Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΠΕΠΠΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΙΡΕΤΟΣ ΚΥΣΔΕ: Ενημερωτικό σημείωμα για τη συνεδρίαση ΚΥΣΔΕ (26/03/2015)



Αθήνα 26/03/2015


- Εγκρίθηκαν τρείς (3) αιτήσεις Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή.
   Αναβλήθηκε η απόφαση για μια (1) ανάλογη αίτηση προκειμένου να υπάρξουν επιπλέον διευκρινήσεις.
- Ανακλήθηκαν δύο (2)  αποφάσεις του ΚΥΣΔΕ που είχε κάνει αποδεκτές αιτήσεις παραίτησης εκπαιδευτικών, μετά από νεώτερες αιτήσεις των συναδέλφων.
- Εγκρίθηκε ομόφωνα μία (1) αίτηση επανεξέτασης  παραίτησης για λόγους υγείας.
   Απορρίφτηκε εκ νέου  μία (1) αίτηση επανεξέτασης  παραίτησης για
λόγους υγείας.
- Νέες αιτήσεις παραίτησης συναδέλφων για λόγους υγείας : έγιναν δεκτές δύο (2) και απερρίφθη μία (1) αίτηση.
- Το συμβούλιο εισηγήθηκε θετικά για την μετάταξη δύο (2) καθηγητών σε προσωρινές θέσεις Διοικητικών Υπαλλήλων  Δ.Δ.Ε., για λόγους υγείας.
- Αποδεσμεύτηκαν για μετάταξη σε Διοικητικές θέσεις (Ν.1824/1988) τέσσερεις (4) καθηγητές ενώ ανεβλήθη η απόφαση για επιπλέον διερεύνηση μίας (1) αίτησης (Ν.4301/2014)
- Τροποποίησε ως προς τον κλάδο μετάταξης,  παλαιότερη έγκριση αποδέσμευσης.

Δυστυχώς για μια ακόμη χρονιά διαπιστώνουμε καθυστέρηση στην αποστολή της Εγκύκλιου για τον υπολογισμό κενών (άρθ.4 Π.Δ. 50/96) με κίνδυνο να υπάρξουν καθυστερήσεις τόσο στην ανακοίνωση των μεταθέσεων όσο και στο σύνολο των μετακινήσεων των συναδέλφων για το 2015. Το γεγονός αυτό έχει αρνητικότατες συνέπειες τόσο στην έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων όσο και στον οικογενειακό προγραμματισμό και την ψυχολογία χιλιάδων συναδέλφων.
Είναι επίσης γνωστό ότι θέση του κλάδου μας αποτελεί η θεσμοθέτηση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων για όλες τις διαδικασίες των υπηρεσιακών μεταβολών, έτσι ώστε την 1η του Σεπτέμβρη να βρίσκονται οι καθηγητές  στις θέσεις τους. Συγκεκριμένα, όλες οι μεταθέσεις, αποσπάσεις και διορισμοί θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 30 Ιουνίου, και πριν την έναρξη του διδακτικού έτους να έχουν προσληφθεί αναπληρωτές σε ενδεχόμενα λειτουργικά κενά.
Η επίκληση του συνυπολογισμού των κενών που θα προκύψουν από τις επικείμενες αιτήσεις συνταξιοδότησης ως τον κύριο λόγο καθυστέρησης μόνο ως άλλοθι μπορεί να εκγλυφθεί. Είναι γνωστό ότι μόνο τον Ιούνιο θα υπάρχει σαφή εικόνα για τον ακριβή αριθμό αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ο αριθμός των αυτοδίκαιων συνταξιοδοτήσεων είναι από σήμερα δεδομένος και ασφαλώς το Υπουργείο οφείλει τελικά, να λάβει υπόψη τις εκτιμήσεις των ΠΥΣΔΕ.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο κλάδος αγωνίζεται εδώ και καιρό να ανατρέψει την αρνητική διάκριση σε βάρος των εκπαιδευτικών σχετικά με τον περιορισμό άσκησης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να καταθέσουν την αίτησή τους μέχρι και τις 30 Απριλίου. Η ρύθμιση αυτή έχει προκαλέσει τεράστια αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών καθώς οι διορισμοί πραγματοποιούνταν στα τέλη Αυγούστου, με αποτέλεσμα πολλοί εκπαιδευτικοί να χάνουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης για λίγες ημέρες.

Εκτίμησή μου είναι ότι η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως:
α) στην αδυναμία εφαρμογής της εγκυκλίου μεταθέσεων στην Α/θμια λόγω της μη χορήγησης μέχρι τώρα, οργανικής θέσης στους 3.700 συναδέλφους ειδικοτήτων που υποχρεώθηκαν σε μετάταξη στην Α/θμια εκπαίδευση λόγω Μνημονίου και
β) στην καθυστέρηση οριστικοποίησης των αλλαγών στα ωρολόγια προγράμματα του Λυκείου και των αναθέσεων που θα ακολουθήσουν.

Ωστόσο πέραν των καθυστερήσεων, εκείνο που είναι ουσιαστικό και οφείλουμε να αγωνιστούμε χωρίς συμβιβασμούς το προσεχές διάστημα, είναι η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου και σε καμία περίπτωση πάνω από 25. Ο ρόλος όλων των αιρετών του κλάδου στις επικείμενες διαδικασίες θα είναι καθοριστικός και ευελπιστώ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να σταθεί αρωγός.

Όσον αφορά τις ειδικές μεταθέσεις, η εκτίμηση κενών που έχουμε για τις γενικές ειδικότητες των Μουσικών Σχολείων είναι: ΠΕ02-26, ΠΕ03-21, ΠΕ04.01-8, ΠΕ04.02--8, ΠΕ04.04--12, ΠΕ04.05-1, ΠΕ05-1, ΠΕ06-4, ΠΕ07-2, ΠΕ08-4, ΠΕ09-6, ΠΕ10-3, ΠΕ11-3, ΠΕ13-1, ΠΕ19/20-3, ΠΕ32-1.
Τέλος και προκειμένου να υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση για τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση σας γνωρίζω ότι:
 το 2013-14 συνταξιοδοτήθηκαν 3.985 συνάδελφοι
 και το 2014-15 συνταξιοδοτήθηκαν 3.221.
Σήμερα στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γενική, Μουσικά, ΕιδικήΑγωγή) υπηρετούν 68.690 Μόνιμοι και 5.696 Αναπληρωτές/Ωρομ

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Πεππές Δημήτρης
τακτικό Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ
(εκλεγμένος με τη ΔΑΚΕ Καθηγητών)
6948238722  peppesdim@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου