Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Νέες προκλήσεις για Δυτική Θράκη

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι αναφορικά με τη δυτική Θράκη και την τάχα τουρκική μειονότητα σ' αυτήν. Οπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Hürriyet», το προσεχές Σάββατο 31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη τελετή στην Κωνσταντινούπολη για να τιμηθεί η… εκατοστή επέτειος από την ίδρυση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης». Την εκδήλωση, που θα γίνει στο Yıldız Park της περιοχής της Beşiktaş στην Κωνσταντινούπολη, διοργανώνει το τουρκικό ίδρυμα με την ονομασία «Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών Ευρασία» (ASAM). Σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο, μάλιστα, το «παρών» για να τιμήσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης» θα δώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο αποκαλεί «φίλο και κουμπάρο της Ελλάδας». Επίσης, έχουν
προσκληθεί πρέσβεις ξένων χωρών, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι. Βάσει προγράμματος, θα μιλήσουν αρκετοί Τούρκοι στρατηγοί, αναλυτές και καθηγητές τουρκικών πανεπιστημίων. Η «Τουρκική Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης», όπως προκλητικά σημειώνουν οι Τούρκοι, είναι «η πρώτη τουρκική δημοκρατία που ιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» (στις 31 Αυγούστου του 1913), γι' αυτό και δίνουν μεγάλη σημασία στην εκδήλωση του Σαββάτου. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι τη δημοκρατία αυτή είχαν αναγνωρίσει τότε και ορισμένες χώρες, όπως οι Αυστρία, Μεγάλη Βρετανία, Βουλγαρία και η… Ελλάδα, ενώ πρώτη πρωτεύουσά της λένε πως ήταν η... Αλεξανδρούπολη.

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι επιμένουν να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τον διορισμό των ιμάμηδων και καλούν σε απείθεια και αντίσταση απέναντι στο ελληνικό κράτος. Ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί τα πρώτα 71 άτομα που κατ’ εφαρμογή του νόμου θα αναλάβουν καθήκοντα στα τζαμιά τον Σεπτέμβριο, στο «παιχνίδι», σύμφωνα με τον τοπικό μειονοτικό Τύπο, μπήκαν και μουσουλμάνοι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ετσι, σε δείπνο που παρέθεσε ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν είπε προκλητικά: «Εδώ είναι η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης. Εδώ είναι οι άνθρωποι της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης που έχουν λόγο. Ανθρωποι εκτός αυτών δεν εκπροσωπούν την κοινότητα, οι άνθρωποι οι οποίοι εκπροσωπούν τη μειονότητα και την περιοχή βρίσκονται εδώ». Εκεί ήταν, επίσης, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο οποίος κάλεσε τους παρισταμένους να αντιδράσουν «στην επιλογή ατόμων που θα είναι ιμάμηδες στα τζαμιά μας, επιλογή που γίνεται χωρίς να ερωτηθεί η μειονότητα και από άσχετους φορείς”.
Φίλιππος Πανταζής
 dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου