Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Toυρκία: Το πρώτο χωριό με Κουρδική ονομασία


guneydogu koyΠρωτόγνωρη και θετική απόφασης πάρθηκε στην Τουρκία σχετικά με την αλλαγή ονομασίας ενός χωριού στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου θα επιτραπεί η χρήση της κουρδικής ονομασίας του! Φαίνεται πως η Τουρκία προσπαθεί να κάνει κινήσει καλής θέλησης ως ανταμοιβή για την κατάπαυσης του πυρός που κήρυξε το PKK.
Οι κάτοικοι του χωριού Γκιουβερτζινλί κατέθεσαν αίτημα στο δήμο της πόλης Σανλίουρφα στη νοτιοανατολική Τουρκία και ζήτησαν την αλλαγή της ονομασίας του χωριού τους με την Κουρδική ονομασία Κεβίκ.
Μέχρι και πρόσφατα το τουρκικό κράτος δεν είχε αλλάξει καμία ονομασία, και τις προηγούμενες δεκαετίας όλες οι Κουρδικές ονομασίες
που υπήρχαν είχαν αλλάξει με αντίστοιχες τουρκικές ονομασίες. ( παρόμοια αλλαγή είχε συμβεί με την Ιμβρο που ενώ μέχτι και τη δεκαετία του '60 την ονόμαζαν Imvroz αργότερα άλλαξε σε Gökçeada).
To δημοτικό συμβούλιο της πόλης δέχθηκε ομόφωνα το αίτημα των χωρικών και από σήμερα το Κεβίκ θα είναι το πρώτο χωριό στην Τουρκία που θα έχει Κουρδική ονομασία δημιουργώντας προσδοκίες για χιλιάδες άλλους Κούρδους κατοίκους της νοτιοανατολικής Τουρκίας για να αλλάξει η ονομασία του χωριού τους όπως αυτοί το ξέρουν και όχι όπως το έχει ονομάσει το τουρκικό δημόσιο. (onalert)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου