Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Το 19ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους



Από 3 έως 10 Δεκεμβρίου 2016 διεξάγεται στον Πύργο και άλλες πόλεις της Ηλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το 19ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 16η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – CAMERA ZIZANIO.
Στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ παρευρέθη ο Yφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης
Στην Camera Zizanio παρουσιάζονται και διαγωνίζονται έργα που έχουν δημιουργήσει παιδιά και νέοι έως 20 χρόνων. Εκατοντάδες παιδιά και εκπαιδευτές από την Ελλάδα, την Ευρώπη  αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο συναντώνται κάθε χρόνο στον Πύργο της Ηλείας για να παρουσιάσουν έργα που παρήχθησαν είτε σε κινηματογραφικά εργαστήρια είτε
ατομικά, για να ανταλλάξουν ιδέες, να συνεργαστούν και να αναπτύξουν κοινή δράση.
Η Camera Zizanio είναι η μεγαλύτερη Συνάντηση  οπτικοακουστικής δημιουργίας των νέων ανθρώπων στην Ευρώπη σήμερα.
Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση έχει θεσμοθετήσει και θα απονείμει στο πλαίσιο της Συνάντησης το Βραβείο Εγγραμματισμού στα Μέσα.
Σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από Μέσα, αναδύονται νέοι εγγραμματισμοί όπως ο οπτικοακουστικός, ο ειδησεογραφικός ο διαδικτυακός αλφαβητισμός, η τηλεοπτική αγωγή. Η σύνδεσή τους με τη σχολική τάξη στοχεύει στην κριτική κατανόηση, την ανάπτυξη της αισθητικής και συναισθηματικής αγωγής των μαθητών και την υποστήριξη της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής επικοινωνίας στο εύρος των δυνατοτήτων των νέων και παραδοσιακών Μέσων.
Σύμφωνα με την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο εγγραμματισμός στα Μέσα (Media Literacy) αποτελεί «την ικανότητα της πρόσβασης, της κατανόησης και της κριτικής αξιολόγησης διαφορετικών πτυχών των Μέσων και των περιεχομένων τους, καθώς και της δημιουργίας Μέσων σε διάφορα πλαίσια».
Η εκπαίδευση στα Μέσα έχει ζωτική σημασία όχι μόνο για την καλλιέργεια κριτικής στάσης και δεξιοτήτων δημιουργικής παραγωγής, αλλά επιπρόσθετα για τη δημοκρατική διαδικασία εν γένει, με τη δημιουργία ενημερωμένων και ενεργών πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου