Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Reuters: Θέμα ημερών η εισβολή στη Συρία

521714138__articleΣύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός των αντικαθεστωτικών ενημερώθηκε πως «η δράση για την αποτροπή περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ θα μπορούσε να γίνει στις επόμενες ημέρες». Σύμφωνα πάντα με το Reuters, η συριακή αντιπολίτευση παρέδωσε ήδη στις δυτικές δυνάμεις λίστα με προτεινόμενους στόχους επέμβασης.
Το δημοσίευμα έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση πως ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβντ Κάμερον κάλεσε εσπευσμένα τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να επιστρέψουν από τις θερινές τους διακοπές, προκειμένου να συζητήσουν σε έκτακτη συνεδρίαση την κατάσταση στη Συρία και τον τρόπο απάντησης στην επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού, που έχει καταγγείλει η Συριακή αντιπολίτευση, αλλά αρνείται κατηγορηματικά η συριακή κυβέρνηση. Όπως είπε εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού, η
συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, θα υπάρξει πρόταση της κυβέρνησης και σχετική ψηφοφορία.
Επιθεωρητές του ΟΗΕ βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Συρίας, στη Δαμασκό, όπου συλλέγουν στοιχεία και έχουν επαφές με κατοίκους με στόχο «να ελέγξουν τις καταγγελίες της συριακής αντιπολίτευσης». Οι ΗΠΑ υποστήριξαν τη Δευτέρα πως υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία πως έγινε χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση, με τη Ρωσία να επισημαίνει πως η Δύση δεν έχει κανένα στοιχείο και απλά επιχειρεί με μια «εκστρατεία προπαγάνδας» να διευκολύνει την εισβολή στη Συρία.
O υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, την Τρίτη επανέλαβε πως οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να εξαπολύσουν μια επίθεση κατά του Άσαντ και το μόνο που απομένει είναι να δώσει την εντολή ο πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. «Θα πρέπει να υπάρξουν αποδείξεις» πως το συριακό καθεστώς ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα, σημείωσε μιλώντας στο BBC.
Σημειώνεται πως η Ιταλία απέρριψε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική εκτός «μιας πολιτικής λύσης μέσω διαπραγμάτευσης». «Η Ιταλία δεν θα λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική λύση χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο στο κοινοβούλιο.
Στον αντίποδα οι σύμμαχοι της συριακής κυβέρνησης Ρωσία, Κίνα και Ιράν προειδοποίησαν εκ νέου τη Δύση για ενδεχόμενη απόφαση στρατιωτικής επέμβασης. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε πως μια στρατιωτική επέμβαση θα έχει «καταστροφικές συνέπειες» για την περιοχή. Επιπλέον η Ρωσία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν τις συνομιλίες σχετικά με τη Συρία που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου