Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Μειώσεις στο εφάπαξ του Δημοσίου, διαβεβαιώσεις για τα όρια ηλικίας

Μειώσεις στο εφάπαξ του Δημοσίου, διαβεβαιώσεις για τα όρια ηλικίαςΣτις ανατροπές που έρχονται στο ασφαλιστικό, -τις οποίες φέρνει στο φως το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Εθνους της Κυριακής- αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega.
Ο κ Βρούτσης έδωσε διαβεβαιώσεις ότι τα υφιστάμενα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης δεν πρόκειται να θιγούν, ούτε επίσης θα θιγούν οι μητέρες με ανήλικο τέκνο που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
«Η νομοθεσία θα μείνει όπως είναι», επέμεινε ο υπουργός προσθέτοντας όμως ότι «η χώρα έχει δεσμευθεί και έχει ψηφίσει κάποια πράγματα και αυτά θα τηρηθούν απαρέγκλιτα».
Γ.Βρούτσης [27/10]
Μιλώντας στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή του Mega, o κ. Βρούτσης ανέφερε ότι όσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με το νόμο
3863/2010 θα λάβουν κανονικά τη σύνταξή τους.
Η προθεσμία για θεμελίωση βάσει αυτού του νόμου ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση, εξήγησε.
Ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να μην περικοπούν οι συντάξεις στα λεγόμενα «ευγενή» ασφαλιστικά ταμεία: «Η εξίσωση είναι δύσκολη, θα εξαντλήσω τις προσπάθειες να μη θιγούν οι συνταξιούχοι αυτής της ομάδας (...) Καλούμαι να εξαντλήσω όλες μου τις δυνατότητες σε θύλακες παραβατικότητας και αδιαφάνειας για να μη θιχτούν οι συνταξιούχοι».
Μοντέλο ΙΚΑ
Εξήγησε ότι η δέσμευση είναι να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος στο ύψος του ΙΚΑ. Όπως είπε, αυτές οι επιχειρήσεις πλήρωναν υψηλές εργοδοτικές εισφορές που είχαν αντίκρισμα στις συντάξεις και «αυτό ήταν στρέβλωση».
Από το ασφαλιστικό θα καλυφθεί το δημοσιονομκό κενό
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει την Τρίτη στη Βουλή θα εμπεριέχει και την εξεύρευθση πόρων ύψους 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014
Ακόμη ο κ. Βρούτσης επιβεβαίωσε ότι θα γίνεται κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών σε όσους χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές, με την εφαρμογή του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ηλεκτρονική διασταύρωση και των προνοιακών επιδομάτων που δίνουν οι δήμοι.
Μειώσεις στο εφάπαξ του Δημοσίου
Όσον αφορά στα εφάπαξ ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα μειωθεί αυτό των δημοσίων υπαλλήλων -αποφεύγοντας να δώσει ακριβές ποσοστό μείωσης- και ότι δε θα θιγεί αυτό των ιδιωτικών.
«Δεν θέλω να μπω σε ποσοστά», είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι επιχειρείται η όσο το δυνατόν πιο ήπια μείωση.
Αναθεωρείται το πλαίσιο ομαδικών απολύσεων
Ο κ. Βρούτσης παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρηθεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις και θα ευθυγραμμιστεί με ό,τι ισχύει στις ευρωπαικές χώρες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, κλήθηκε να υπογράψει ομαδικές απολύσεις για 15 επιχειρήσεις, δεν τις υπέγραψε και έκλεισαν και οι 15. «Αυτή την Ελλάδα θέλουμε;» διερωτήθηκε.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου