Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

«Φέρτε πίσω τα κομμένα» του ΣΥΡΙΖΑ...

Μα πότε πρόλαβαν να κλέψουν; Αυτό είναι το πιο απίστευτο. Πότε και από ποιους!

Αφού βγάλανε και «φοροφυγάδες» όσους τους κόπηκε το ΕΚΑΣ, αφού αντιμετωπίζουν σαν «επενδυτές» και όχι ως συνταξιούχους όσους παίρνουν μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο, τους κόψανε τα ψίχουλα που τους έδινε το Κράτος εδώ και 20, 30 ή 50 χρόνια.
Μόνο που αυτά δεν τα λέει κανένα Μνημόνιο –ούτε το Τρίτο και χειρότερο. Τα λένε όμως οι νόμοι Κατρούγκαλου και Τσακαλώτου.
Κανένα Μνημόνιο που ψήφισε η ελληνική Βουλή (ούτε το τρίτο) δεν λέει «κόψτε λεφτά σε
αναπήρους άνω του 80%».

Κανένα δεν λέει «κόψτε το επίδομα απροστάτευτων παίδων».

«Ουδέν ψευδέστερον» από το ότι κόβονται επιδόματα ή πλήττονται ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, λένε κάθε φορά που πιάνονται «με τη γίδα στην πλάτη».

«Δεν διανοούμαστε εμείς να κάνουμε τέτοια πράγματα» λένε...

Ας ρωτήσουν ένα ορφανό ή εγκαταλελειμμένο από πατέρα παιδί, αν πήρε τα 44 ευρώ που εδώ και 20 χρόνια τού έδινε το Κράτος.

Ας ρωτήσουν μια χήρα 80 ετών με 80% αναπηρία που περιμένει μισό χρόνο τώρα να πάρει μέρισμα (35 ευρώ το μήνα) από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

Ας της πούνε ότι χρωστάει κιόλας και πρέπει να τα δώσει πίσω (!) όσα πήρε φέτος. Και ας της πούνε πώς θα της τα πάρουν πίσω τώρα που δεν πρόκειται να ξαναπάρει μέρισμα ποτέ!
Δεν πιστεύετε πως γίνονται τέτοια πράγματα; Σωστά...
Αν ήταν να κοπεί κάτι σε καμιά ΔΕΚΟ, θα το έλεγαν στις ειδήσεις οι συνδικαλιστές ή δεν θα είχατε ρεύμα στο σπίτι λόγω απεργίας...

Ίσως δεν το πιστεύουν όμως και οι ίδιοι που τα κάνουν, ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει πλέον ένα "έξτρα Μνημόνιο", με υπερβάλλουσες και παράνομες μειώσεις συντάξεων και επιδομάτων «από το πουθενά», μπας και εξοικονομήσει κανένα δισ. ευρώ από περικοπές κοινωνικών επιδομάτων και αυξήσεις φόρων σε αναξιοπαθούντες -πέραν όσων προβλέπονταν στη Συμφωνία με τους δανειστές που ψηφίστηκε πριν ένα χρόνο από τη Βουλή- για να αποφύγουνε τον κόφτη.

Ίσως και να μην ξέρουν καν τι κάνουν και το κόβουν, όπως τείνω να πιστέψω κάποιες φορές.

Όχι για να τους δικαιολογήσω, αλλά γιατί όσο τους ζω, καταλαβαίνω πω αντί να μαθαίνουν από τα λάθη τους, δεν τα αναγνωρίζουν καν.
Την λέξη «ΣΥΓΓΝΩΜΗ» δεν την λένε ούτε κατά λάθος!
Για του λόγου το αληθές, καταγράφω παρακάτω τουλάχιστον μισή ντουζίνα άδικα μέτρα και θυσίες που επιβλήθηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Όλα έχουν λίγο-πολύ γραφτεί ως ειδήσεις. Αλλά ποιος τα παίρνει χαμπάρι;

Ένα βρίσκουμε οι δημοσιογράφοι, άλλα δέκα ανακαλύπτουμε αμέσως μετά πως υπάρχουν. Και το ένα «θάβει» το άλλο.

Κάποια η κυβέρνηση τα ανακάλεσε μόλις έγιναν γνωστά. Άλλα όχι. Άλλα δεν τα γνωρίζουμε καν ακόμα!..

Ανθρωποθυσίες

Ξεπερνώντας σε αναλγησία και τις απαιτήσεις των δανειστών ακόμα, η κυβέρνηση πήρε με δική της πρωτοβουλία μέτρα όπως:

1) διακοπή (και όχι απλώς «περικοπή») του ΕΚΑΣ σε χιλιάδες «κατωτατοσυνταξιούχους» των 480 ευρώ το μήνα. Άλλα έλεγε το Μνημόνιο, άλλα έκαναν....

2) επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια. Ξέρανε όμως τι έκανε στους προηγούμενους ο ΕΝΦΙΑ και τα μάζεψαν...

3) κατάργηση των φοροαπαλλαγών του ΕΝΦΙΑ σε βαριά ανάπηρους και άπορους πολύτεκνους. Τη μια μέρα έφεραν τροπολογία, σε 5 μέρες την «ξήλωσαν»...

4) διακοπή του επιδόματος απροστάτευτων τέκνων σε άπορα, ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά κάτω των 16 χρόνων. «Εσφαλμένη εγκύκλιος» είπαν όταν το κάναμε πρωτοσέλιδο και το μάζεψαν...

5) αναδρομική διακοπή (και όχι απλώς «περικοπή») του μερίσματος από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων σε υπερήλικες χήρους και χήρες χαμηλοσυνταξιούχους –και με αναπηρία 80%. Δεν το πήραν πίσω, γιατί δεν το κατάλαβε ή δεν μιλάει κανείς πώς και πότε έγινε αυτό!

6) άδικη επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ανάπηρους και πολύτεκνους. Ενώ άλλαξαν ό,τι άλλαξαν στην έκτακτη εισφορά -αντί να την καταργήσουν- «ξέχασαν» να εξαιρέσουν τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα.
Έλεος!... «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα», αυτά που «μπαμπέσικα» και παράνομα στερείτε από ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα...
Δεν ανακάλεσε όμως όλα τα μέτρα η κυβέρνηση, δεν έδωσε πίσω τα «κλεμμένα» ...

Ζύγισε το πολιτικό κόστος σε μερικά μέτρα, ενώ για άλλα "κάνει πως δεν ακούει" και συνεχίζει ακάθεκτη να τα εφαρμόζει, χωρίς να ιδρώνει ή και επιχαίροντας ακόμα (!) οδηγώντας στην πλήρη εξαθλίωση ακόμα και όσους ζουν ήδη στο περιθώριο της ζωής και της κοινωνίας.

Μα τι πρόλαβαν και έκαναν τις τελευταίες 50-100 μέρες οι "καλοί άνθρωποι" αυτοί;

Αν αντέχετε να διαβάζετε για άλλα 10 λεπτά, θα δείτε...

1. Κόψανε το μέρισμα σε όσους έμειναν χήρες-χήροι κάτω των 55:

«Νέες είναι, να πάνε να δουλέψουν» θα πει ο ένας. «Μας κόψανε τη σύνταξη αλλά θα την ξαναπάρουμε στα 67» νομίζουν οι ίδιοι.

Χαμηλοσυνταξιούχοι 70 ή και 90 χρόνων, δεν έχουν μάθει καν ότι τους έκοψαν το μέρισμα της σύνταξης που έπαιρναν από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων!

«Άργησαν, δεν είναι η πρώτη φορά, θα τα βάλουν στον λογαριασμό» νομίζουν.

Δεν τους ειδοποίησαν καν!

Δεν τους έστειλαν μια επιστολή, δεν βγαίνουν από το σπίτι, δεν διαβάζουν εφημερίδες, δεν μπαίνουν στο ίντερνετ για να μάθουν πως δεν θα ξαναπάρουν μέρισμα.

Δεν πάει ο νους τους ότι τους έφαγαν τα λεφτά, ενώ άλλοι πληρώνονται!..

«Υπερβολές των ΜΜΕ» λένε κάποιοι μερισματούχοι. «Κάνανε μεν περικοπές, αλλά εγώ πληρώθηκα» λέει ένας, «η σύνταξη στις χήρες αναστέλλεται ως τα 67 αλλά μετά θα την πάρουν» νομίζει άλλος.

Ας διαβάσουν καλύτερα τον νόμο Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε στις 12 Μαΐου. Το Μέρισμα του Μετοχικού των δημοσίων υπαλλήλων δεν επαναχορηγείται στα 67. Ίσως άκουσαν πως αυτό ισχύει για τις κύριες συντάξεις, όπως απαιτεί το Μνημόνιο.

Για «αναστολή» μιλάει το Μνημόνιο, «περικοπή» λέει το Μνημόνιο, αλλά πουθενά δεν λέει «διακοπή», «κατάργηση» παροχής που είναι πληρωμένη και με το νόμο.

Και τους το κόβουν όχι μόνον από εδώ και μπρος, αλλά το κόβουν και αναδρομικά και για όσους είναι ήδη πια πάνω από τα 67!
Βρε δεν πάει νά 'ναι και 80 χρονών και με 80% αναπηρία και άποροι και ανίκανοι να επιβιώσουν. Δεν τους νοιάζει!
Κανένα ηλικιακό ή περιουσιακό ή εισοδηματικό κριτήριο δεν σκέφτηκαν να βάλουν. «Μπαμ και κάτω» τους γέροντες και τις γερόντισες!
Μήπως κάναν λάθος; Μήπως το λέει το Μνημόνιο. ΟΧΙ: Είναι Νόμος Κατρούγκαλου και τίποτα άλλο.
«Δεν είναι σύνταξη αυτό, είναι μέρισμα» λέει όταν τον ρωτάνε ο ίδιος ο κύριος Κατρούγκαλος.

Μα, αν δεν είναι σύνταξη και θεωρείται «μέρισμα» (από ...επένδυση ή αποταμίευση κλπ) γιατί τότε γίνονται αναγκαστικές κρατήσεις στους μισθούς των υπαλλήλων εδώ και 100 χρόνια; Ας τους τα δίνανε στο χέρι να τα παίξουν και τα χάσουνε μόνοι τους στο Χρηματιστήριο, ή να τα φυλάξουνε και να τα κάνουν ό,τι θέλουν οι ίδιοι.

Κι αν είναι όμως ένα δικαστήριο πει ότι, όντως, είναι απόδοση από επένδυση, τότε ας το μειώνανε ώστε να φτάνει για όλους.

Με ποιο δικαίωμα πετάνε όποιον θέλουν έξω από το Ταμείο; Τον ρωτήσανε πώς ζει; Αν μπορεί να εργαστεί; Πώς θα ζήσει; Αλλά θυμήθηκαν αφού πήγε κάποιος 80 χρονών, ότι πχ πριν τριάντα χρόνια που έμεινε χήρος-α ήταν κάτω των 55;

Για αυτήν την απάτη δεν μιλάει κανείς.

Αλλά θα έρθει μετά και ένα άλλο Μετοχικό Ταμείο (πχ του Στρατού) και θα πει: «και εγώ κορόϊδο είμαι να δίνω μέρισμα; Αφού το έκοψαν οι άλλοι και δεν άνοιξε ρουθούνι, το κόβω και εγώ».

Και θα έρθει και το Επικουρικό ταμείο μετά και θα πει: «ούτε εγώ έχω λεφτά, γιατί να δίνω αυτό που οι άλλοι δεν δίνουν»;

Και τα βασανιστήρια δεν τελειώνουν εδώ.

Τι άλλο κάνουν στους χαμηλοσυνταξιούχους αυτούς που τους κόβουν το μέρισμα;

Ο νόμος Κατρούγκαλου λέει να δώσουνε και πίσω ό,τι πήραν σαν «αχρεωστήτως εισπραχθέντα» από 1/1/2016. Και καλά, εάν παίρνουν ακόμα ένα «κουτσουρεμένο» μέρισμα, θα τους κόψουν κάτι παραπάνω στο επόμενο και θα του τα πάρουν.

Σε όσους όμως διακόπηκε για πάντα η καταβολή; Πώς θα τους τα ζητήσει πίσω το Ταμείο; Θα τα παρακρατήσουν από την κύρια σύνταξη του δημοσίου;

Μα αφού «το μέρισμα δεν είναι σύνταξη», πώς θα παρακρατήσουν από σύνταξη κάτι άσχετο; Θα το βεβαιώσουν σαν οφειλή προς το δημόσιο για να το κατάσχει η εφορία; Μα δεν θα βρει να εισπράξει τίποτα από «ακατάσχετους» λογαριασμούς χαμηλοσυνταξιούχων.

Για 30-50 ευρώ το μήνα που παίρνανε οι άνθρωποι αυτοί μιλάμε κύριοι, τι νομίζετε ότι θα έχουν οι λογαριασμοί τους;..

2. Ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά κάτω των 16:

«Εσφαλμένη» και παράλογη παραδέχεται τώρα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πως ήταν η Εγκύκλιος που έβγαλε στη φόρα το ΘΕΜΑ και με την οποία η Πρόνοια έκοβε το επίδομα των 44 ευρώ το μήνα στα παιδιά κάτω των 16 που στερούνται την πατρική μέριμνα (ορφανά και εγκαταλελειμμένα παιδιά).

«Λάθος» λοιπόν η εγκύκλιος που από τις 14 Ιουνίου 2016 πέταγε στο δρόμο τα ορφανά και παρατημένα παιδιά.

Προφανώς ήταν «λάθος» να αθροίζεται το πραγματικό με το ...«φανταστικό» τεκμαρτό εισόδημα. Για αυτό το φωνάξαμε άλλωστε. Κανένας νόμος και κανένα Μνημόνιο δεν λέει «προσθέστε το τεκμαρτό εισόδημα στο πραγματικό» για να φανεί δήθεν πως ξεπερνάνε το εισοδηματικό κριτήριο (3.060 ευρώ το χρόνο το πολύ είναι το όριο).

Μόνο μια εγκύκλιος το έλεγε, που την κουνούσαν οι υπάλληλοι σε όσους πήγαιναν να ζητήσουν τα μόλις 44 ευρώ το μήνα που εδώ και 20 χρόνια παίρνουν.

Έπρεπε να γίνει πρωτοσέλιδο για να ανακαλύψει το Υπουργείο γιατί επί 2 μήνες δεν έφταναν τα λεφτά που προϋπολόγιζε στα άπορα ορφανά;

Πότε θα έβγαζε νέα εγκύκλιο που θα ανακαλεί την λανθασμένη, όπως τώρα κάνει;

Φαντάσου να μην υπηρετούσαν τα συμφέροντα των πολλών και ανήμπορων, αλλά «των ολίγων» και ισχυρών... Τι χειρότερο θα τους είχαν κάνει;

3. Διακοπή του ΕΚΑΣ:

Εδώ δεν υπάρχουν λάθη. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Ο νόμος Κατρούγκαλου βρήκε ένα οικογενειακό εισοδηματικό κριτήριο των 15.000 ευρώ και το έριξε «στα Τάρταρα», στις 11.000 ευρώ (μείωση 25%)!

Τυχαίο; Δεν νομίζω... Με το όριο αυτό, αυτομάτως δύο γεροντάκια που παίρνουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, χάνουν και οι δύο το ΕΚΑΣ!

Απλή αλλά... επιστημονική η απάτη. Να πώς σκέφτηκαν:
Ένα ζευγάρι συνταξιούχων που παίρνουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ (2 άτομα Χ 486 ευρώ Χ 12 μήνες = 11.664 ευρώ) ξεπερνά αυτομάτως το όριο των 11.000 και το χάνουν και οι δύο. Χάνουν οι δυό τους 5520 ευρώ το χρόνο! Ποιοι; Γεροντάκια των 70, 80 ή 90 χρονών!
Το έλεγε αυτό το Μνημόνιο; Φυσικά ΟΧΙ!

Το Μνημόνιο που ψηφίστηκε πέρυσι έλεγε πως το 2016 θα κοπεί το ΕΚΑΣ «στο ανώτερο 20% των δικαιούχων». Πώς βρέθηκαν να χάνουν όλο το ΕΚΑΣ «το κατώτατο 20% των δικαιούχων»;

Νόμος Κατρούγκαλου είναι αυτός. Καθαρή κλοπή δηλαδή, σε βάρος των πιο αδύναμων από τους αδύναμους.

Και μόλις ξέσπασε κατακραυγή, είπαν ότι ψάχνουν «ισοδύναμα» για να στηρίξουν τα θύματα του μέτρου. Και τι σκέφτονται να τους προσφέρουν; Να πάρει ξανά το ΕΚΑΣ ο ένας από τους δύο συζύγους.

Μα τι ευγένεια ψυχής, ένα τέτοιο φιλοδώρημα! Εκεί που τους χρωστάγανε δηλαδή, τους παίρνουν και το βόδι.

Αλλά δεν δίνουν το ΕΚΑΣ στον άλλο σύζυγο. Τους κλέβουν δηλαδή 2260 ευρώ το χρόνο.

Και κλέβουν και εκείνους που μπορεί μεν να παίρνουν τώρα 665 ευρώ και πάνω, αλλά πριν δύο χρόνια (αυτό είναι το κριτήριο του ΕΚΑΣ) έπαιρναν λιγότερα.

Επιβάλανε δηλαδή και επεκτείνανε αναδρομικά το εισοδηματικό κριτήριο του 2016, στο 2014! Στη ζούλα, μουλωχτά και άντε να καταλάβει κανείς από πού τους βρήκε τέτοιο κακό.

Κόβουν ("κλέβουν" θα πω εγώ) εν έτει 2016 ολόκληρο το ΕΚΑΣ της χρονιάς, από ανθρώπους που ήξεραν και υπολόγιζαν ότι το δικαιούνται.

4. «Στη ζούλα» φόρτωσαν με υπέρογκο ΕΝΦΙΑ τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων.

Το ΘΕΜΑ το αποκάλυψε πριν καν βγουν τα εκκαθαριστικά και προέβλεπε ότι αντί για 3,3 δισ. ο ΕΝΦΙΑ (όπως απαιτεί το Μνημόνιο) θα αγγίξει τελικά τα 4 δισ. ευρώ!

Και τι δεν έλεγαν τρεις μήνες όταν το επισημαίναμε: «συκοφαντίες, δεν ισχύουν αυτά, η βεβαίωση φόρου θα είναι και πάλι 3,3 δισ. όπως πέρυσι κλπ κλπ».

Και ήρθε μια ωραία μέρα (25 Ιουλίου) και στο υπουργείο Οικονομικών είδανε ότι βγαίνουν «τρελά» εκκαθαριστικά. «Θα πέσουμε όπως η ΝΔ από τον ΕΝΦΙΑ» είπαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Και σε χρόνο μηδέν είπαν: «Αναστέλλεται το μέτρο! Θα επιβληθεί το 2017».

Μπράβο τους που είχαν ένστικτο αυτοσυντήρησης και επιβίωσης. Δεν μας είπαν όμως πόσα γλιτώνουν οι ιδιοκτήτες που θα πλήρωναν το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια. Κάπου 250 εκατ. ευρώ, λένε τώρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Και ενώ αναστέλουν τον φόρο στα αγροτεμάχια, δια μαγείας τα έσοδα από ΕΝΦΙΑ παραμένουν 3,3 δισ. ευρώ! Μα πώς γίνεται να μην μειώνονται στα 3 δισ. ευρώ και να βγαίνουν πάλι 3,3 δισ. ευρώ;

Και αφού είναι τόσο «υπέρ του λαού», γιατί να μην εξαιρέσουν και πχ καμιά εκατοστή χιλιάδες οικονομικά ανήμπορους –που ούτως ή άλλως δεν έχουν να πληρώσουν- αφού ο ΕΝΦΙΑ μπορεί πάλι να βγει 3,3 δισ. ευρώ;

Απλό το κόλπο: ο έξτρα φόρος στα αγροτεμάχια μπήκε «καπέλο» στα κρυφά από τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να το ζητήσει η Τρόικα –για αυτό και δεν είχαν πρόβλημα οι δανειστές ή η κυβέρνηση για να ανακαλέσει αυτό το μέτρο.

«Βάλτο τώρα, ποιος θα το καταλάβει;» θα είπαν. Ενδεχομένως πάλι και να μη ξέρανε καν τι φόρο βάζουν, αλλά μετά να ανακάλυψαν και ότι ...δεν χρειαζόταν! Εξαρτάται πόσο έξυπνοι ή πόσο κουτοπόνηροι είναι οι οικονομικοί «εγκέφαλοι» αυτής της χώρας.

5. Κατάργησαν φοροαπαλλαγές για ανάπηρους-πολύτεκνους

Δεν το έλεγε το Μνημόνιο, δεν το έλεγε ο νόμος του ΕΝΦΙΑ, αλλά ήρθε μια τροπολογία αρχές Ιουλίου να επιβάλει ΕΝΦΙΑ σε αυτούς που απαλλάσσονταν 100% από το φόρο: στους βαριά ανάπηρους και στους άνεργους πολύτεκνους.

Χωρίς πολύ συζήτηση, χωρίς καμιά εξήγηση, λίγες μέρες μετά ο φόρος αυτός βγήκε όπως μπήκε!

Πάλι όμως ο στόχος εσόδων του ΕΝΦΙΑ παρέμεινε ίδιος και απαράλλαχτος: να επιβληθούν φόροι 3,3 δισ. ευρώ. Τσάμπα μέτρο δηλαδή, ίσα-ίσα για να πλήξει αναπήρους και πολύτεκνους. Με λίγη γκρίνια από τον Τύπο, το πήρανε και αυτό πίσω, πριν βγούνε τα εκκαθαριστικά...

6. Άδικη επιβολή φόρου σε τρίτεκνους-πολύτεκνους:

Εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηροι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και άνεργοι έχουν πέσει θύματα μιας περίεργης πρακτικής του υπουργείου Οικονομικών, να επιβάλλουν άδικα και παράνομα "χαράτσια" σε κοινωνικά επιδόματα που λαμβάνουν!

Τα προνοιακά επιδόματα χιλιάδων αναπήρων χαρακτηρίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών ως εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και επιβαρύνθηκαν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Έτσι επιβλήθηκε ειδική εισφορά αλληλεγγύης και στα προνοιακά επιδόματα των ατόμων με αναπηρίες κάτω του 80% καθώς και στα προνοιακά επιδόματα ατόμων με αναπηρία 80% και άνω που δεν είναι τυφλοί ή κινητικά ανάπηροι.

Για αυτό στα ηλεκτρονικά έντυπα Ε1 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος τα οποία αναρτήθηκαν φέτος στους λογαριασμούς που έχουν χιλιάδες άτομα με αναπηρία στο σύστημα ΤΑXISnet, οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. προσυμπλήρωσαν τους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 με τα ποσά των προνοιακών επιδομάτων που έλαβαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2015. Στους κωδικούς αυτούς αναγράφονται μόνο τα ποσά που θεωρούνται εισόδημα, δηλαδή ενώ απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος, επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ωστόσο, σύμφωνα με την υπ' αριθμόν ΠΟΛ. 1149/2013 που είχε εκδώσει η Γ.Γ.Δ.Ε. στις 20-7-2013 (δηλαδή «με εγκύκλιο Θεοχάρη» όπως λέγαμε τότε) τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων δεν έπρεπε να προσυμπληρωθούν στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6, διότι κατά πάγια θέση της διοίκησης «δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, δίδονται ως κοινωνική παροχή για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται ευπαθείς ομάδες φορολογούμενων, δίδονται χωρίς αντάλλαγμα παροχής εργασίας, χωρίς να αποτελούν καρπό περιουσιακών στοιχείων, και συνεπώς δεν τίθεται θέμα επιβολής εισφοράς»!

Τέτοια ποσά είναι για παράδειγμα:

α) το προνοιακό επίδομα τυφλότητας

β) το διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς κλπ

γ) τα επιδόματα λουτροθεραπείας, αεροθεραπείας κλπ

δ) η μηνιαία οικονομική ενίσχυση σε άτομα με βαριά νοητική υστέρηση, εγκεφαλική παράλυση, βαριά αναπηρία 67% και άνω, κωφάλαλα άτομα κλπ.

Παρά την ύπαρξη αυτής της ερμηνευτικής εγκυκλίου, πολλοί ανάπηροι φορολογούμενοι των παραπάνω κατηγοριών, εξαιτίας της πρόσθεσης των ποσών αυτών στα λοιπά εισοδήματά τους, αναγκάστηκαν να εμφανίσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις συνολικά ετήσια εισοδήματα πάνω από το όριο των 12.000 ευρώ και επιβαρύνθηκαν άδικα με ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Άλλοι εκλήθησαν να πληρώσουν περισσότερη ειδική εισφορά αλληλεγγύης από αυτήν που θα κατέβαλλαν αν δεν είχαν συνυπολογισθεί τα ποσά αυτά στα συνολικά τους εισοδήματα.

Ένας χρόνος αδικίες

Δεν έχει τέλος αυτή η λίστα με τις αδικίες... Σίγουρα παραλείπω και πολλές άλλες, που ίσως τις ξέρουν εκείνοι που τις ζούνε αλλά δεν μιλάνε –ή δεν έχουν τόση «φωνή» για να ακουστούν..

Αλλά αξίζει να επιμένουμε, μέχρι η κυβέρνηση να δώσει «πίσω τα κλεμμένα» και σε αυτούς που δεν έχουν σωματεία, οργανώσεις και «φωνή» να πουν: «βοήθεια, με κλέβουν, με πετάξανε στο δρόμο».

Θα έκαναν ποτέ συγκέντρωση διαμαρτυρίας τα 11χρονα που το Κράτος τους είπε «βγάζετε πολλά, δεν χρειάζεστε 1,5 ευρώ τη μέρα από κράτος για να ζείτε».

Ή οι ανάπηροι από το κρεβάτι, όταν θα τους βάζανε να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ ενώ απαλλάσσονταν;

Πολύ αμφιβάλλω...


Κωστής Πλάντζος
newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου