Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

CNBC: Οι Γερμανοί ζουν στη φωλιά του κούκου εάν πιστεύουν πως δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν ξανά για την Ελλάδα…

617x1-630x419Τα καλύτερα των προβλέψεων στοιχεία για το ΑΕΠ (έδειξαν ύφεση 4,6% το δεύτερο τρίμηνο έναντι 5,6% το πρώτο τρίμηνο και προβλέψεων για 5%), μπορεί να γεννούν ελπίδες ότι η ελληνική οικονομία οδεύει προς την ανάκαμψη, αλλά δεν είναι αρκετά για να αντικρούσουν τις υποψίες ότι η χώρα θα χρειαστεί ένα ακόμα πακέτο διάσωσης, γράφει το CNBC.
Το ζήτημα, εξάλλου, επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο έπειτα και από έγγραφο της Bundesbank που διέρρευσε στο Spiegel και γράφει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλη βοήθεια στις αρχές του 2014.
Και παρότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δηλώνει άγνοια, καθώς απομένει περίπου ένας μήνας για τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, αναλυτές που μίλησαν στο CNBC ανέφεραν πως η Γερμανία
αυταπατάται, εάν πιστεύει ότι δεν θα χρειαστεί να δώσει και νέο πακέτο διάσωσης ή μια ακόμα ελάφρυνση του χρέους.
“Η οικονομική σταθεροποίηση φαίνεται να απέχει ακόμα αρκετά για την πιο προβληματική χώρα της Ευρωζώνης και τα επιχειρήματα υπέρ της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους -ειδικά από την πλευρά των πιστωτών του επίσημου τομέα της Ευρωζώνης- εξακολουθούν να ενισχύονται”, λέει ο Chris Scicluna, επικεφαλής ευρωπαϊκής ανάλυσης της Daiwa Capital Markets.
Ο Micheal Hewson, αναλυτής της CMC Markets, εξηγεί ότι το δημοσίευμα του Spiegel δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τη Merkel. Όμως, πιστεύει ότι είναι πέρα για πέρα αληθινό.
“Εάν οι Γερμανοί πραγματικά πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλη διάσωση, κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους και ζουν στη φωλιά του κούκου, ανεξάρτητα από τα όσα τους λένε δημοσίως οι ηγέτες τους”, εξηγεί ο Hewson.
Και τονίζει ότι οι τελευταίες εξελίξεις ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο στο Βερολίνο, καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί τη Merkel πως τους είπε ψέματα σε σχέση με τον κίνδυνο ενός ακόμα ελληνικού πακέτου διάσωσης.
“Η Merkel συστηματικά υποβαθμίζει την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους ή άλλων πακέτων διάσωσης, λέγοντας ότι δεν έχουν χαθεί χρήματα φορολογούμενων. Και ενώ αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, όποιος έχει μία βασική γνώση μαθηματικών γνωρίζει ότι τα νούμερα απλά δεν βγαίνουν, μακροπρόθεσμα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου