Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

New York Times: Η ΕΕ οδήγησε την Τράπεζα Κύπρου στα χέρια Ρώσων πλουτοκρατών

e4c95994efc895db961dea6fa7f5e1c1_LΜε τίτλο “Στα χέρια Ρώσων πλουτοκρατών οι κυπριακές τράπεζες”, η εφημερίδα “New York Times” γράφει ότι η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για διάσωση της Τράπεζας Κύπρου με κούρεμα των καταθέσεων έχει βάλει τη Ρωσία ακόμα βαθύτερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης.
Όπως αναφέρει αυτό έγινε δίνοντας στους Ρώσους πλουτοκράτες την πλειοψηφία, τουλάχιστον στα χαρτιά, του μετοχικού κεφαλαίου της κυπριακής Τράπεζας, που είναι το παλαιότερο, μεγαλύτερο και πιο σημαντικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Κύπρου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατάρτισαν το Μάρτιο μια σκληρή συμφωνία διάσωσης για αυτό το μικρό κράτος της Μεσογείου, ζητωκραύγαζαν για το τέλος ενός οικονομικού μοντέλου που τροφοδοτείτο από τεράστια ποσότητα χρήματος από τη Ρωσία και οι πλούσιοι Ρώσοι που
είχαν τα χρήματα στις ασθενείς τράπεζες της Κύπρου έχασαν δισεκατομμύρια.
Αλλά οι Ρώσοι, αν και έχουν πληγεί σημαντικά, όπως αναφέρει η “New York Times”, είναι τώρα σε θέση να πάρουν κάτι που προηγουμένως είχε ξεφύγει ακόμη και από τους πιο τολμηρούς ολιγάρχες της Μόσχας: τον έλεγχο ενός λεγόμενου συστημικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εφημερίδα επικαλείται συνέντευξη τον περασμένο Ιούνιο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος είχε δηλώσει – όπως γράφει – ότι οι Ευρωπαίοι “ήθελαν να πετάξουν έξω τους Ρώσους, αλλά στο τέλος, θα παραδώσουν τη βασική μας τράπεζά στους Ρώσους».
Αναφέροντας ότι το σχέδιο διάσωσης του Μαρτίου που έπληξε τους πιστωτές και τους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών αποτέλεσε μια δοκιμή για αυτό που έγινε αργότερα επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη διάσωση των τραπεζών “με ίδια μέσα” (bailing in), η εφημερίδα σημειώνει ότι η πολιτική αυτή έχει ως στόχο να αναγκάσει τους πιστωτές και καταθέτες να πληρώσουν για τα λάθη της τράπεζας και για να αποφευχθεί η επιβάρυνση των φορολογουμένων.
Αναφέρει, ωστόσο, ότι η στρατηγική αυτή της ΕΕ έχει δημιουργήσει απρόβλεπτες συνέπειες, στην περίπτωση της Κύπρου, προσθέτοντας ότι η άσκηση αυτή είχε ως στόχο να διώξει από τις φουσκωμένες κυπριακές τράπεζες αυτό που η Γερμανία και άλλες βόρειες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούσαν ως βρώμικο ρωσικό χρήμα.
Σύμφωνα με την “New York Times”, ως αποτέλεσμα της αναγκαστικής μετατροπής των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου σε μετοχές, μια διαφορετική και μέχρι στιγμής ανοργάνωτη ομάδα καταθετών, οι περισσότεροι από τους οποίους Ρώσοι, θα καταλήξουν να κατέχουν μια ελέγχουσα συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.
Προσθέτει ότι παρά την ασταθή κατάσταση, η Τράπεζα Κύπρου εξακολουθεί να κατέχει μια μοναδική θέση με επιρροή στις οικονομικές και πολιτικές υποθέσεις του ηλιόλουστου κράτους που κάθεται σε πιθανά μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου και κατέχει μια στρατηγική θέση μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Τέλος, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Μόσχα, παρά το θυμό της για τα δισεκατομμύρια που έχασαν οι Ρώσοι σε κυπριακές τράπεζες, εξακολουθεί να βλέπει την Κύπρο ως έπαθλο που αξίζει να φλερτάρει, προσθέτοντας ότι η ρωσική Κυβέρνηση έχει ασκήσει πίεση για να δοθεί στα στρατιωτικά της αεροσκάφη πρόσβαση στην αεροπορική βάση της Πάφου και στα πολεμικά της πλοία σε κυπριακά λιμάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου