Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Θα κάνουν restart τα κουρασμένα παλικάρια;


Πολλοί ήταν εκείνοι που του επιτέθηκαν αλλά ο Στουρνάρας είχε δίκιο όταν μιλούσε για κουρασμένους πολιτικούς, πιθανότατα συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου.
Διότι αν δεν ήταν κουρασμένα παλικάρια στην κυβέρνηση και τη Βουλή θα αντιλαμβάνονταν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία. Θα άκουγαν, αν δεν ήταν κουρασμένοι, τι λέει ο κόσμος στην επαρχία, γιατί εξοργίζεται, τι περιμένει και σε ποια διαφωνεί με την κυβέρνηση.
Μπορεί να κάνουμε και λάθος, αλλά μάλλον η κεντρική πολιτική σκηνή δεν έχει αντιληφθεί ότι αντί να βελτιώνεται η ψυχολογία του κόσμου, αντί να πλησιάζει το φως από το τούνελ, αυτό απομακρύνεται και ο λαός είναι ράκος. Ψυχολογικά εννοείται, κάτι που σημαίνει ότι οι κάλπες όταν θα στηθούν θα είναι κάλπες οργής.
Η κυβέρνηση έχει μια τελευταία ευκαιρία να αντιστρέψει το κλίμα, αρχής γενομένης από τη διευρυμένη σύσκεψη που ζήτησε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός θα φανερώσει το στίγμα των προθέσεών του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στις 7 Σεπτεμβρίου. Η εκδήλωση θα είναι
λιτή, όμως, η ομιλία του στα εγκαίνια θα σηματοδοτήσει την αρχή για το ξεκίνημα ή το τέλος.
Αν ο πρωθυπουργός δώσει ελπίδα και μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας περιγράφοντας τι πρέπει να περιμένουμε, τότε η κυβέρνηση θα έχει πάρει παράταση από τον κόσμο. Αν όμως μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο εσωστρέφειας, εσωτερικής φαγωμάρας και αντιπαράθεσης για θέματα όπως οι πλειστηριασμοί, τότε οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και οι κάλπες θα στηθούν πριν εκπνεύσει το 18μηνο, επομένως θα γίνουν με λίστα οι εκλογές. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Αν ο λαός καταλάβει ότι τα κουρασμένα παλικάρια δεν πήραν το μήνυμα, τότε να είστε σίγουροι. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας θα έρθουν στην εξουσία καβάλα στ’ άλογα και θριαμβευτές χωρίς να έχουν κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι τους.
Η σημερινή σύσκεψη έχει να επιλύσει ορισμένα καυτά θέματα με κυρίαρχο αυτό των πλειστηριασμών. Κι άλλοι βουλευτές βγαίνουν και αντιδρούν σε σενάρια άρσης της απαγόρευσης, επομένως, ακόμη και η λάιτ εκδοχή δύσκολα θα περάσει. Παράλληλα, πρέπει να προετοιμαστούν οι υπουργοί για την κινητικότητα στο δημόσιο, τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, την πορεία των εσόδων που θα κρίνει αν θα ληφθούν νέα μέτρα. Η τρόικα έρχεται μετά τις 10 Σεπτεμβρίου και η κυβέρνηση έχει μια τελευταία ευκαιρία να κάνει restart. Θα τα καταφέρει; Από αυτό κρίνεται η βιωσιμότητά της, αλλά και το μέλλον της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου