Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Time: Γιατί η Αίγυπτος δεν έχει πλέον σημασία

Ήρθε η ώρα η Ουάσινγκτον να αναγνωρίσει ότι το Κάιρο δεν είναι πλέον το κέντρο του αραβικού κόσμου, υποστηρίζει ο Bobby Ghosh στο Time.
Στη Σαναά το περασμένο καλοκαίρι, ένας ανώτερος στρατηγός  της Υεμένης μου είπε για την πρόσφατη συνάντησή του με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο στρατηγός  ήλπιζε να επιτύχει μεγαλύτερη στρατιωτική και πολιτική βοήθεια από τις ΗΠΑ προς την Υεμένη. Αλλά οι Αμερικανοί επέμεναν να τον ρωτούν για τα γεγονότα στην Αίγυπτο.
Έλεγαν συνέχεια: «Τι πιστεύεις για την Μουσουλμανική Αδελφότητα; Ποιοι αιγύπτιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι σας ενημερώνουν για τον Μόρσι;» είπε ο στρατηγός απογοητευμένος. Τους είπε: «Είχαμε τη δική μας Αραβική Άνοιξη και τώρα έχουμε μια δημοκρατική κυβέρνηση, έχουμε έντονη φτώχεια, εμφύλιους πολέμους και την Αλ-Κάιντα. Μπορείτε σας παρακαλώ να σταματήσουμε να μιλάμε για την Αίγυπτο και να αρχίσουμε να μιλάμε για την Υεμένη;» Ο στρατηγός είπε ότι οι Αμερικανοί σταμάτησαν να ρωτούν για την Αίγυπτο, αλλά μόνο για λίγο. Στη συνέχεια, τα ερωτήματα
άρχισαν και πάλι. «Ήθελαν να μάθουν αν είχα πάει στο Κάιρο και αν είχα παρατηρήσει αλλαγές μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ», είπε. «Οι Αμερικανοί φαίνεται να πιστεύουν ότι η Αίγυπτος είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη Μέση Ανατολή».  Είναι πολύ σημαντική, είπα ευγενικά.
«Όχι, ήταν σημαντική», απάντησε. «Αλλά αυτό ήταν πολύ καιρό πριν».
Το αμερικανικό κατεστημένο στην πολιτική και στην εξωτερική πολιτική, καθώς και η κύρια τάση  στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τείνουν  να βλέπουν την Αίγυπτο μέσα από το φακό της δεκαετίας του 1960 και του ’70. Τότε, η Αίγυπτος ήταν το υπομόχλιο του αραβικού κόσμου και αναμφισβήτητα η πιο σημαντική χώρα του. Ήταν η πηγή της πιο συναρπαστικής μετα-αποικιακής πολιτικής ιδέας της περιοχής: του νασερισμού. Το Κάιρο ήταν το πολιτιστικό κέντρο των αραβικών λαών, η πηγή σπουδαίου κινηματογράφου, τηλεόρασης, μουσικής, τέχνης και λογοτεχνίας. Είχε μια ζωντανή σκηνή των μέσων ενημέρωσης. Παρά το γεγονός ότι δεν διέθετε τους φυσικούς πόρους της Σαουδικής Αραβίας ή του Ιράκ, η Αίγυπτος είχε, σε σχέση με τις χώρες αυτές, μια αφθονία διανοητικού κεφαλαίου: ήταν εκπαιδευτικό κέντρο, με τα καλύτερα πανεπιστήμια της περιοχής, κοσμικά και εκκλησιαστικά. Το εργατικό δυναμικό τους ήταν περιζήτητο από τα νεόπλουτα κράτη του Κόλπου.
Όλα αυτά και, κυρίως από την άποψη των ΗΠΑ, η Αίγυπτος ήταν επιπλέον μια απειλή για το Ισραήλ. Η Αίγυπτος σήμερα δεν είναι τίποτα από όλα αυτά τα πράγματα και αυτό για δύο λόγους: η Μέση Ανατολή έχει αλλάξει και η Αίγυπτος δεν έχει. Το Κάιρο δεν είναι πλέον το πολιτιστικό κέντρο της περιοχής: η Αίγυπτος δεν παράγει σπουδαία τέχνη, μουσική ή λογοτεχνία. Το αραβικό τηλεοπτικό κοινό είναι πολύ πιο πιθανό πλέον να παρακολουθεί τουρκικές σαπουνόπερες, μουσικά βίντεο από τον Λίβανο και ειδήσεις από δορυφορικά κανάλια του Κατάρ. Τα αιγυπτιακά πανεπιστήμια είναι πλέον εξαιρετικά κακά και τα κράτη του Κόλπου προτιμούν Ινδούς, Πακιστανούς και Φιλιπινέζους για τις θέσεις εργασίας από τους Αιγύπτιους. Η αιγυπτιακή σκηνή των ΜΜΕ είναι ένα περιφερειακό αστείο.
Έπειτα από δεκαετίες κακοδιαχείρισης από διεφθαρμένους στρατηγούς και γραφειοκράτες, η Αίγυπτος είναι μια χαμένη οικονομική υπόθεση. Έχει λίγους πολύτιμους πόρους για να πουλήσει στον κόσμο και οι κυρίως φτωχοί άνθρωποί της δεν έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν κάτι από τον κόσμο. Ακόμα και οι Κινέζοι, οι οποίοι δεν αποθαρρύνονται από την πολιτική αστάθεια και τη βία, δεν κάνουν ακριβώς ουρά για να επενδύσουν στην Αίγυπτο.
Ενώ η Αίγυπτος έχει αποδυναμωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, διάφοροι άλλοι περιφερειακοί παίκτες έχουν ισχυροποιηθεί και έχουν γίνει πιο φιλόδοξοι. Μερικά από αυτούς – Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Τουρκία – είναι σύμμαχοι των Αμερικανών (τον περισσότερο καιρό τουλάχιστον), πράγμα που σημαίνει ότι η χρησιμότητα της Αιγύπτου προς τις ΗΠΑ ως συνομιλητής της με τον αραβικό κόσμο είναι πολύ μειωμένη. Η Ουάσινγκτον μπορεί να εκτίμησε την στήριξη της Αιγύπτου για τις προσπάθειές της στη Συρία, αλλά μια αιγυπτιακή κυβέρνηση ωμών στρατηγών που σφάζει αμάχους δεν είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στην αντιμετώπιση του Μπασάρ Άσαντ.
Όσο για την άλλη κρίσιμη αμερικανική ανησυχία, η Αίγυπτος δεν είναι πλέον μια σοβαρή απειλή για το Ισραήλ: η ισορροπία της στρατιωτικής ισχύος γέρνει εντελώς μονόπλευρα υπέρ του Ισραήλ. Ήταν αξιοσημείωτο το πόσο γρήγορα ο Μόρσι, όταν εξελέγη πρόεδρος πέρυσι, καθησύχασε τους πάντες ότι θα τηρήσουν τη συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών. Όλες οι βασικές εκλογικές δυνάμεις στην Αίγυπτο (ισλαμιστές, φιλελεύθεροι και στρατιωτικοί) γνωρίζουν ότι αν πήγαιναν σε πόλεμο με το Ισραήλ, η χώρα τους θα γινόταν ερείπια.
Ούτε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η Αίγυπτος να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το Ισραήλ εξοπλίζοντας – ή επιτρέποντας σε άλλους να εξοπλίσουν- τη Χαμάς στη Γάζα. Αν μη τι άλλο, οι περισσότεροι Αιγύπτιοι (και οι ισλαμιστές) φοβούνται και δεν εμπιστεύονται τους Παλαιστίνιους μαχητές. Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι είναι απολύτως ικανό να καταπνίξει τις γραμμές ανεφοδιασμού της Χαμάς.
Μπορεί η Αίγυπτος να ανακτήσει την παλιά της θέση ως το υπομόχλιο του αραβικού κόσμου; Μια ευκαιρία προέκυψε πριν από δύο χρόνια. Η Αραβική Άνοιξη ήταν μια εισαγωγή από την Τυνησία, αλλά για μια ακόμη φορά έκανε την Αίγυπτο ένα εργαστήριο μιας νέας, ισχυρής πολιτικής ιδέας: της μετα-ολοκληρωτικής δημοκρατίας. Το μέγεθος της Αιγύπτου σήμαινε ότι το δημοκρατικό πείραμά της θα πρέπει να παρακολουθείται πιο στενά από ό,τι, ας πούμε, της Λιβύης. Δυστυχώς, όπως διαπιστώσαμε φέτος το καλοκαίρι, το πείραμα απέτυχε. Αντί να δείχνει το δρόμο προς τα εμπρός, η Αίγυπτος είναι σε πλήρη υποχώρηση. Εναπόκειται τώρα στην Τυνησία και τη Λιβύη να αποδείξει ότι η Αραβική Άνοιξη δεν ήταν απλώς μια επανάληψη της Άνοιξης της Πράγας.
Όσον αφορά την Αίγυπτο, φαίνεται τώρα ότι η κύρια σημασία της σε περιφερειακές και παγκόσμιες υποθέσεις είναι μία πιθανή πηγή του προβλήματος. Ο συνδυασμός της αστάθειας, της διαφθοράς και της ανικανότητας καθιστά την Αίγυπτο γόνιμο έδαφος για τον ριζοσπαστισμό και τον ισλαμικό φανατισμό.
Και η Ουάσιγκτον θα πρέπει να την αντιμετωπίσει με αυτόν τον τρόπο. Θα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι η Αίγυπτος είναι ένας σημαντικός παράγοντας στις αραβικές υποθέσεις και να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στις χώρες που είναι. Θα πρέπει να σταματήσει να δίνει τους στρατηγούς 1,5 δις δολάρια το χρόνο. Τα χρήματα αυτά είναι καλύτερο να δαπανηθούν για τις χώρες όπου το δημοκρατικό πείραμα εξακολουθεί να έχει πιθανότητες επιτυχίας. Αντ’ αυτού, οι ΗΠΑ θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις ανθρωπιστικές κρίσεις που αναπόφευκτα θα συνοδεύσουν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική βία και την οικονομική εξαθλίωση. Και θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για την ανάπτυξη ενός νέου franchise της αλ-Κάιντα στο Νείλο. Και αν συμβεί αυτό, ξέρω έναν στρατηγό στην Υεμένη που μπορούν να τον ρωτήσουν τι να κάνουν.
http://world.time.com/2013/08/18/egypt-no-longer-matters/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου