Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Η θέση της Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. για την απεργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.



 
                                                                                 Αθήνα  11-05-2016


Τη Δευτέρα, 09 Μαΐου 2016 συνεδρίασε το Δ.Σ της ΟΛΜΕ. Είναι κοινός τόπος ότι οι τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στοχοποίησαν τον κόσμο της εργασίας. Η κυβέρνηση, αθετώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και παραβιάζοντας κάθε κόκκινη γραμμή, αποδέχτηκε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Πλέον οι εργαζόμενοι θα εργάζονται αρκετά χρόνια περισσότερο και θα απολαμβάνουν σημαντικά μειωμένες συντάξεις, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Είναι καθήκον όλων των εργαζομένων να αγωνιστούν, ώστε  να μην εφαρμοστούν οι νέες διατάξεις.
Στην τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου της ΟΛΜΕ, η παράταξη των Παρεμβάσεων
πρότεινε να υπάρξει  εισήγηση του Δ.Σ.  για απεργιακή κινητοποίηση πάνω στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η πρόταση αυτή έλαβε 5 ψήφους (Παρεμβάσεις, ΛΑΕ, ΠΑΜΕ). Μετά από πεντάλεπτη διακοπή το ΠΑΜΕ υπαναχώρησε στο ζήτημα της απεργίας πάνω στις εξετάσεις και τελικά πέρασε η πρόταση για Γενικές Συνελεύσεις ΕΛΜΕ και συνέλευση Προέδρων, ενώ παραμένει θολό το αν θα προτείνει το Δ.Σ της ΟΛΜΕ απεργιακή πρόταση, ή θα αφεθεί αυτή η πρωτοβουλία στη βάση του κλάδου.
Η παράταξη της ΔΑΚΕ επανειλημμένα έχει διαφωνήσει με την τακτική που ακολουθείτε την τελευταία περίοδο, να συγκαλούνται Γενικές Συνελεύσεις Προέδρων χωρίς εισήγηση από το ΔΣ της ΟΛΜΕ και χωρίς συγκεκριμένο προτεινόμενο πρόγραμμα δράσης. Πρόκειται για ένα εκφυλιστικό φαινόμενο, που με δεδομένο το καταστατικό μας,  δυσχεραίνει τη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων και υπονομεύει την οργανωμένη δράση  του κλάδου.
Επιπλέον δεν εισηγήθηκε και είναι αντίθετη σε απεργιακό πρόγραμμα πάνω στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, γιατί το ασφαλιστικό είναι ζήτημα που αφορά όλους τους εργαζομένους και δεν είναι δυνατόν να σηκώνουν μόνοι τους οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αυτό το βάρος.
Η ΔΑΚΕ πάντα πίστευε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις πάνω στις Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι το τελευταίο όπλο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κλάδο. Δημιουργεί παρενέργειες γιατί ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό (μαθητές-γονείς εναντίον των καθηγητών) και γι΄ αυτό το λόγο πάντα θεωρούσαμε σκόπιμο να γίνεται λελογισμένη χρήση και πάντα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις που θίγονταν κλαδικά ζητήματα. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι ένας θεσμός καταξιωμένος στη συνείδηση του ελληνικού λαού, εξαιτίας του φιλότιμου και του κόπου του μαχόμενου εκπαιδευτικού. Δε θα υπονομεύσουμε εμείς αυτόν τον θεσμό, ιδιαίτερα τώρα που κύκλοι της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης μεθοδεύουν την παράδοση των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια.

Προτείναμε να γίνουν μόνο Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και να  επιλεγούν άλλες μορφές αγώνα όπως παραστάσεις διαμαρτυρίας, διαδηλώσεις και ενημερωτικές δράσεις.   Ειδικά για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, η δράση μας θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα πανδημοσιοϋπαλληλικό – πανεργατικό αγώνα που θα συντονίζουν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ.  Είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι η ΟΛΜΕ μόνη, μπορεί να ανατρέψει την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.
Απευθυνόμενοι στον Υπουργό Παιδείας τον προειδοποιούμε να μην εκλάβει την υπεύθυνη στάση μας αυτό το διάστημα ως ένδειξη αδυναμίας ή αποδοχής της εφαρμοζόμενης εκπαιδευτικής πολιτικής. Εαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προχωρήσει σε νέες αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που θα δυναμιτίζουν τη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δηλώνουμε ότι θα επανεξετάσουμε την στάση μας.

E.E. ΔΑΚΕ καθηγητών Δ.Ε.

                  Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γεν. Γραμματέας

             Δημήτρης Πεππές                                          Νίκος Παπαχρήστος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου