Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

ΕΑΜ: Οι χιλιοειπωμενοι μύθοι και πικρες αλήθειες που αποσιωπεί η Wikipedia

Αγαπητοί φίλοι,
Προσπάθησα πολλές φορές να συμπληρώσω ή να διορθώσω επί το αντικειμενικότερο το άρθρο (της wikipedia) για το ΕΑΜ αλλά στάθηκε αδύνατο. Σχεδόν όλες οι αλλαγές μου απορρίφθηκαν από τον/τους «υπευθύνους». Αντιλαμβάνομαι όμως το γιατί αφού είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει κανείς κατεστημένες απόψεις και μάλιστα φορτισμένες πολιτικά. Για το ΕΑΜ υπάρχουν πολλοί μύθοι που έχουν χιλιοειπωθεί και πολλές πικρές αλήθειες που έχουν αποσιωπηθεί.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

"Κατεστημένες" απόψεις που δεν επιδέχονται ...αμφισβήτηση:
  1. Το ΕΑΜ ήταν ανεξάρτητο παλλαϊκό κίνημα χωρίς δεσμεύσεις σε αντίθεση με τους αγγλόδουλους κεντρώους και δεξιούς.. Η ίδρυσή του έγινε από αγνούς, φλογερούς πατριώτες χωρίς σκοπιμότητες αλλά με μόνο στόχο την απελευθέρωση της χώρας από τους Ναζί.
  2. Απελευθέρωσε μεγάλο μέρος της Ελλάδας όπου δημιούργησε υπόδειγμα δημοκρατικού κράτους
  3. Απελευθέρωσε τις γυναίκες
  4. Διενήργησε άψογες εκλογές στην «Ελεύθερη Ελλάδα».
  5. Έβλαψε μόνο ζωοκλέφτες και συνεργάτες του κατακτητή.
  6. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων το υποστήριζε με πολύ αγάπη.
  7. Δημιούργησε έναν καταπληκτικό και επίσης ανεξάρτητο από δεσμεύσεις στρατό. Τον ΕΛΑΣ που πολέμησε άγρια και με σθένος τους Γερμανούς. προξενώντας τους μεγάλες απώλειες.
  8. Σύρθηκε στα Δεκεμβριανά ενώ δεν το ήθελε.
Για να τα πάρουμε με την σειρά τώρα και να δούμε τις πικρές αλήθειες:
  1. Το ΕΑΜ ιδρύθηκε με πρωτοβουλίες των μεγαλοστελεχών του ΚΚΕ Λευτέρη Αποστόλου και Θανάση Χατζή και με τις υπογραφές των ηγετών πολύ μικρών κομμάτων με ελάχιστη επιρροή στην Ελληνική κοινωνία, της Ελληνικής Λαϊκής Δημοκρατίας, του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδος και του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδος. Εκ των πραγμάτων και εξ αρχής το ΕΑΜ είχε άμεση εξάρτηση από το ΚΚΕ το οποίο είχε άμεση εξάρτηση από την Σοβιετική Ένωση και την Τρίτη Διεθνή πράγμα που το ΚΚΕ άλλωστε ποτέ δεν έκρυψε. Όποιος θέλει να μάθει για την ασφυκτική εξάρτηση του ΚΚΕ από την Σοβιετική Ένωση ας διαβάσει το βιβλίο του Κούλογλου «Μαρτυρίες για τον εμφύλιο και την ελληνική αριστερά» γραμμένο αποκλειστικά από ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ. Και όμως αυτοί οι τόσο πολύ εξαρτημένοι από την Σοβιετική Ένωση άνθρωποι κατακεραύνωναν τους Αγγλόδουλους και Αμερικανόδουλους Δεξιούς και Κεντρώους. Η ίδρυσή του ΕΑΜ έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου 1941. Γιατί δεν ιδρύθηκε νωρίτερα; Γιατί απλούστατα μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού η ναζιστική Γερμανία και η κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση ήταν σύμμαχοι με το σύμφωνο των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών Ριμπεντροπ-Μολότωφ. Φυσικά το ΚΚΕ δεν θα πήγαινε κόντρα σε μια τέτοια συμμαχία....
  2. Το τμήμα της Ελληνικής υπαίθρου που αναπτύχθηκε το ΕΑΜ δεν απελευθερώθηκε από κανένα. Απλά οι Ιταλοί και οι Γερμανοί με ανοιχτά μέτωπα σε Ευρώπη και Β. Αφρική δεν είχαν τις απαραίτητες μονάδες για να επιβληθούν σε όλη την επικράτεια. Κατείχαν τις πόλεις και τις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Η υπόλοιπη Ελλάδα ήταν πρακτικά χωρίς κατοχή. Το κράτος του ΕΑΜ όπως κάθε κράτος μαζί με τα θετικά του όπως σχολεία, υπηρεσίες, αυτοδιοίκηση, πολιτισμός κλπ συνεπάγεται και την αντίστοιχη κρατική καταστολή και εδώ ήταν το πρόβλημα όπως θα δούμε παρακάτω..
  3. Γεγονός. Όμως οι τοπικές κλειστές, αγροτικές και ορεινές κοινωνίες δεν ήταν έτοιμες για κάτι τέτοιο και αυτό δημιούργησε αντιδράσεις που και αυτές έπρεπε να κατασταλούν.
  4. Αυτό το επιχείρημα αυτό στερείται στοιχειώδους λογικής. Πως είναι δυνατόν να γίνουν ελεύθερες εκλογές στην κατάσταση που ήταν η Ελλάδα τον Απρίλιο του 1944; Για τις εκλογές αυτές γράφει ο ευνοϊκός προς την Αριστερά Μάρκ Μαζάουερ στο βιβλίο του «Στην Ελλάδα του Χίτλερ»: «Ομάδες του ΕΑΜ παρέδιδαν ψηφοδέλτια και οδηγίες στα σπίτια και επέστρεφαν αργότερα για να τα παραλάβουν συμπληρωμένα... Σε πολλές περιοχές οι ψηφίζοντες υπέγραφαν τα ψηφοδέλτια(!)...Φυσικά οι υποψήφιοι του ΕΑΜ σάρωσαν...».Εσείς τι συμπεράσματα βγάζετε από όλα αυτά; Σας φαίνεται αυτό το πράμα ελεύθερη βούληση του λαού;
  5. Όχι μόνο αυτούς. Στο βιβλίο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ ο τροτσκιστής Στίνας περιγράφει με λεπτομέρειες πέραν κάθε αμφισβήτησης την εξολόθρευση των τροτσκιστων και αρχειομαρξιστών της Αθήνας από την Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών(ΟΠΛΑ) του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΚΚΕ. Όταν εκτελούσαν με τέτοιο απάνθρωπο τρόπο τους ομοϊδεάτες τους καταλαβαίνει κανείς τι πάθαιναν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι! Στο βιβλίο του Μαρκ Μαζάουερ «Μετά τον Πόλεμο» ο μελετητής Σ. Καλύβας αναλύει την περίοδο της ονομαζόμενης Κόκκινης Τρομοκρατίας 1943-1944 βασιζόμενος σε πολλές πηγές κάθε προέλευσης. Αναφέρει ότι υπήρχαν λίστες προγραφών οι οποίες συντάσσονταν από την περιφερειακή ηγεσία του ΚΚΕ σε συνεργασία με τις τοπικές επιτροπές. Οι λίστες περιείχαν πολλές φορές και μέλη του ΕΑΜ! Ο Σ. Καλύβας αναφέρει π.χ. την περίπτωση-μαρτυρία του Εαμίτη Ηλία Γιαννάκου στην Ήπειρο που ήταν στην λίστα προγραφών επειδή άσκησε κριτική για Εαμικές ενέργειες...Ας αναφέρουμε επίσης επιλεκτικά τις εκτελέσεις δύο αντικειμενικά αγνών αντιστασιακών αγωνιστών του δημοκρατικού συν/ρχη Ψαρρού ηγέτη της ΕΚΚΑ και του Κίτσου Μαλτέζου ηγετικού στελέχους της κεντρώας ΠΕΑΝ.
  6. Σύμφωνα με τον σίγουρα όχι δεξιό εκλογολόγο Ηλία Νικολακόπουλο στο βιβλίο του φιλοαριστερού συγγραφέα Χάγκεν Φλάισερ για την περόδο 1936-1949 η εκλογική επιρροή της Αριστεράς «δεν υπερέβη το 30%». Ίδιο ποσοστό δίνει και ο επίσης φιλοαριστερός συγγραφέας Γ. Μαργαρίτης στο βιβλίο του για τον Ελληνικό Εμφύλιο. Άλλη απόδειξη της μειοψηφικής επιρροής του ΕΑΜ στην Ελληνική κοινωνία είναι η ραγδαία διάλυσή του μετά τα Δεκεμβριανά. Εάν όπως διατείνονται όλοι οι φιλοεαμικοί συγγραφείς και πολιτικοί υπήρχε τεράστιο παλλαϊκό ρεύμα που στήριζε το ΕΑΜ τίποτε δεν θα μπορούσε να σταματήσει το ρεύμα αυτό, ούτε η συμφωνία της Βάρκιζας, ούτε βέβαια το ανάπηρο κράτος που προσπαθούσαν να επιβάλλουν μεταδεκεμβριανά οι κυβερνήσεις Λαϊκών και Φιλελευθέρων.
  7. Κάθε μονάδα του ΕΛΑΣ είχε στρατιωτικό διοικητή αξιωματικό του Στρατού, Καπετάνιο με απροσδιόριστες αρμοδιότητες κατά κανόνα μέλος του ΚΚΕ και πολιτικό καθοδηγητή πάντα μέλος του ΚΚΕ. Από την σύνθεση της διοίκησης αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι τον ΕΛΑΣ ήλεγχε το ΚΚΕ. Στο βιβλίο της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 «Οι ναζί για την Εθνική Αντίσταση στην Ελλάδα» που περιέχει τις απόρρητες εκθέσεις του Γερμανικού Γενικού Επιτελείου για την Ελλάδα στην σελίδα 38 η έκθεση της 1ης Μαίου 1944 αναφέρει επί λέξη «οι αντάρτες πολεμούν με πείσμα σχεδόν μόνο εναντίον των ταγμάτων ασφαλείας. Απέναντι στις γερμανικές δυνάμεις εξακολουθούν την τακτική της σύμπτυξης». Τα συμπεράσματα δικά σας! Κάπου διάβασα ότι οι απώλειες των Γερμανών από το Ελληνικό αντάρτικο ήταν όλοι κι όλοι 300-400 γερμανοί στρατιώτες. Δεν το επιβεβαιώνω αλλά αν κρίνω από τις εκθέσεις του Γερμανικού επιτελείου μάλλον ο αριθμός είναι σωστός...
  8. Τα Δεκεμβριανά ήταν η αφορμή που περίμενε το ΚΚΕ για να καταλάβει μέσω του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ την εξουσία. Και καλά έκανε. Όλοι τότε αυτό ήθελαν. Σύμφωνα με τις αναμνήσεις του Βασίλη Μπαρτζώτα το ΠΓ του ΚΚΕ είχε συγκαλέσει το καλοκαίρι του 1943 σύσκεψη στρατιωτικών του ΕΛΑΣ για να κάνουν σχέδιο κατάληψης της Αθήνας φυσικά μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Τα σχέδια λοιπόν υπήρχαν από το 1943... Τώρα βέβαια όσον αφορά το καθεστώς της Ελλάδας σε περίπτωση νίκης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στ’αλήθεια ποιος αμφιβάλλει ότι θα ήταν «Δικτατορία του Προλεταριάτου» τύπου Βουλγαρίας αλά Δημητρώφ ή στην καλύτερη περίπτωση τύπου Τίτο. Εκτός αν κανείς νομίζει ότι θα όρθωνε το ..ανάστημά του ο Χωμενίδης ή ο Τσιριμώκος ή ο Απόστολος Βογιατζής και απαιτούσαν ...δημοκρατικές διαδικασίες από την Σταλινική ηγεσία του ΚΚΕ.Τι είπατε; Ποιός ήταν ο Βογιατζής; Μα καλά δεν ξέρετε τον εκπρόσωπο του Αγροτικού Κόμματος που υπέγραψε την ιδρυτική διακήρυξη του ΕΑΜ; Αλλά που να τον ξέρετε. Αχυράνθρωπους σε αυτή τη χώρα έχουμε τόσο πολλούς....!
Αγαπητοί φίλοι , ειλικρινά δεν θέλω να αλλάξετε το άρθρο του ΕΑΜ για να συμφωνεί με όσα αναφέρω. Δεν έχει εξάλλου καμμία σημασία. Μελετήστε όμως τα γραφόμενά μου και αν θέλετε προβληματιστείτε. Μήπως κάποιοι δεν σας τα είπαν σωστά; Λέω μήπως...

Αναγνωστης
Α.
http://el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου