Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Αρνητική η πρώτη αξιολόγηση γερμανικού οίκου για την Ελλάδα

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS άρχισε σήμερα να εκδίδει εκτιμήσεις για την Ελλάδα, το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της οποίας τοποθέτησε στη βαθμίδα CCC (high) με αρνητική προοπτική.

Οι όροι "high" και "low" τους οποίους χρησιμοποιεί ο DBRS είναι αντίστοιχοι των "+" και "-" των άλλων οίκων αξιολόγησης.

Ο οίκος DBRS θεωρείται σημαντικός οίκος για την ευρωζώνη, αφού είναι ανάμεσα στους τέσσερις -μαζί με τους Standard and Poor's, Moody's και Fitch- που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
(ΕΚΤ) προκειμένου να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με πιθανά κουρέματα χρέους.

«Ο DBRS σήμερα αξιολόγησε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στο CCC (high) με αρνητική τάση», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του ο οίκος.

«Η αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζεται από τη δίχως προηγούμενο χρηματοπιστωτική υποστήριξη που είχε λάβει η χώρα αυτή από τους εταίρους της στην ευρωζώνη [και] η οποία είχε ιδιαίτερα επωφελείς συνέπειες στο κόστος του δανεισμού της, την διάρθρωση αποπληρωμής του χρέους της και τον κίνδυνο που σχετίζεται με την μετακύλιση της προθεσμίας αποπληρωμήςελληνικών αξιόγραφων», προσθέτει.

Οι αξιολογήσεις του DBRS συμβάλλουν ώστε η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία να μην αναγκαστούν να επιβάλουν σε «κουρέματα» –απομειώσεις της ονομαστικής αξίας– του κρατικού χρέους τους και να μπορούν να προσελκύουν επενδυτές.

Η Ελλάδα αξιολογείται από τον Standard & Poor's με B-, από τον Moody's με C και από τον Fitch με B-.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου