκομένων κειμένων από το πρωτότυπο και από μετάφραση, που ίσχυε μέχρι πρότινος: μειώθηκε δραματικά η διδασκαλία κειμένων από το πρωτότυπο με αντίστοιχη αύξηση κειμένων από μετάφραση.

Για παράδειγμα, στον Ξενοφώντα οι 48 παράγραφοι του πρωτοτύπου μειώθηκαν σε 24 και οι 23 παράγραφοι που διδάσκονταν από μετάφραση αυξήθηκαν σε 47.

της ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΑθΟΠΟΥΛΟΥ
PRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου