Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

O Μασούντ Μπαρζανί απειλεί να παρέμβει στη Συρία

LE DEVOIR (Γαλλία)        (μτφ. Κριστιάν)

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, ο Μπαρζανί ζήτησε μια αποστολή να σταλεί στη Συρία για να εξετάσει την παρούσα κατάσταση.
Βηρυτός - Ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, απείλησε το Σάββατο να παρέμβει στη Συρία για την προστασία του κουρδικού πληθυσμού της χώρας κατά των ομάδων που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα. 
Συγκρούσεις διεξάγονται για αρκετές εβδομάδες μεταξύ της κουρδικής πολιτοφυλακής και ισλαμιστών εξτρεμιστών στη βορειανατολική Συρία. Σκοτωθήκαν δεκάδες άνθρωποι στις μάχες και από τις δύο πλευρές.
Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, ο Μπαρζανί ζήτησε μια αποστολή να σταλεί στη Συρία για να εξετάσει την παρούσα κατάσταση. Εάν Κούρδοι απειλούνται από «τρομοκράτες», η περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τις γυναίκες, τα παιδιά και τους άμαχους πολίτες», δήλωσε. 
Ο κ. Μπαρζανί δεν έδωσε καμία ένδειξη για τους τρόπους με τους οποίους προτίθεται να προστατεύσει τους Κούρδους της Συρίας. Η αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν διαθέτει μια ισχυρή και καλά εξοπλισμένη πολιτοφυλακή που στηρίζεται σε στρατιώτες που έχουν χρόνια εμπειρίας στον ανταρτοπόλεμο. 
Θα ήταν έκπληξη αν ο κ. Μπαρζανί διακινδυνεύσει μια άμεση στρατιωτική επέμβαση. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε σφοδρή αντίδραση της ιρακινής κεντρικής κυβέρνησης και της γειτονικής Τουρκίας. 
Οι Κούρδοι του Ιράκ ελέγχουν τρεις επαρχίες στο βόρειο Ιράκ. Η αυτόνομη περιοχή, αν και θέλει την ανεξαρτησία, όμως, χρειάζεται ακόμη τη Βαγδάτη, κυρίως για τα οικονομικά. 
Δεκάδες χιλιάδες Σύροι Κούρδοι κατέφυγαν στο ιρακινό Κουρδιστάν από την αρχή του εμφυλίου πολέμου το Μάρτιο του 2011. 
Στη Συρία, οι Κούρδοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% του συνολικού πληθυσμού. Ζουν κυρίως στις βόρειες περιοχές, κοντά στα τουρκικά και ιρακινά σύνορα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου