Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Σε απομόνωση η Τουρκία μετά την κόντρα με το Ισραήλ

Αντιδράσεις ξεσήκωσε η δήλωση του Ερντογάν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα στην Αίγυπτο. Στην Αίγυπτο, ο εκπρόσωπος του προέδρου, Αχμάντ αλ Μουσαλαμανί, δήλωσε ότι η Αίγυπτος δεν χρειάζεται μαθήματα πατριωτισμού από έναν κατάσκοπο της Δύσης.


Οι ΗΠΑ κάλεσαν τον Ερντογάν να ανακαλέσει και τόνισαν ότι οι κατηγορίες του Ερντογάν είναι δημαγωγικές και επικίνδυνες ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, παρομοίαζε τον Ερντογάν με τον προπαγανδιστή των Ναζί Γκέμπελς. Ο αρθρογράφος της Radikal, Μουράτ Γετκίν, σε άρθρο του τονίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Όπως παρατηρεί, οι ΗΠΑ δεν καταδίκασαν το πραξικόπημα στη Αίγυπτο αλλά μέσα σε λίγες
ώρες αντέδρασαν στις δηλώσεις του Ερντογάν. Οι λόγοι που κατά τον αρθρογράφο η Τουρκία δεν θα πρέπει να αμελήσει αυτήν την «πικρή» ανακοίνωση είναι οι εξής:

1) Απομόνωση και αποκλεισμός: Ο Ερντογάν, ο οποίος εγκαινίασε την εξωτερική πολιτική με το φιλόδοξο μήνυμα «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», βρίσκεται τώρα στο σημείο που προκαλεί όχι μόνο τη Δύση αλλά και τις αραβικές χώρες επειδή δεν συντάσσονται μαζί του σχετικά με το πραξικόπημα στη Αίγυπτο, ως προέκταση της πολιτικής του προς τη Συρία. Παρόλα αυτά, οι άλλες χώρες δεν φαίνονται να ενδιαφέρονται γι’ αυτό.

2) Παρέκκλιση από τα εθνικά συμφέροντα: Ο Νταβούτογλου αποφάσισε να πραγματοποιήσει περιοδεία στις ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία. Παρόλα αυτά, η προτεραιότητά του δεν είναι να προωθήσει τις στρατηγικές σχέσεις με την ΕΕ, οι οποίες βρίσκονται σε παρακμή, αλλά αντιθέτως να προωθήσει τη δημοκρατία στην αραβική περιοχή. Μπορεί κανείς να ερμηνεύσει αυτή την κίνηση υπό το φόβο του Ερντογάν ότι «και αν συμβεί και στην Τουρκία;». Κυριαρχεί η αντίληψη ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική βασίζεται ολοένα και πιο πολύ στις αρχές και την ιδεολογία παρά στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

3) Στήριξη του Ομπάμα προς τον Ερντογάν: Ψιθυρίζεται στους διπλωματικούς κύκλους εδώ και καιρό ότι το μοναδικό παγκόσμιο ηγέτη που λαμβάνει σοβαρά υπόψη ο Ερντογάν, είναι τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Υπάρχει η πεποίθηση ότι ο Ομπάμα παρεμβαίνει προσωπικά προκειμένου να αποτρέψει το αμερικανικό σύστημα από περεταίρω δηλώσεις ή κινήσεις αναφορικά με την περιφερειακή πολιτική της Τουρκίας ή την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το πιο πάνω αποδίδεται όχι μόνο στην προσωπική συμπάθεια των δύο ανδρών αλλά και στην πλήρη στήριξη που του παρέχει ο Ερντογάν σε στρατιωτικά θέματα καθώς και σε θέματα ΝΑΤΟ.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες μετά τις ΗΠΑ

Η πρόσφατη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αποτελεί τη σκληρότερη ανακοίνωση που έχουν εκδώσει οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής, κάτι που καταδεικνύει ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν αρχίσει να αλλάζουν, αναφέρουν Τούρκοι αναλυτές.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Χουριέτ, Σεντάτ Εργκίν, αναφέρει ότι και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να στείλουν παρόμοια μηνύματα με αυτά των ΗΠΑ προς τον Ερντογάν. Υποστηρίζει ότι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν σκοπίμως εντείνει την κριτική του προς τη Δύση σε μια προσπάθεια να αποκρούσει την κριτική που δέχεται η χώρα του σχετικά με τη δημοκρατία. Σύμφωνα με τον Εργκίν δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς την απάντηση του Ερντογάν σε μια πιθανή κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έκθεση προόδου που αναμένεται το φθινόπωρο, σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί.

Ο αρθρογράφος αναρωτιέται αν ο Ερντογάν ο οποίος έχει ήδη επανειλημμένως καταδικάσει τις σφαγές στην Αίγυπτο, θα έχει την ίδια αντίδραση αν αποδειχθεί ότι η Αλ Νούσρα σφάζει τους Κούρδους στα χωριά βόρεια της Συρίας.

Πηγή: philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/158691/se-apomonosi-i-tourkia-meta-tin-kontra-me-to-israil#sthash.HXbYgReZ.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου