Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Bloomberg: Το πλεόνασμα ανοίγει το δρόμο στη… χρεοκοπία της Ελλάδας

bloomberg-greeceΜια διαφορετική ανάγνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος που εμφάνισε για πρώτη φορά μετά από διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας η Ελλάδα στο επτάμηνο, κάνει σε δημοσίευμα που υπογράφει η Megan McArdle, το Bloomberg.
“Βλέπει” το πλεόνασμα διαπραγματευτικό χαρτί που ισχυροποιεί την θέση της Ελλάδας καθιστώντας την ικανή να απειλεί με… χρεοκοπία.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα κατάφερε μετά από πολλά χρόνια να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα αν και ο προϋπολογισμός της παραμένει ελλειμματικός μετά τις πληρωμές για κοινωνική ασφάλιση, των τόκων του χρέους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει περιορίσει κατά 8 δισ. ευρώ ή 20% τις δαπάνες τους πρώτους 7 μήνες του έτους, ενώ έχει αυξήσει τα έσοδα από φόρους κατά 11% στα 30,8 δισ. ευρώ.
Αν και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το κενό των 1,9 δισ. ευρώ μεταξύ εκροών και εισροών
παραμένει, ωστόσο παρατηρείται σημαντική και ουσιαστική βελτίωση των δημοσιονομικών της Ελλάδας.
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι φήμες περί νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, τις οποίες όμως η Γερμανία επιμένει να διαψεύδει ούσα σε προεκλογική περίοδο και απέχοντας 6 μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές.
Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, ωστόσο, ανοίγει το δρόμο για μια νέα, ενδιαφέρουσα προοπτική – επιλογή: τη χρεοκοπία, σημειώνει το πρακτορείο. Όπως εξηγεί, όσο καιρό η χώρα έπρεπε να δανειστεί για να χρηματοδοτήσει τα τρέχουσες λειτουργικές της δαπάνες, η χρεοκοπία ήταν πρακτικά αδύνατη.
Σε αυτή την περίπτωση το να αρνηθείς να πληρώσεις τους πιστωτές σημαίνει απλά περισσότερη λιτότητα, καθώς κόβεις ξαφνικά την μοναδική πηγή χρημάτων. Αλλά με δεδομένο ότι η αύξηση των κρατικών εσόδων θα συνεχιστεί, υπάρχει τουλάχιστον μία πιθανότητα πως βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα θα είναι σε θέση να τα καταφέρνει καλύτερα μόνη της. 
Δεδομένης της αντιδημοτικότητας που συγκεντρώνει πλέον η λιτότητα, αν η Γερμανία δεν κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα περίμενα κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον να ακούσω για χρεοκοπία, αλλά αυτή τη φορά από την πλευρά της Ελλάδας, καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου