Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Αυλαία επίσκεψης Σαμαρά στο "κλειστό" Metropolitan Club με ομιλία σε ομογενείς επιχειρηματίες-Ποιοι ηταν παρόντες;

Από την Ουάσιγκτον, όπου έγινε η συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ο Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε στη Νέα Υόρκη για μια σειρά επαφών, ολοκληρώνοντας έτσι την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Από τις πιο σημαντικές, αυτή με τον CEO της JP Morgan, Jemnie Dimon, όπου συζητήθηκαν «επενδυτικές προοπτικές στην ελληνική Οικονομία». Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Ν.Υόρκης Michael Bloomberg.

Στο Metropolitan Club

Σε επιφανή στελέχη της ελληνικής ομογένειας μίλησε στο Metropolitan Club -το κλειστό ιδιωτικό club που έφτιαξε το 1891 η JP Morgan στην 5th Avenue- ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καλώντας
τους να έρθουν επενδύσουν στην Ελλάδα και να βοηθήσουν έτσι να αλλάξει η ψυχολογία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στους ομογενείς, περιέγραψε τα επόμενα στάδια για την έξοδο από την κρίση, λέγοντας ότι «εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μετά βγαίνουμε στις αγορές», ενώ αναφέρθηκε και στις θυσίες του ελληνικού λαού. «Μαζεύουμε φόρους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλο να δώσουν», τόνισε και σημείωσε ότι οι πολίτες έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα των θυσιών καθώς υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ.

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση συνεργασίας, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς είπε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που ήταν απέναντι επί δεκαετίες, ξεπέρασαν τις αντιθέσεις του παρελθόντος. Το δίλημμα, πρόσθεσε ήταν ανάμεσα στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ή της επιστροφής στη δραχμή, κάτι που όπως είπε ο κ. Σαμαράς, επιθυμεί η αντιπολίτευση.

Μεταξύ των παρευρισκομένων και ο John Catsimatidis της Red Apple Group, ο James Chanos, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του private equity Kynikos Associates LP., ο Michael Jaharis της Kos Pharmaceuticals, ο Andrew Liveris πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dow Chemical και o John Calamos πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Calamos Investments.

Πολλοί εξ αυτών είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον πρωθυπουργό και την Τετάρτη στην κλειστή συνάντηση που είχε με 20 εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων στο ξενοδοχείο St. Regis στο Μανχάταν.

Στο Metropolitan Club το «παρών» έδωσαν και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος αλλά και ο πατέρας Alex Karloutsos εκ των πρωτεργατών στο παρελθόν τη κίνησης leadership 100 που στηρίζεται από Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και προσωπικότητες σημαντικότατοι οικονομικού εκτοπίσματος.

Και με την κ. Huffington

Εκεί και η Arianna Huffington, η «σιδηρά κυρία» της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Huffington Post που φημίζεται για την επιρροή της μεταξύ της αμερικανικής πολιτικής και διπλωματικής ελίτ. Εκ των σημαντικών προσωπικοτήτων στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη και ο ελληνοαμερικανικής καταγωγής και πρόσφατα επανεκλεγείς Reince Priebus, πρόεδρος του Republican National Committee.

Μεταξύ των Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών που παρακολουθούν αυτές τις επαφές περιλαμβάνονται και οι George Sakellaris της Ameresco, Sotiris Vahaviolos της Mistras Group, Dean Metropoulos της C. Dean Metropoulos & CO, John Koudounis της Mizuho Securities και Spiros Milonas της Ionian Τransport.

Σαμαράς σε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο: Μας δίνετε κουράγιο

Νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στην Αρχιεπισκοπή. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη συγκίνηση του για την επίσκεψη σε αυτόν το χώρο όπου, όπως είπε, «έχω έρθει πολλές φορές από τότε που ήμουν φοιτητής και μετά για πάρα πολλά χρόνια». «Μας δίνετε κουράγιο, δύναμη» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο τον οποίο στη συνέχεια συνεχάρη για το έργο του.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «έκανε πολύ μεγάλο έργο» στη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ επιβράβευσε τον ελληνικό λαό τονίζοντας πως στέκεται με αξιοπρέπεια απέναντι στις πιέσεις.

Επίσκεψη στο Ground Zero

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το χώρο του Ground Zero στη Νέα Υόρκη όπου εκτελούνται και τα έργα ανοικοδόμησης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου.

Οι επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ολοκληρώνονται με τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν-Κι-Μουν. 
 Των Μαρίνα Μάνη, Ηλία Μπέλλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου