Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Πτώση και άνοδος των βάσεων

VASEISΔιανύοντας το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, το βλέμμα των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι στραμμένο στις βάσεις και στην πορεία που αναμένεται να ακολουθήσουν τα μόρια. Οι πρώτες πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας και θρησκευμάτων αναφέρουν πως οι υποψήφιοι πρέπει να περιμένουν την ανακοίνωση των βάσεων και τα τελικά αποτελέσματα γύρω στις 30 Αυγούστου.
Σχολές με μεγάλη ζήτηση, όπως ιατρικές, πολυτεχνικές και φυσικομαθηματικές, αναμένεται να σημειώσουν πτώση λόγω των χαμηλών επιδόσεων στη φυσική και στα μαθηματικά.
Σημαντικό ρόλο ως προς την πτώση των βάσεων θα παίξει και η επιλογή αρκετών εκ των υποψηφίων να παραμείνουν στον τόπο κατοικίας τους εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους.
Οι πύλες των προαναφερθέντων σχολών αναμένεται να ανοίξουν στους νέους με 400- 500 μόρια λιγότερα, ενώ σε τμήματα της περιφέρειας δεν αποκλείεται να χρειαστούν και 600 μόρια λιγότερα.
Ενδεικτικό της πτώσης των μορίων είναι πως η Ιατρική Σχολή Αθηνών πιθανολογείται, από κύκλους του υπουργείου, πως θα παρουσιάσει πτώση κάτω από τα 19.000 μόρια, ενώ εκτιμήσεις τονίζουν πως οι περισσότερες σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου όπως π.χ., τα περιζήτητα τμήματα ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Διατροφής και Διαιτολογίας θα σημειώσουν πτώση έως και 400 μόρια.
Εντούτοις, όσον αφορά τις στρατιωτικές σχολές που συγκεντρώνουν αυξημένο ενδιαφέρον, οι βάσεις πρόκειται να ακολουθήσουν ανοδική πορεία, Επιδόσεις και επιλογές των υποψηφίων οι κρίσιμοι παράγοντες εξαιτίας κυρίως της μείωσης των εισακτέων κατά 30%, αλλά και λόγω της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρουν.
Οι χαμηλές επιδόσεις στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών οδηγούν σε πτώση της τάξεως των 300 μορίων σχολές όπως η Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Μικρότερη, βέβαια, θα είναι η πτώση στα φιλολογικά τμήματα, εξαιρουμένου αυτού της Αγγλικής Φιλολογίας, που θα σημειώσει άνοδο.
Σχετικά με τις Οικονομικές Σχολές, θα εμφανίσουν πτώση της τάξεως των 200 500 μορίων, ενώ πτώση έως και 700 μόρια αναμένεται σε ορισμένα περιφερειακά τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο συνολικός αριθμός των θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχεται φέτος σε 69.288 (για 104.757 υποψήφιους), σημειώνοντας πτώση κατά 9% σε σχέση με πέρυσι.
 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ "ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ" 22/8/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου