Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Δ.Α.Κ.Ε. καθηγητών Δ.Ε. Ανακοίνωση για το νέο συνταξιοδοτικό



 
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά δήλωνε ότι «θα επαναφέρει τις συντάξεις στα επίπεδα του Ιουλίου 2012» και ότι «η αποκατάσταση των αδικιών σε συντάξεις βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες του» (δηλώσεις Τσίπρα 20/1/2015 στους απόστρατους), προχωράει σήμερα σε περικοπές σε όλες τις συντάξεις.

Η απαξίωση απέναντι στους χιλιάδες συνταξιούχους και τις οικογένειές τους είναι τόσο μεγάλη, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βιάζεται να ψηφίσει νέες περικοπές σε συντάξεις, που θα εφαρμοστούν ΑΜΕΣΑ.

Στο νέο αυτό σκηνικό έρχονται να προστεθούν και οι προκλητικές δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας
κ. Κατρούγκαλου, ότι «δεν μπορούμε να δίνουμε συντάξεις μεγαλύτερες από τους μισθούς και προχωράμε σε αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων»!
Η αναπροσαρμογή που επικαλείται ο κ Κατρούγκαλος οδηγεί σε αλλαγές που θα έχουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα επί των εσόδων και οικονομικών εκατομμυρίων πολιτών.

  • Περιορισμός του ποσοστού αναπλήρωσης (ποσοστού σύνταξης από 70%-100% το 2009 / στο 64% σήμερα/ και στο 55% κατά τα επόμενα χρόνια).
  • Επαπειλείται ο επανυπολογισμός  των παλαιών συντάξεων προς το δυσμενέστερο με δύο κριτήρια: όσες είναι αθροιστικά (κύριες και επικουρικές) πάνω από 1.000 ευρώ και όσες χορηγούνται σε συνταξιούχους νεώτερης ηλικίας (ή χορηγήθηκαν κατά το παρελθόν, έστω και εάν ο δικαιούχος  σήμερα είναι άνω των 60 ετών). Έστω και εάν οι αποδοχές περιορίζονται αισθητά κάτω των 1.000 ευρώ το μήνα. Και στις δύο περιπτώσεις οι αποδοχές θα μειωθούν έως και 15%.
  • Νέα παρέμβαση που από μόνη της θα είναι δραματική αφού θα σημάνει την περικοπή κατά 10%-15% όλων των συντάξεων αλλά, θα λειτουργήσει συσσωρευτικά στις άλλες εννέα περικοπές του α’ και β’ μνημονίου και τις επτά, προηγηθείσες και σχεδιασμένες μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, μειώσεις στα εισοδήματα των συνταξιούχων.

8 μειώσεις στις συντάξεις μέσα σε 8 μήνες.

Από τον περασμένο Ιούλιο έως τον προσεχή Μάρτιο του 2016.

  1. Νέα περικοπή. Πέραν της αρχιτεκτονικής του νέου ασφαλιστικού συστήματος, θέμα στο οποίο προαναφερθήκαμε, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η περικοπή των συντάξεων εν συνόλω (αθροιστικά κύριων και επικουρικών). Με βάσει το μνημόνιο, η κρατική συμμετοχή από το 8% του ΑΕΠ θα πρέπει να πέσει στο 5,5% (το πολύ έως 9,8 δις σε επίπεδα 2015) και με βάσει τα οποία θα αποδίδεται η «εθνική (λεγόμενη) σύνταξη» (επί ενός πληθυσμού 3 εκ. συνταξιούχων τα επόμενα χρόνια από 2,7 εκ. το 2015). Αυτό θα είναι η λεγόμενη «εθνική σύνταξη». Ενώ οι ατομικοί λογαριασμοί θα αποδίδουν ότι εισπράξει… το (ασφαλιστικό) ταμείο από εισφορές (με το δεδομένο της ύφεσης, της υψηλής ανεργίας στο 27%, τις μειωμένες αποδοχές, την μερική ή διαλείπουσα εργασία και το δημογραφικό). Θα είναι δηλαδή μια μεταβλητή που θα οδηγεί σε μικρές και αβέβαιες συνταξιοδοτικές αποδοχές στο μέλλον. Αυτή είναι η νέα προοπτική.
  2. Βεβαίως, θα πρέπει να πούμε ότι θα καταργηθεί και το ΕΚΑΣ, αρχής γενομένης από την διαγραφή 72.000 δικαιούχων (20% στο σύνολο των 360.000 χαμηλοσυνταξιούχων) από τον Μάρτιο του 2016. Ήδη, υπολογίζουμε την δεύτερη περικοπή συντάξεων.
  3. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων ο οποίος οδηγεί σε μικρές, μέχρι στιγμής, περικοπές αλλά, όχι επουσιώδεις. Έτσι:

α. τα έτη ασφάλισης μέχρι τέλος του 2010 θα υπολογίζονται με τον παλαιό τρόπο,

β. από 1/1/2011 και μετά ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με βάσει τις καταβληθείσες εισφορές  με βάση τον νόμο (Λοβέρδου-Κουτρουμάνη) 3863/10 και έως ότου αυτός αλλάξει με το νέο νόμο Κατρούγκαλου!

και γ. θα χορηγείται αναλογία της βασικής σύνταξης (360 ευρώ με βάσει τους υπολογισμούς του 2010 αλλά, σαφώς μικρότερο ποσό σήμερα λόγω της -ενδιάμεσης- μείωσης του ΑΕΠ).

  1. Να σημειωθεί ότι στον νέο τρόπο υπολογισμού εντάσσονται όλοι όσοι συνταξιοδοτούνται από 1/1/2015 και μετά, ενώ αρχικά ο νόμος 3863/10 προέβλεπε ότι θα υποστούν την νέα μείωση μόνο όσοι θεμελιώνουν από 1/1/2015 και όχι όσοι είχαν θεμελιώσει προηγουμένως και απλώς συνέχισαν να εργάζονται (αν και στον δημόσιο τομέα την… γλιτώνουν όσοι είχαν θεμελιώσει μέχρι 31/12/2014 και, επιπλέον, πρόλαβαν και υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι την 31η/8/2015).

- Όσοι συνταξιοδοτούνται με πρόωρη-μειωμένη σύνταξη υπόκεινται σε επιπλέον περικοπή (πέναλτι) 10% επί των αποδοχών όπως αυτές θα διαμορφωθούν μετά την περικοπή κατά 6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου (και 30% την πενταετία). Απλώς, η επιπλέον περικοπή του10% απαλείφεται μετά την συμπλήρωση της συμβατικής ηλικίας συνταξιοδότησης (συνήθως μετά την πάροδο 5ετίας).

  1. Η κατώτατη σύνταξη (15ετία) διαμορφώνεται στα 392 ευρώ (αφορά τα έτη ασφάλισης από 1/1/2015 και μετά) από 486 που ήταν.
  2. Η εισφορά υγείας (υπέρ ΕΟΠΥΥ) παρά ην ανυπαρξία παροχών αυξήθηκε από 4% στο 6% στις κύριες συντάξεις και μάλιστα, επί του αρχικού ποσού (απονομής) της σύνταξης (του ποσού που προβλεπόταν το 2009) και όχι επί των καταβαλλομένων σήμερα, ενώ προβλέφθηκε και εισφορά 6% (δεν προβλεπόταν πριν) επί των επικουρικών συντάξεων.
  3. Απ’ την 1η Ιουλίου 2015 η κατώτατη σύνταξη δεν θα χορηγείται ολόκληρη στις περιπτώσεις πρόωρης εξόδου (προ του 67ου έτους). Αν κατά την «έξοδο» το αναλογικό τμήμα της σύνταξης (αυτό που προκύπτει από τις καταβληθείσες εισφορές και τα έτη ασφάλισης) υπολείπεται του ποσού της κατώτατης σύνταξης τότε, θα καταβάλλεται μόνο το οργανικό-ανταποδοτικό τμήμα και το κοινωνικό μέρος της σύνταξης θα καταβάλλεται με την συμπλήρωση του συμβατικού ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης (67). Δηλαδή, εάν οι καταβληθείσες εισφορές και τα έτη ασφάλισης (ας πούμε για 15-17 έτη ασφάλισης) οδηγούν σε (ανταποδοτική-οργανική) σύνταξη 280 ευρώ, τότε ο δικαιούχος θα λαμβάνει μόνο αυτό το ποσό. Τα 486 ευρώ (αναλογία επί 392 ευρώ για το 2015 όπως περιγράψαμε ανωτέρω) θα αποδοθούν στο 67ο έτος της ηλικίας.
  4. Μειώθηκαν δραματικά τα μερίσματα του μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων λόγω αδυναμίας του ΜΤΠΥ να καταβάλει τις συντάξεις (μείωση εσόδων από εισφορές, διακοπή κρατική ή κοινωνικής επιδότησης). Μάλιστα η διοίκηση του ταμείου εισηγείται στην κυβέρνηση να ανασταλούν τα μερίσματα των μετόχων του ταμείου και να καταβάλλονται εις το εξής όχι με την συνταξιοδότησή τους αλλά, με την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας!

Οι συνταξιούχοι έχουν χορτάσει ψέματα και δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα. ΦΤΑΝΕΙ πια.



Δ.Α.Κ.Ε. καθηγητών Δ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου