Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Στόχος η αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ

Στόχος η αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑΜεγάλη σύσκεψη αγροτών παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων τοπικών φορέων έγινε χθες το πρωί στην Πετροπηγή. Διήρκεσε περίπου μία ώρα. Οικοδεσπότης ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης. Αρχές Αυγούστου μέρος της επαρχίας Νέστου επλήγη από μπουρίνι. Υπήρξαν σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αποζημιώσεων.
Η σύσκεψη χθες αναφέρονταν στα προβλήματα που δημιούργησε το μπουρίνι, τα οποία θα επηρεάσουν τις καλλιέργειες, όχι μόνο στη φετινή διαδικασία της παραγωγής, αλλά και του χρόνου και τον επόμενο χρόνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προβλέπεται αποζημίωση, με αποτέλεσμα οι αγρότες ν΄ αναζητούν λύση.
Χθες φάνηκε από τη σύσκεψη ότι οι τοπικοί φορείς σε συνεργασία με άλλες περιοχές, όπου
υπάρχουν τα ίδια προβλήματα, προτιμούν να διεκδικήσουν και να πετύχουν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Ταυτόχρονα πιέζουν για δίκαιες αποζημιώσεις και για τη δημιουργία μίας οργανωμένης αντιχαλαζικής προστασίας σε όλο το νομό Καβάλας, ειδικότερα στην επαρχία Νέστου.
Τα στοιχεία που γνωστά χθες, αναφέρουν τα εξής:
Μετά τις ζημιές στις καλλιέργειες, κατατέθηκαν στο δήμο Νέστου 370 δηλώσεις αγροτών. Από αυτές τις δηλώσεις 250 στρέμματα αφορούν αμπέλια, 550 στρέμματα ακτινίδια, ενώ για τη φετινή παραγωγή προβλέπεται αποζημιωση στα σταφύλια και τα ακτινίδια και ακτινίδια κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει του χρόνου κι έναν χρόνο μετά, όπου οι ίδιες καλλιέργειες θα έχουν προβληματική παραγωγή.
Στη συνάντηση πήραν μέρος εκτός από το δήμαρχο Νέστου, οι βουλευτές Πασχαλίδης, Κλειτσιώτης Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Αρχ. Γρανάς, ο πρόεδρος των αγροτών του Νέστου Γιάννης Πασαλίδης και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γεωργίας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας Λεωνίδας Καστανάς. Δεν προσκλήθηκε και δεν συμμετείχε ο ΕΛΓΑ. Ήταν παρόντες επίσης αγρότες, συνδικαλιστές και μεμονωμένοι παραγωγοί.
Ο Λεωνίδας Καστανάς, είπε στη συζήτηση, ότι η καταστροφή από το μπουρίνι, ήταν μεγάλη. Αναγνώρισε ότι η παραγωγή θα είναι προβληματική για την επόμενη και μεθεπόμενη χρονιά. Ο ΕΛΓΑ αυτό δεν το αποζημιώνει, με το σημερινό κανονισμό. Είναι δύσκολο να το εντάξουμε στο ΠΣΕΑ. Άρα πρέπει ν΄ αγωνιστούμε για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και να ισχύει ότι ισχύει στην κτηνοτροφία, είπε χαρακτηριστικά ο Λ. Καστανάς.
Η κατεύθυνση κατέληξε είναι να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ.
Ο γεωπόνος του Δήμου Νέστου κ. Τσουράπας, είπε ότι η ζημιά θα υπάρχει σίγουρα για τα δύο επόμενα χρόνια. Το γεγονός είπε δικαιολογεί τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.
Πρέπει να υπολογίσουμε και τα έξοδα για τη φροντίδα των δέντρων, ώστε μετά από δύο χρόνια να μπορούν να επανέλθουν σε φυσιολογικά παραγωγή, παρατήρησε ο Αρχ. Γρανάς.
Αγρότης διακόπτοντας τον αντιπεριφερειάρχη, είπε, ότι ενώ για δύο ακόμη χρόνια τα δέντρα αυτά δεν θα έχουν παραγωγή, οι αγρότες θα πληρώνουν κανονικά τον ΕΛΓΑ, αν και προϊόντα, από τα συγκεκριμένα δέντρα δεν θα υπάρχουν.
Ο δήμαρχος Νέστου, Σάββας Μιχαηλίδης, είπε: «Πρέπει να τους πείσουμε ότι ο κανονισμός είναι ανάγκη ν΄ αλλάξει. Να πάει γρήγορα το θέμα στη βουλή».
Ο Αρχ. Γρανάς είπε: «Ακόμη και στην πρόσφατη επίσκεψη του, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ αναγνώρισε την ανάγκη αλλαγής κανονισμού. Τεκμηριωμένα πρέπει να συζητήσουμε με τον ΕΛΓΑ και ν΄ αλλάξει ο κανονισμός αποζημιώσεων».
Ο πρόεδρος των αγροτών Νέστου Γιάννης Πασαλίδης, είπε ότι ο Νομός Καβάλας δεν έχει κανένα αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας. Ζήτησε οι τοπικοί φορείς να εκμεταλλευτούν το νέο τριετές αντιχαλαζικό πρόγραμμα, να διεκδικήσουν την αγορά και την τοποθέτηση ραντάρ και την στάθμευση στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης ενός αεροπλάνου.
Ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε τα εξής: «Έμαθα από τις εφημερίδες κι από τους αγρότες ότι επισκέφθηκε την περιοχή ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ. Πρέπει να συντονιστούμε. Εσείς θα κάνετε τις προτάσεις σας στο Δήμο, ο Δήμος να τις μεταφέρει στους βουλευτές κι εμείς στον υπουργό. Πρέπει να γίνει αλλαγή του κανονισμού και να υπάρξει οργανωμένη αντιχαλαζική προστασία».
Ο Ντίνος Κλειτσιώτης είπε τα εξής: «Πρέπει εμείς οι βουλευτές να έχουμε κοινή γραμμή. Θα πετύχουμε το δίκαιο αίτημα των αγροτών».
Ο Γιάννης Πασχαλίδης, είπε επίσης: «Όταν σημειώθηκαν οι ζημιές βιντεοσκόπησα αυτές και το βίντεο το έδωσα και στον ΕΛΓΑ και στον υφυπουργό. Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ ήρθε και δεν μας ενημέρωσε. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την υπόθεση για την οποία μας καλέσατε».
Στο τέλος της συζήτησης συμφωνήθηκαν τα εξής: Αυτή την εβδομάδα να συγκεντρωθούν οι προτάσεις, για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ τις οποίες θα επεξεργασθεί πρώτα ο αγροτικός σύλλογος Νέστου. Θα τις προωθήσει στο Δήμο Νέστου κι αυτός στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας. Από εκεί στους βουλευτές και οι βουλευτές και στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και στον ΕΛΓΑ.
Σημειώνουμε ότι όπως έγινε γνωστό στη χθεσινή σύσκεψη σε έναν περίπου μηνα αναμένεται να επισκεφθεί την Καβάλα ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, κ. Τσαυτάρης. Όλοι είπαν ότι η επίσκεψή του στην Καβάλα για την έναρξη του έργου άρδευσης δυτικής πεδιάδας Νέστου, είναι μία καλή ευκαιρία ώστε οι τοπικοί παράγοντες κι οι αγρότες να του μιλήσουν για το πρόβλημα που ανέκυψε με το μπουρίνι στις αρχές Αυγούστου. 
 proininews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου