Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Tα σημεία συμφωνίας υφυπουργού και υπουργού Παιδείας για το Τεχνολογικό Λύκειο

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου και του υφυπουργού Συμεών Κεδίκογλου, παρουσία και δύο στελεχών του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, ως προς την τελική μορφή του Σχεδίου Νόμου για το Τεχνολογικό Λύκειο  Το Σχέδιο Νόμου θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση η οποία θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Αυγούστου τη Δευτέρα) συμφωνήθηκαν τα εξής σημεία:
ΔΟΜΗ ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
- Η μέση τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση παρέχεται από το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.).
- Το Επαγγελματικό Λύκειο προσφέρει δύο κύκλους σπουδών, τον δευτεροβάθμιο και τον μεταδευτεροβάθμιο. Και οι δύο κύκλοι σπουδών ανήκουν στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα .
-Στον δευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών του ΕΠΑ.Λ λειτουργούν οι  Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις.
- Ο μεταδευτεροβάθμιος κύκλος σπουδών του ΕΠΑ.Λ έχει διάρκεια ενός έτους .
- Στην Α΄ τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου γυμνασίου ή άλλου ισότιμου
τίτλου.
- Στη Β΄ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από την Α΄ τάξη του Γενικού ή του Επαγγελματικού Λυκείου (Κινητικότητα).
- Στη Γ΄ τάξη εγγράφονται οι προαγόμενοι από τη Β΄ τάξη του Επαγγελματικού Λυκείου.
-Στον μεταδευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών εγγράφονται οι απόφοιτοι του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑ.Λ.
-Μαθητές μεγαλύτεροι των 20 ετών εγγράφονται σε εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια.
-Επαγγελματικά Λύκεια ιδρύονται μόνο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Δημόσια ή Ιδιωτικά, σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας των Ιδιωτικών Σχολείων - ν.682/1977 (Α΄ 244)).
ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
-  Στους αποφοίτους  του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών χορηγείται :
α.    Απολυτήριο Λυκείου (ισότιμο με το Απολυτήριο Γενικού Λυκείου) μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις σε 4 μαθήματα γενικής παιδείας της Γ΄ τάξης. Το 50% των θεμάτων επιλέγεται από τράπεζα θεμάτων, και
β.    Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 3 που προβλέπεται στην περίπτωση γ) της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 2009/1992 (Α΄ 18)  , μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα ειδικότητας της Γ΄ τάξης. Το 50% των θεμάτων επιλέγεται από τράπεζα θεμάτων.
-Οι απόφοιτοι του μεταδευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών λαμβάνουν βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης του κύκλου σπουδών τους και αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής σε εξετάσεις πιστοποίησης για την απόκτηση διπλώματος  που προβλέπεται στην περίπτωση δ) της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 2009/1992 .
-Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) αποτελεί τον αποκλειστικό φορέα που εφαρμόζει τις διαδικασίες πιστοποίησης προσόντων, για την χορήγηση του ανωτέρω διπλώματος στους αποφοίτους του μεταδευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του Επαγγελματικού Λυκείου. Οι εξετάσεις πιστοποίησης πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα επαγγελματικά επιμελητήρια. Κατά περίπτωση, στην οργάνωση  και διεξαγωγή των εξετάσεων πιστοποίησης, συμμετέχουν και Υπουργεία που χορηγούν αντίστοιχες άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, για όσες ειδικότητες υπάρχει τέτοιου είδους απαίτηση.
- Οι επιτυχόντες στις εξετάσεις πιστοποίησης, παράλληλα με το προβλεπόμενο δίπλωμα, αποκτούν και την αντίστοιχη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία για το συγκεκριμένο επίπεδο προσόντων.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
- Οι απόφοιτοι  του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών ΕΠΑ.Λ, έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε σχολές των Τ.Ε.Ι., σε αντίστοιχες ή συναφείς ειδικότητες του πτυχίου τους και σε ειδικό ποσοστό θέσεων. Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα της Γ΄ τάξης ΕΠΑ.Λ (δύο μαθήματα γενικής παιδείας και δύο μαθήματα ειδικότητας).
- Οι απόφοιτοι του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών, έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και στα Τ.Ε.Ι., με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
-Στην Α΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. διδάσκονται εβδομαδιαίως 25 ώρες μαθήματα γενικής παιδείας και 10 ώρες μαθήματα τομέα. Τα μαθήματα τομέα μπορεί να περιλαμβάνουν και εργαστηριακό μέρος.
-Στην Β΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. διδάσκονται εβδομαδιαίως 13 ώρες μαθήματα γενικής παιδείας και 22 ώρες μαθήματα ειδικότητας. Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.
-  Στην Γ΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. διδάσκονται εβδομαδιαίως 13 ώρες μαθήματα γενικής παιδείας και 22 ώρες μαθήματα ειδικότητας. Τα μαθήματα ειδικότητας αποτελούνται, κατά προσέγγιση, από 50% θεωρητικό μέρος και 50% εργαστηριακό.
- Στον μεταδευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών ΕΠΑ.Λ. διδάσκονται στη σχολική μονάδα, εβδομαδιαίως, 7 ώρες μαθήματα ειδικότητας (τα μαθήματα ειδικότητας μπορεί να περιλαμβάνουν και εργαστηριακό μέρος) και εφαρμόζεται πρακτική άσκηση - μαθητεία σε εργασιακό χώρο (24 ώρες την εβδομάδα). Η πρακτική άσκηση - μαθητεία εποπτεύεται από εκπαιδευτικό της σχολικής μονάδας. Ο μαθητής αξιολογείται από έναν υπεύθυνο  που ορίζει ο εργοδότης και από τον εποπτεύοντα καθηγητή.
- Τα εργαστηριακά μαθήματα πραγματοποιούνται στα οικεία Σ.Ε.Κ. ή στα Σχολικά Εργαστήρια.
- Συνοπτικός πίνακας κατανομής διδακτικών ωρών μαθημάτων τομέα/ειδικότητας:
Τάξη    Ώρες διδασκαλίας x Εβδομάδες    Σύνολο ωρών έτους
Α    10 x 26    260
Β    22 x 26    572
Γ    22 x 26    572
ΣΥΝΟΛΟ ΣΤΑ 3 ΕΤΗ    1404
Μεταδευτεροβάθμιος
Κύκλος    7 x 26    182
ΣΥΝΟΛΟ ΣΤΑ 4 ΕΤΗ    1586
9 μηνη ΜΑΘΗΤΕΙΑ    ~ 800
-   Συνοπτικός πίνακας κατανομής διδακτικών ωρών μαθημάτων γενικής παιδείας:
Τάξη    Ώρες διδασκαλίας x Εβδομάδες    Σύνολο ωρών έτους
Α    25 x 26    650
Β    13 x 26    338
Γ    13 x 26    338
ΣΥΝΟΛΟ     1326 
 esos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου