Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Εκτίμηση της ΔΑΚΕ Δ.Ε για την πολιτική κατάσταση και τις επιπτώσεις της στην εκπαίδευση



Συνάδελφοι, χρειάστηκε μόλις ένας μήνας διακυβέρνησης της Αριστεράς στη χώρα μας, για να αποδειχθεί περίτρανα πως όσα με τυμπανοκρουσίες εξήγγειλε την προεκλογική περίοδο ήταν κενά περιεχομένου. Η Τρόικα μετονομάστηκε σε θεσμός, το Μνημόνιο βαφτίστηκε Συμβόλαιο. Ακόμα περιμένουμε την κυβέρνηση της «Λαϊκής» εξουσίας να σκίσει τα μνημόνια και να καταργήσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις με έναν νόμο, όπως το νυν κυβερνόν κόμμα διακήρυσσε την τελευταία τετραετία. Αντ΄ αυτού είδαμε τετράμηνη παράταση του Μνημονίου, η οποία δεν κατατίθεται στη Βουλή για επικύρωση. Αλήθεια, το κυβερνόν κόμμα δεν διαμαρτύρονταν το προηγούμενο διάστημα, γιατί οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις διοικούσαν με Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις; Τι
έχει αλλάξει σήμερα;
Η συνέχιση του Μνημονίου με άλλο όνομα και η άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στους δανειστές δε μπορεί να αποκρυφτεί ούτε από τα επικοινωνιακά  τεχνάσματα, ούτε από τη στήριξη των Μ.Μ.Ε της διαπλοκής, που έσπευσαν να δηλώσουν υποταγή στα νέα αφεντικά , τα οποία με χαρά δέχτηκαν την υποστήριξη των διαπλεκόμενων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 40% της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκίμασε τη συμφωνία με τους δανειστές μας και πρότεινε κείμενο καταγγελίας της. Πολλά κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχονται πλέον ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μακριά από τις προεκλογικές της εξαγγελίες για το χρέος και απαιτούν διόρθωση της πορείας της. Είναι βέβαια απορίας άξιον , πώς αυτά τα στελέχη που συντάσσουν αντιηγετικά κείμενα και καταθέτουν δικές τους πλατφόρμες, παραμένουν  όμως στους υπουργικούς τους θώκους.
Είναι προφανές ότι ήδη η κυβέρνηση έχει ακυρώσει αρκετές προεκλογικές της δεσμεύσεις. Δήλωνε ότι δε θα γίνει καμία ιδιωτικοποίηση και οι κρατικές εταιρείες που είχαν ιδιωτικοποιηθεί στο παρελθόν θα περάσουν εκ νέου στον έλεγχο του Δημοσίου. Αντ΄ αυτού βλέπουμε τον Υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη να επισκέπτεται εν κρυπτώ τις προβλήτες της Cosco  στον Πειραιά και να δίνει διαβεβαιώσεις στους Κινέζους ότι θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο τους, ενώ ο πρωθυπουργός υποδεχόταν μετά βαΐων και κλάδων τον κινεζικό πολεμικό στόλο. Αλήθεια, ποια στάση είχε τηρήσει το νυν κυβερνόν κόμμα, όταν έγινε η στρατηγική επιλογή για οικονομικό άνοιγμα προς την Κίνα; Ποιος αποφάσισε αυτήν τη στρατηγική επιλογή, και τι κριτική δέχτηκε από τους όψιμους υποστηρικτές της ελληνοκινεζικής  συνεργασίας;
‘Όλες σχεδόν οι εξαγγελίες για τους εργαζομένους παραπέμπονται στο απροσδιόριστο μέλλον. Ενώ το κυβερνόν κόμμα έταζε βελτιώσεις στους μισθούς ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων, τώρα δηλώνει ότι οι απαράδεκτα χαμηλοί μισθοί τους θα παραμείνουν καθηλωμένοι. Ειδικά οι νεώτεροι σε υπηρεσία εκπαιδευτικοί που υπηρετούν μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους καταδικάζονται σε ανέχεια για τα επόμενα χρόνια.  Είναι ενδεικτική η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού. Στο ερώτημα «Πότε θα ξεπαγώσουν οι μισθοί μας;» απάντησε δηλώνοντας την άγνοια του. Ας σταματήσουν λοιπόν οι κυβερνητικοί παπαγάλοι εντός του συνδικάτου να παραπληροφορούν τους συναδέλφους και να μιλούν για θετικές εξελίξεις από την πλευρά του Υπουργείου. Να σταθούν απέναντι στους συναδέλφους και να τους πουν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση που τους καθηλώνει σε μισθούς πείνας. Την ίδια ώρα η «Λαϊκή» Κυβέρνηση δίνει αυξήσεις στους αναξιοπαθούντες εργαζομένους στη ΔΕΗ. Για τους εργαζομένους στη ΔΕΗ λεφτά υπάρχουν. Για τους εκπαιδευτικούς δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε για επανακατάταξη σε βαθμούς και κλιμάκια, ώστε να αναπληρωθεί η χαμένη τετραετία, ούτε η δυνατότητα για ξεπάγωμα των μισθών μας, ούτε η δυνατότητα χορήγησης Επιδόματος Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας ούτε φυσικά η δυνατότητα για μείωση του διδακτικού ωραρίου.
Όσον αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης έχουμε εξαγγελία για πάγωμα και όχι για κατάργηση του απαράδεκτου θεσμικού πλαισίου. Ο νόμος 4024, νόμος του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος είναι ο βασικός πυλώνας της αξιολόγησης, αφού συνδέει το μισθό και το βαθμό και προβλέπει απαράδεκτες ποσοστώσεις δεν καταργείται. Αυτό φάνηκε τόσο στη συνάντηση της ΟΛΜΕ με την πολιτική ηγεσία, όσο και στην αντίστοιχη συνάντηση με τη ΔΟΕ. Παγώνει το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση. Αυτό είναι αναμφίβολα θετικό. Όσο όμως δεν καταργείται ο νόμος 4024 κανένας δεν έχει δικαίωμα να πανηγυρίζει. Αντίθετα θα πρέπει να προβληματίζεται ύστερα από την εξαγγελία του Υπουργείου για αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου στην εκπαιδευτική μονάδα. Πρόκειται για μία θολή κατάσταση, δεδομένου ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός ούτε τη στόχευση ανέφερε, ούτε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας.  Επιπροσθέτως, θα πρέπει να μας προβληματίζει η δέσμευση Βαρουφάκη προς τους δανειστές μας ότι στο Δημόσιο θα υπάρχει σύνδεση του μισθού με την αποδοτικότητα. Όταν ρωτήθηκε σχετικά ο Αναπληρωτής Υπουργός για τον τρόπο εφαρμογής της προαναφερόμενης διαδικασίας δήλωσε άγνοια.
Σκοτεινά σημεία έχει και η επάνοδος των σε διαθεσιμότητα και προς απόλυση συναδέλφων. Η αναφορά των ΙΕΚ από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού ότι μπορεί να προστεθούν  και νέες ειδικότητες στα ΕΠΑΛ , αλλά μπορεί να εκτιμηθεί ότι κάποια ειδικότητα δεν είναι απαραίτητη, δε δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να θριαμβολογεί ότι όλοι οι συνάδελφοι επανέρχονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Εμείς εκφράζουμε το φόβο μας ότι κάποια ή κάποιες ειδικότητες έχει ήδη αποφασιστεί να εξοβελιστούν στα ΙΕΚ. Θολό επίσης είναι το μισθολογικό καθεστώς των επανερχόμενων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συναδέλφων, αφού κατά δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού θα χρησιμοποιηθούν οι πιστώσεις από τους 15000 νέους διορισμούς στο Δημόσιο. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ , ΩΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ  ΜΕ ΤΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΟΥΝ.
Τα κυβερνητικά παπαγαλάκια παραμυθιάζουν τους συναδέλφους μιλώντας για χιλιάδες νέους διορισμούς στην εκπαίδευση. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τουλάχιστον 1500 νέες  θέσεις εργασίας χάνονται με τη σύνδεση της διαθεσιμότητας με τους  15000 νέους διορισμούς στο Δημόσιο το  2015. Η ίδια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας παραδέχτηκε ότι θα προσπαθήσει να κάνει διορισμούς το 2015, εάν τους το επιτρέψουν οι κεντρικές συμφωνίες (με τους δανειστές μας φυσικά). Αυτοί λοιπόν που μιλούν για χιλιάδες διορισμούς στην εκπαίδευση, απλά παραπληροφορούν τον κλάδο. Είναι οι ίδιοι που επιχείρησαν να καλλιεργήσουν κλίμα αισιοδοξίας και εφησυχασμού. Φοιτούν με επιτυχία στα έδρανα του κυβερνητικού συνδικαλισμού και παίρνουν καθημερινά συγχαρητήρια από τους πάτρωνές τους. Ας γνωρίζουν όμως ότι η αλήθεια έχει κοντά ποδάρια.
Τη κρίσιμή αυτή περίοδο, δυστυχώς, αρνητικό ρόλο παίζει η πλειοψηφία  του Δ.Σ της ΟΛΜΕ. Ο αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων, που καταγράφεται στο Δ.Σ , αποτελεί την καλύτερη εγγύηση προς την κυβέρνηση, ότι και η κάθε φωνή διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών θα κατασταλεί και η σχεδιαζόμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης θα υλοποιηθεί. Τα 3 μέλη της κυβερνητικής παράταξης (ΣΥΝΕΚ) στο Δ.Σ και τα 2 μέλη των Παρεμβάσεων φιλότιμα προσπαθούν να παρουσιάσουν μια θολή εικόνα στους συναδέλφους και σε κάθε περίπτωση να μην αντιληφθούν οι συνάδελφοι τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι Παρεμβάσεις υπαναχώρησαν και δεν δέχτηκαν να ενημερωθεί ο κλάδος για την αντιδεοντολογική ενέργεια του Προέδρου του Δ.Σ της ΟΛΜΕ  να κάνει δηλώσεις που δεν απηχούσαν την άποψη της πλειοψηφίας του Δ.Σ. Με την ενέργεια τους αυτή υπονόμευσαν και την προσπάθεια να συνταχθεί Ενημερωτικό, ώστε ο κλάδος να πληροφορηθεί τι πραγματικά συνέβη στη συνάντηση με τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Οι Παρεμβάσεις αυτή τη στιγμή αποτελούν το αριστερό δεκανίκι της κυβέρνησης. Κάνουν κριτική στις κυβερνητικές παλινωδίες, αλλά αυτό γίνεται για τα μάτια του κόσμου. Όταν φτάνουμε στο δια ταύτα, σφιχταγκαλιάζονται με την κυβερνητική παράταξη.
Αυτή τη δύσκολη στιγμή κάθε συνάδελφός οφείλει να επαγρυπνεί. Να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να μην εφησυχάζει. Το επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι θα εργαστεί με άθλιες αποδοχές που θα παραμείνουν καθηλωμένες για τα επόμενα χρόνια, με αυξημένο ωράριο, σε σχολεία που  θα έχουν τις ελάχιστες υποδομές, σε τάξεις των 28 μαθητών. Θα έχει ανύπαρκτη περίθαλψη και θα προβληματίζεται για το μέλλον του. Ήδη ο Υπουργός Υγείας αποφάσισε την περικοπή του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων κατά 50%. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε η λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων. Και όλα αυτά για να πληρωθούν οι δανειστές μας
Συνάδελφοι,
η  ΔΑΚΕ  δεν έχει αυταπάτες για τη δυνατότητα του παρόντος Δ.Σ της ΟΛΜΕ να καθοδηγήσει τους συναδέλφους και να προασπίσει τα συμφέροντά τους. Επιβάλλεται όλοι να  οι συνάδελφοι να ενεργοποιηθούν, να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να ενημερώνουν τους άλλους. Επιβάλλεται να κατανοήσουν όλοι ότι είναι αναγκαία η αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων, έτσι ώστε να επιτευχθεί ένας τέτοιος συσχετισμός δυνάμεων, που να είναι ευνοϊκός για τους εργαζόμενους και όχι για την κυβέρνηση.  Το επόμενο διάστημα η ΔΑΚΕ θα δώσει τη μάχη της για να μάθουν οι συνάδελφοι όλη την αλήθεια, χωρίς περικοπές και αλλοιώσεις. Είναι δεδομένο ότι θα στηρίξουμε κάθε κινητοποίηση, που θα  έχει σωστά προετοιμαστεί και θα προάγει τον αγώνα των καθηγητών. Δεν θα στηρίξουμε απεργιακές εκδηλώσεις μαϊμού, που στόχο θα έχουν να καταρρακώσουν  το φρόνημα των εργαζομένων, ώστε τελικά να περνάει ευκολότερα η κυβερνητική πολιτική.
Οι διεκδικήσεις του κλάδου είναι δίκαιες και πρέπει όλοι να συμβάλλουν ώστε η κυβέρνηση να υλοποιήσει όλα όσα υποσχόταν την τελευταία τετραετία. Άλλωστε ουδείς έχει προσθέσει νέα αιτήματα το τελευταίο διάστημα. Τα αιτήματα έχουν διαμορφωθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις και τα Συνέδρια του κλάδου. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κάνει εκπτώσεις στις διεκδικήσεις μας, επειδή άλλαξε το πολιτικό σκηνικό. Ο κλάδος αγωνίζεται και διεκδικεί:
·         Άμεση επανακατάταξη των εκπαιδευτικών σε βαθμούς και κλιμάκια
·         Κατάργηση του  νόμου 4024. Ξεπάγωμα των αποδοχών και ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη.
·         Επανίδρυση όλων των τομέων που καταργήθηκαν στην Τεχνική Εκπαίδευση και τοποθέτηση όλων των «διαθέσιμων» εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με τις μισθολογικές αποδοχές που είχαν την περίοδο που εκδιώχτηκαν. Κανένας εκπαιδευτικός στα ΙΕΚ.
·         Καμία σύνδεση μισθού με αποδοτικότητα. Να μην περάσουν οι ιδέες Βαρουφάκη, που κατατέθηκαν στους δανειστές μας.
·         Να καταργηθεί άμεσα το αναχρονιστικό πειθαρχικό δίκαιο.
·         Μείωση διδακτικού ωραρίου στην προ μνημονίου κατάσταση.
·         Μείωση των μαθητών ανά τμήμα.
·         Καμία σύνδεση των νέων διορισμών στην εκπαίδευση με το ζήτημα των σε διαθεσιμότητα συναδέλφων.
·         Να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους συναδέλφους. Να καταργηθεί η ωρομισθία.
·         Να αποπληρωθούν όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τους συναδέλφους (συντονιστές Π.Δ.Σ, υπερωρίες κ.α)


Δ.Α.Κ.Ε   Δ.Ε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου