Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Αίγυπτος: Νεκρός από πυρά εικονολήπτης του βρετανικού Sky News – Δεκάδες νεκροί…

egypt14_8_2-thumb-largeΤουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 874 τραυματίστηκαν σύμφωνα με επίσημο απολογισμό από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν, μετά την προσπάθεια της αστυνομίας να διαλύσει τις συγκεντρώσεις υποστηρικτών του έκπτωτου προέδρου Μόρσι σε δύο πλατείες του Καΐρου την Τετάρτη. Εικόνες φρίκης με δεκάδες πτώματα έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, η αιγυπτιακή κυβέρνηση καλεί τους Αδερφούς Μουσουλμάνους να τερματίσουν τη βία αλλά οι ταραχές επεκτάθηκαν σε όλη την Αίγυπτο. 
Μεταξύ των θυμάτων είναι ο 61 ετών Μικ Ντιν, εικονολήπτης του βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού Sky News, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρες στο Κάιρο. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων από τα επεισόδια που σημειώνονται σε όλη την Αίγυπτο παραμένει αδιευκρίνιστος με το Γαλλικό Πρακτορείο να μιλά για τουλάχιστον 124 νεκρούς.Εργαζόμενη σε νοσοκομείο του Καΐρου είπε ότι τα περισσότερα θύματα είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι και στο στήθος.
Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν το στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ
Ελ-Μπελτάγκι κοντά στον καταυλισμό διαμαρτυρίας Ραμπάα αλ-Ανταουίγια στο Κάιρο μετά την επιδρομή που πραγματοποίησαν.
Η πλατεία Νάχντα που βρίσκεται κοντά στο Πανεπιστήμιο, στο δυτικό Κάιρο τέθηκε υπό τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας αφού εκδιώχθηκαν οι διαδηλωτές και μπουλντόζες απομάκρυναν τα οδοφράγματα, όπως ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών. Ανέφερε ότι δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από σφαίρες όταν διαδηλωτές άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ όπλα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στις δύο πλατείες, οι οποίες τελούσαν υπό κατάληψη χιλιάδων υποστηρικτών του Μόρσι επί έναν και πλέον μήνα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι όλοι οι νεκροί διαδηλωτές είναι άνδρες. Αρκετοί από αυτούς έπεσαν νεκροί από σφαίρες. Σε 5 ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών αστυνομικών το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA, επικαλούμενο αξιωματούχο.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάλεσε τους υποστηρικτές του Μόρσι να “ακούσουν τη φωνή της λογικής” και να σταματήσουν τη βία, ενώ έπλεξε το εγκώμιο των δυνάμεων ασφαλείας λέγοντας ότι επέδειξαν αυτοσυγκράτηση. Αναφέρει ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σχεδίου πολιτικής μετάβασης που υποστηρίζεται από το στρατό “με τρόπο ώστε κανένα μέρος να μην αποκλειστεί από τη συμμετοχή” ενώ ζητά από τους διαδηλωτές να μην αντιστέκονται στις αρχές προσθέτοντας ότι οι ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων πρέπει να σταματήσουν να υποκινούν τη βία.
Διαδηλώσεις και επεισόδια πέραν του Καίρου
Στην κεντρική επαρχία της Μίνια, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας και υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι, μετά την απόπειρα των διαδηλωτών να εξαπολύσουν επίθεση σε αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με την εφημερίδα al-Ahram που επικαλείται ιατρική πηγή. Οι ισλαμιστές διαδηλωτές πυρπόλησαν δύο χριστιανικές εκκλησίες στην περιοχή.
Σε αντίποινα για τη αιματηρή διάλυση των συγκεντρώσεων στο Κάιρο, υποστηρικτές του Μόρσι πυρπόλησαν την κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Σοχάγκ στην κεντρική Αίγυπτο, όπου κατοικεί πολυπληθής χριστιανική κοινότητα.
Οι κόπτες, που αντιπροσωπεύουν το 6% – 10% του αιγυπτιακού πληθυσμού, συμμετείχαν στο κίνημα που οδήγησε στην αποπομπή του προέδρου Μόρσι. Ενώ εντείνεται η ανησυχία για κλιμάκωση της θρησκευτικής βίας, αποστάσεις από την αστυνομική επιχείρηση της Τετάρτης έλαβε το τέμενος Αλ-Άζχαρ του Καΐρου, η κορυφαία σουνιτική αρχή στον κόσμο, η οποία είχε στηρίξει την καθαίρεση του προέδρου Μόρσι.
«Το αλ-Άζχαρ θέλει να πει στους Αιγύπτιους ότι δεν είχε γνώση των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν για να διαλυθούν οι διαδηλώσεις παρά μόνο μέσω του Τύπου» διαμήνυσε ομεγάλος ιμάμης του τεμένους, Άχμεντ αλ-Τάγεμπ.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κατηγορεί τους υποστηρικτές του Μόρσι ότι είναι «τρομοκράτες» με όπλα και πως χρησιμοποιούν γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα υποστηρίζει ότι οι συγκεντρώσεις των ισλαμιστών ήταν ειρηνικές.
Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στην αιγυπτιακή επαρχία Φαγιούμ, νοτίως του Καΐρου, δήλωσε νοσοκομειακός αξιωματούχος, έπειτα από μάχες σε αστυνομικά τμήματα ανάμεσα σε οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και τις δυνάμεις ασφαλείας.
Οπαδοί του Μόρσι επιτέθηκαν σε τουλάχιστον δύο αστυνομικά τμήματα στο Φαγιούμ και πυρπόλησαν οχήματα έξω από το ένα απ’ αυτά, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες. Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης έξω από τα γραφεία του κυβερνήτη της επαρχίας.
Αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς τις δύο πλευρές απηύθυνε η Ε.Ε, η οποία χαρακτήρισε ανησυχητικές τις αναφορές για νεκρούς στα επεισόδια. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς “καταδίκασε αυστηρά” την επέμβαση της αστυνομίας. “Η βία δεν θα οδηγήσει σε καμιά λύση και καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση”, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε “όλες τις πολιτικές δυνάμεις” στην Αίγυπτο “να εμποδίσουν την κλιμάκωση της βίας, να επαναλάβουν αμέσως το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις” ενώ ζήτησε από τη μεταβατική κυβέρνηση και τις αιγυπτιακές αρχές να επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις”.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ εκτίμησε ότι “η κύρια ευθύνη” ανήκει στο καθεστώς και ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκατασταθεί μια πολιτική διαδικασία. “Η μόνη λύση είναι οι παρατάξεις να κάνουν ένα βήμα προς τα πίσω για να απομακρυνθούν από τον γκρεμό και να αρχίσουν το διάλογο”, τόνισε.
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε “τη χρήση βίας για να διαλυθούν οι διαδηλώσεις” των οπαδών του Μόρσι και κάλεσε “τις δυνάμεις ασφαλείας να δράσουν με αυτοσυγκράτηση”. Ο Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε βαθιά ανήσυχος από την κλιμάκωση της βίας.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ χαρακτήρισε “εντελώς απαράδεκτη” την επέμβαση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον ανθρώπων που διαδηλώνουν ενώ μίλησε και για “απαράδεκτο πραξικόπημα” αναφερόμενος στην ανατροπή Μόρσι. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο να λάβουν αμέσως μέτρα για να σταματήσει η “σφαγή” στην Αίγυπτο, λέγοντας πως η διεθνής σιωπή άνοιξε το δρόμο για την άσκηση της βίαιης καταστολής από τις αιγυπτιακές αρχές.
Το Ιράν καταδίκασε τη “σφαγή” που εκτυλίσσεται στην Αίγυπτο και προειδοποίησε για τις σοβαρές συνέπειες καθώς ενισχύεται η πιθανότητα ενός εμφυλίου πολέμου. Το Κατάρ, βασικός υποστηρικτής των Αδελφών Μουσουλμάνων, κατήγγειλε επίσης έντονα την επέμβαση της αιγυπτιακής αστυνομίας εναντίον “άοπλων αθώων”.
Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για δεκάδες πτώματα στην πλατεία με το τέμενος Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, στο ανατολικό τμήμα του Καΐρου. Στρατιωτικό ελικόπτερο πετούσε πάνω από την πλατεία όπου ακούγονταν πυροβολισμοί, ενώ σύννεφα καπνού από τα δακρυγόνα κάλυπταν την περιοχή. Εκσκαφείς απομάκρυναν τα οδοφράγματα.
Οι καταληψίες ισλαμιστές αιφνιδιάστηκαν από την αστυνομική επιχείρηση, καθώς οι αρχές είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι πριν την επιχείρηση εκκαθάρισης των πλατειών από τους ισλαμιστές θα γινόταν προσπάθεια να πεισθούν οι πιο μετριοπαθείς διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τις δύο πλατείες.
«Δεν πρόκειται για απόπειρα διάλυσης του πλήθους αλλά για απόπειρα να πνιγεί στο αίμα κάθε αντίθετη στο στρατιωτικό πραξικόπημα φωνή» έγραψε στο twitter o εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Γκεχάντ αλ-Χάνταντ.
Εν τω μεταξύ, ακινητοποιήθηκαν τα τρένα που εισέρχονται και εξέρχονται του Καΐρου, προκειμένου να αποτραπούν διαδηλώσεις εκτός της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου