Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Σωρεία παραβιάσεων στο Αιγαίο και αερομαχίες με τουρκικά αεροσκάφη


Σωρεία παραβιάσεων στο Αιγαίο και αερομαχίες με τουρκικά αεροσκάφηΤουλάχιστον 7 αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Αιγαίο - Τα 4 ήταν οπλισμένα - Δύο από τις 18 παραβιάσεις εξελίχθηκαν σε εμπλοκές

Σε σωρεία παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, δύο εκ των οποίων εξελίχθηκαν σε εμπλοκές, προχώρησε την Πέμπτη η Τουρκία, επιμένοντας στην προκλητική στάση που έχει επιλέξει να εφαρμόζει ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα και υπό το σκέπη των απειλών εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο προσφυγικό ζήτημα και των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν θέσει ακόμη και εδαφικό
θέμα έναντι της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη καταγράφηκαν 18 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και άλλες πέντε παραβάσεις του FIR Αθηνών. Οι δύο από τις παραβιάσεις εξελίχθηκαν σε αερομαχίες, ενώ 4 τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Αναλυτικότερα, συνολικά 7 τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό, το κεντρικό και το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Τα τουρκικά αεροπλάνα παρουσιάστηκαν σε δύο σχηματισμούς (4 αεροσκάφη και 2 αεροσκάφη αντίστοιχα), ενώ εντοπίστηκε και μία πτήση κατασκοπευτικού αεροσκάφους τύπου CN-235.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι Έλληνες πιλότοι αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου