Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

«Σφαγή» στη Γερμανία για το «ελληνικό πρόβλημα»

«Σφαγή» στη Γερμανία για το «ελληνικό πρόβλημα» Ψηλά στην προεκλογική ατζέντα βρίσκεται η συζήτηση για την ενδεδειγμένη λύση για την Ελλάδα. Στο Βερολίνο, περισσεύουν οι ζυμώσεις και οι συγκρούσεις για το αν πρέπει να προκριθεί ένα νέο κούρεμα ή ένα νέο δάνειο, υπό το πρίσμα της πίεσης που ασκεί η αμερικανική πλευρά για χρηματοδότηση της ρευστότητας στην κοινή αγορά.

Στο πλαίσιο αυτών των ζυμώσεων εντάσσονται και οι σημερινές δηλώσεις του Γκίντερ Έτινγκερ. Ο ευρωπαίος Επίτροπος Ενεργείας, μέλος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, δήλωσε σήμερα ότι περιμένει πως ένα νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα ανέρχεται σε λίγο περισσότερο από 10
δισεκατομμύρια ευρώ. "Θα είναι ένα διαχειρίσημο ποσό. Προσωπικά περιμένω να είναι λίγο περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα θα καλύπτει τα έτη 2014-2016", σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Η τοποθέτησή του, αν και είναι κοντά στη θέση που εξέφρασε η Άγκελα Μέρκελ για συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα με αυστηρούς όρους, χωρίς κούρεμα, εμφανίζεται ως συνέχεια των δηλώσεων Σόιμπλε. Και τούτο συμβαίνει παρά την προσπάθεια του περιβάλλοντος της καγκελαρίου να υποβαθμίσει την παρέμβαση του υπουργού των οικονομικών και να κλείσει τη συζήτηση, που θεωρείται βλαπτική εν όψει εκλογών.

Είναι φανερό ότι σταδιακά η πολιτική συζήτηση στη Γερμανία μετατοπίζεται, και αφορά κυρίως στην επόμενη μέρα. Πολύ παράγοντες του γερμανικού πολιτικού συστήματος βλέπουν καθαρά την ανάγκη για εξεύρεση μιας συνολική λύσης στο πρόβλημα χρέους της ευρωζώνης και προετοιμάζονται ήδη για αυτή. Ότι και αν λέει η κ. Μέρκελ.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου